Αγία Παρασκευή

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τέλος στη “χαρτούρα” της γραφειοκρατίας και την ταλαιπωρία των πολιτών σε δημοτικές υπηρεσίες και ΚΕΠ, φέρνει ήδη το Μητρώο Πολιτών που τέθηκε σε εφαρμογή από την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.
Το Μητρώο διασύνδεει δεδομένα από 1036 ληξιαρχεία και 325 δημοτολόγια καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για μια ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, δίνοντας υπόσταση σε μια από τις πιο διαχρονικές προεκλογικές υποσχέσεις.
Με την εφαρμογή του, οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να προσκομίζουν σε δημόσιες υπηρεσίες, ασφαλιστικούς φορείς κλπ, πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις που εκδίδονται από ληξιαρχεία ή δημοτολόγια καθώς όλα πλέον θα βρίσκονται με ένα “κλικ”, μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης στο Μητρώο.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος παντρευτεί σε άλλη πόλη, αρκεί να δηλώσει στο ληξιαρχείο αυτής τον γάμο του και δεν θα χρειαστεί να πάει στον Δήμο στον οποίο είναι δημότης για να ενημερωθεί η οικογενειακή του μερίδα, καθώς η μεταβολή θα αποσταλεί αυτόματα μέσω του συστήματος.
Επιπλέον, εάν κάποιος δικαιούχος σύνταξης γονέα αλλάξει δήμο, ο ασφαλιστικός φορέας θα ενημερωθεί αυτόματα και δεν θα χρειαστεί ο πολίτης να προσκομίσει εκ νέου τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Εξάλλου, πολύ σημαντικό είναι ότι με την λειτουργία του νέου συστήματος, εκκαθαρίζονται και παύουν να υπάρχουν πλέον τα λάθη όπως οι διπλοεγγραφές, σε δημοτολόγια και ληξιαρχικές πράξεις ενώ εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά την νοοτροπία των στελεχών και υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.
Η θεσμοθέτηση του έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών και το μεγάλο στοίχημα τωρα είναι η ταχύτητα της διασύνδεσης όλων των φορέων του δημοσίου.
Στις τρεις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του πάντως, διασυνδέθηκαν έξι φορείς και συντάχθηκαν 4.106 ληξιαρχικές πράξεις, δημιουργήθηκαν 3.539 δημοτολογικές μερίδες κι εκδόθηκαν 22.235 πιστοποιητικά από τα Ληξιαρχεία και τα Δημοτολόγια της χώρας. Παράλληλα, μέσα από την διαλειτουργικότητα με τρίτους φορείς έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 51.100 συναλλαγές.
ΔΗΜΟΙ
Το Μητρώο θα λειτουργήσει συνθετικά με την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για την λειτουργία των ΟΤΑ, η δημιουργία της οποίας ήδη “μπήκε στα σκαριά” μετά και την υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ.
Η ενιαία πλατφόρμα που ικανοποιεί ένα ακόμη διαχρονικό αίτημα πολιτών και αυτοδιοίκησης, αναμένεται να είναι έτοιμη σε 24 μήνες και με την λειτουργία της εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά η λειτουργία και οργάνωση των ΟΤΑ και η εξυπηρέτηση των δημοτών.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button