Αγία Παρασκευή

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Συζητείται στην Βουλή αύριο Τετάρτη 6/12

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα μιλήσει αύριο, Τετάρτη (6/12) στις 11:00 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συζητηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο  του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Υπενθυμίζεται πως, το σχέδιο νόμου κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (29/12) στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024, την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και θεσπίζει νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα πρόστιμα για τη χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ προβλέπει διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Οι αλλαγές στη φορολογία, που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο και θα τεθούν σε ισχύ από το 2024, αμέσως ή εμμέσως αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων. Ακίνητα, αμοιβές, αφορολόγητο, Airbnb, συναλλαγές με μετρητά, συγκέντρωση κεφαλαίου και άλλα ζητήματα ρυθμίζονται με το σύνολο των αλλαγών.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η μεγαλύτερη αλλαγή συντελείται στον νέο τρόπο φορολόγησης των περίπου 730.000 ελευθέρων επαγγελματιών, η φορολόγηση των οποίων για τα εισοδήματα που απέκτησαν εφέτος θα γίνει με τεκμαρτό τρόπο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού, ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και  ειδικά 170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (το 27%) δηλώνει συστηματικά τα τελευταία 5 χρόνια ζημιές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σήμερα η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνεται στο 0,8% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται σε 2,1%. Με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το ποσοστό τους θα αυξηθεί από το 0,8% στο 1,1%.

Υπενθυμίζεται πως αρκετές επαγγελματικές ομάδες όπως οι δικηγόροι και οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν επίσης προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης πάνω 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν παιδιάθα δουν από τον τρέχοντα μήνα – αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι – και από τον επόμενο αν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αύξηση στις αποδοχές τους χάρις στην αύξηση του αφορολόγητου, κατά 1.000 ευρώ, εξέλιξη που οδηγεί σε χαμηλότερη παρακράτηση φόρου.

Αλλαγές έρχονται και στο φορολογικό καθεστώς εκείνων που διαχειρίζονται ακίνητα τα οποία διαθέτουν για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εκείνοι οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές που έχουν στην κατοχή τους, πάνω από 3 ακίνητα, θεωρούνται από την Εφορία επιχειρηματίες και θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία.

Μία άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα πρέπει να γίνονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα και όχι με μετρητά.

Show More

Related Articles

Back to top button