ΑπόψειςV-talksΑρθρογραφία

Τι γίνεται Σοφάκι …Πως πάει η επανάσταση;

Της Ιωάννας Σκόνδρα

Για να μην παραθέσω την απάντηση της Σοφίας από τη «Γλυκιά Συμμορία» ας προσπαθήσουμε να δούμε τι απέγινε το «Σοφάκι».

Το Σοφάκι μεγάλωσε από τη δεκαετία του 80 και έφτασε να αναστοχαζεται το 2019. Που πήγε η αυτοπεποίθηση της επανάστασης;

Το «Σοφάκι» βρέθηκε μπροστά σε ένα παρόν που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον που θέλει να διεκδικήσει. Αλλά δεν είναι μόνοόνο το παρόν που πρέπει να βρει το δρόμο του. Κι όλοι εμείς, βουτηγμένοι σ΄ ένα δυναμικο DNA, που ακροβατεί κάπου μεταξύ Δύσης, Ανατολής και Βαλκανικής Χερσονήσου.

Πάσχουμε όλοι από έλλειψη αυτοπεποίθησης; Ενδεχομένως. Αν αναλογιστούμε τη συζήτηση στη Βουλή σε όρους ιταμότητας και παροξυσμού, μάλλον πολιτικού αναλφαβητισμού, που αφήνει τον πολιτισμό να τον προσπεράσει.

Κι αναρωτιέμαι… Δε μάθαμε τίποτα μετά από μια δεκαετία κρίσης; Δε διδαχτηκαμε ότι η ταπεινότητα δεν είναι ταπείνωση, αλλά μάλλον σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;

Η συζήτηση επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στο γενεαλογικό μας δεντρο. Αλλά όχι αυτό της συνολικής μας ύπαρξης ως λαός, που μέσα από τη  γνώση της ιστορίας μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση για μια συλλογική διαβίωση στο μέλλον βασισμένη σε κοινωνικές αξίες.

Σε άλλες σκεψεις, όταν η συζήτηση για τις κρισιμότερες ευρωεκλογές από συστάσεως της ΕΕ, με την ακροδεξιά να καλπάζει σε όλη την Ευρώπη, επικεντρώνεται σε κίτρινη πολιτική προπαγάνδα, μάλλον κατι δεν πάει καλά…

Βέβαια οι δημόσιες τοποθετήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, την ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία, τη θέση των πολιτών στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τη διεύρυνση των ελεύθεριων, την αποκέντρωση εξουσιών, τη δυναμική της αλληλεγγύης, την κοινή και ενιαία δράση κατά τις κλιματικής αλλαγής και άλλα τέτοια δεν «πουλάνε».

Περισσότερο πουλάει η συζήτηση για τα σκονισμένα άλμπουμ φωτογραφιών της ξεχασμένης νιότης μας φυλαγμένα σε ντιβανοκασέλες.

Αν είναι οι λέξεις πόλη-πολίτης-πολιτική-πολιτισμός έννοιες ομόριζες, εμείς πού τις τοποθετούμε στη σύγχρονη κοινωνία; Μήπως οδηγούμαστε από τον πολυκεντρισμό στον εγωκεντρισμό;

Η επανάσταση «Σοφάκι» δε θα είναι συλλογική. Θα είναι ατομική. Μέσα από τη διαρκή εξελικτική διαδικασία καθενός από εμάς. Μόνο τότε θα καταφέρουμε να υπερβούμε όλα τα τείχη που υψώνονται μπροστά μας.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button