ΑπόψειςV-talksΑρθρογραφίαΕιδήσεις

Dark Web, όπως λέμε Darth Vader;

Της Ιωάννας Σκόνδρα

Τον Darth Vader,  πρώην Anakin Skywalker, τον γνωρίσαμε στον Πόλεμο των Άστρων ως τον Σκοτεινό Άρχοντα των Σιθ. Ο Anakin, στην αρχή μαθητευόμενος Τζεντάι στο πλευρό του δασκάλου του, περνά στην αντίπερα όχθη, αλλάζει όνομα και γίνεται ορκισμένος εχθρός των Τζεντάι και των επαναστατών τους οποίους και καταδιώκει.

Ο «κακός» της υπόθεσης αποκαλύπτεται τελικά στο 6ο επεισόδιο ότι είναι απλά μια τραγική φιγούρα που χειραγωγείται από τον αληθινό κακό, τον Πάλπατιν.

Τι σχέση μπορεί να έχει, όμως,  ο Darth Vader με το dark web, τη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου;

Το σκοτεινό διαδίκτυο είναι ο διαδικτυακός ιστός όπου σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές υπηρεσίες – κρυφές εννοώντας μη ανιχνεύσιμες από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης.

Η πρόσβαση είναι δύσκολη και περιορισμένη, ενώ το υλικό συχνά είναι αρκετά πιο διευρυμένο από αυτό που γνωρίζουμε οι κοινοί θνητοί χρήστες.

Στις κλασικές, συμβατικές μηχανές αναζήτησης, ο όρος dark web συνοδεύεται από λήμματα, όπως πορνογραφία, παιδική πορνογραφία, όπλα, παραισθησιογόνα κλπ.

Όντως, το σκοτεινό διαδίκτυο χρησιμοποιείται συχνά για παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και όλα αυτά παραμένοντας ο χρήστης σε καθεστώς ανωνυμίας.

Βεβαίως, τα ίδια μέσα προσφέρει και το διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε οι περισσότεροι, απλά με λιγότερη διακριτικότητα για τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη.

Πλην, όμως, της παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας, στο dark web διακινούνται και πληροφορίες καθόλα νόμιμες, όχι ιδιαίτερα εύκολα προσβάσιμες από τα συμβατικά μέσα, δίνοντας τη δυνατότητα ελευθερίας στην επικοινωνία χωρίς προηγούμενη λογοκρισία.

ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα έχουν ήδη συγκροτήσει ομάδες χάκερς που μπαίνουν στη μάχη με τους άλλους κρυφούς χάκερς, κάτι σαν πόλεμος των άστρων δηλαδή, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσυν τις πληροφορίες που διακινούνται στο σκοτεινό διαδίκτυο. Βέβαια, τα εργαλεία ανωνυμίας που παρέχει το τελευταίο, έχουν υιοθετηθεί και από πλατφόρμες, όπως το Facebook.

Πόσο ασφαλείς είναι, όμως, οι λοιπές μηχανές αναζήτησης και πόσο προστατεύουν την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη;

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι του σκανδάλου υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από την Google, που προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινότητα ή λες και δεν το φανταζόμασταν,  ακολούθησε ο Γενικός Κανονισμός της ΕΕ για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και το πρόσφατο σκάνδαλο  της Cambridge Analytica, με τη μεγαλύτερη διαρροή προσωπικών δεδομένων πενήντα και πλέον εκατομμύρια χρηστών του Facebook.

Είναι τελικά το σκοτεινό διαδίκτυο ο κακός της υπόθεσης ή το 1984 του Όργουελ παραμένει στην αφρόκρεμα της επικαιρότητας; Ή μήπως είναι το Dark Web ο “Darth Vader” της Google και των υπολοίπων μηχανών;

Ποιός ξέρει.. Σίγουρα η σκακιέρα δεν είναι ασπρόμαυρη, όπως τα περισσότερα πράγματα και καταστάσεις σε αυτή τη ζωή, αλλά μπορει και να αγγίζει όλη την παλέτα του γκρι.

Υ.Γ. Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι το αν θα καταφέρουμε κάποτε να μιλάμε για πραγματική ελευθερία, διαθεσιμότητα, προσβασιμότητα και καθολική συμμετοχή σε ό,τι αφορά στα δεδομένα που παρέχονται μέσω διαδικτύου.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button