1ΑθήναΝέα

Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα:Στο πλευρό της Ελλάδας η εφημερίδα Times

Η Βρετανική εφημερίδα Times σε άρθρο που έχει τον τίτλο «Ελληνικά Δώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά «Aυτοί οι θεοί και ήρωες πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους χώρο». τονίζοντας πως «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των Μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους βιότοπο… Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα… Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο».

«Ο χωρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σα να κόβεις τη Μόνα Λίζα στα δύο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφουν οι «Times» στο σχετικό άρθρο.

Το άρθρο επικρίνει τη στάση που κρατάει για το θέμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σημειώνοντας, με ένα βρετανικό ιδιωματισμό πως «θα καταλήξει να έχει χάσει τα λογικά του» (losing his own marbles).

Ειδική μνεία γίνεται για την αλλαγή στάσης του γνωστού για τη λατρεία του για την αρχαία Ελλάδα, πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ο οποίος αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής στη συνέχεια άλλαξε στάση υποστηρίζοντας τις πράξεις του Λόρδου Έλγιν. Μάλιστα ως επιχείρημα παραθέτει το γεγονός ότι αν δοθούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα τότε θα υπάρξουν και ανάλογες αξιώσεις από άλλες χώρες. Αυτό γιατί το Βρετανικό Μουσείο έχει στηθεί πάνω σε εκθέματα που έχει πάρει από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος, η Τουρκία και η Νιγηρία.

Show More

Related Articles

Back to top button