Αγία Παρασκευή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ Β ΑΘΗΝΩΝ

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΤΟΜΕΙΣ ΣΠΑΕΙ Η “ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΤΕΡΑΣ”. ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ; ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ; ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΘΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ;

Μέσα στο επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και στο τέλος Ιουνίου, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το σπάσιμο της Β Αθηνών και της εκλογικής περιφέρειας Αττικής.

Δεν αποκλείεται, η κυβέρνηση μαζί με την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, να κατεβάσει εκ νέου την πρόταση να ισχύσει η απλή αναλογική από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Με βάση τα όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, η Β’ Αθηνών αναμένεται να σπάσει σε τρεις τομείς και η Αττική σε δυο, τον ανατολικό με 10 έδρες και τον δυτικό τομέα με 4 έδρες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι ψηφοφόροι στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας θα ψηφίζουν πλέον για τις 15 έδρες που “δίνει” ο βόρειος τομέας της πρώην Β Αθηνών. Στον τομέα αυτό εντάσσονται συνολικά 14 Δήμοι: Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, Πεντέλης, Παπάγου-Χολαργού, Ψυχικού-Φιλοθέης, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου.

Τα υπόλοιπα δυο κομμάτια της πρώην Β Αθηνών αφορούν στους εξής τομείς: Ο Δυτικός Τομέας ο οποίος “δίνει” 11 έδρες και περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

Ο Νότιος Τομέας “δίνει” 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

Ο δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών.

Όσον αφορά το Υπόλοιπο, Ανατολική και Δυτική Αττική ακολουθούν τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής. Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα στο Υπόλοιπο Αττικής, οι 10 μοιράζονται στην Ανατολική Αττική και οι 4 στη Δυτική. Στην προκειμένη περίπτωση, μία έδρα “χάνεται” και πάει στην Αχαΐα, που σήμερα έχει 8 έδρες.

Με βάση τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, από την ανακατανομή των εδρών επηρεάζονται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

 

 

ΝΑΙ ΜΕΝ… ΑΛΛΑ

Για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω από τις επόμενες κι όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές, θα πρέπει στη Βουλή να ψηφιστούν από 200 βουλευτές, ήτοι από τα 2/3 του σώματος.

Η Ν.Δ. είναι γενικώς υπέρ της κατάτμησης, αρνείται την όποια σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το ζήτημα. Απορρίπτει κάθε συζήτηση που σχετίζεται με τον εκλογικό νόμο, ισχυριζόμενη ότι η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, και καταλογίζει στην κυβέρνηση προσπάθεια «εργαλειοποίησης του εκλογικού νόμου» και επιβολής της απλής αναλογικής. Πάντως, στη ΝΔ αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό σε περίπτωση που αυτό συνδυαστεί με ψήφο των αποδήμων, κάτι που για την ώρα δεν συζητάει η κυβέρνηση.

Πάντως, το think tank 2020, με επικεφαλής τον Ν. Καραχάλιο, πρώην σύμβουλο του Κώστα Καραμανλή και το οποίο θεωρείται ότι εκφράζει την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, τάχθηκε δημοσίως και σαφώς, υπέρ της κατάτμησης και μάλιστα από τις επόμενες εκλογές, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένο σχέδιο.

Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ, δηλώνουν κι εκεί υπέρ της κατάτμησης αλλά στην παρούσα συγκυρία καταλογίζει στην κυβέρνηση μικροκομματική σκοπιμότητα με στόχο τη δημιουργία τριβών στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αντιτίθεται στην εφαρμογή της απλής αναλογικής και ως εκ τούτου στο ενδεχόμενο επανακατάθεσης του εκλογικού νόμου αφήνει περιθώρια μόνο για συζήτηση αποκλειστικά για την κατάτμηση.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει ταχθεί σαφώς κατά της κατάτμησης αφού θεωρεί ότι αυτό πλήτει εκλογικά το ίδιο.

 

 

ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 60 ΕΤΩΝ

Η Β’ Αθηνών υπάρχει ως εκλογική περιφέρεια από το μακρινό 1958, όταν ο πληθυσμός των αθηναϊκών προαστίων ήταν σαφώς πολύ μικρότερος και περισσότερο συνεκτικός, κοινωνικά και οικονομικά.

Τότε στη Β Αθηνών, κατοικούσαν λιγότεροι από 800.000 κάτοικοι. Σήμερα, κατοικούν πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες και ψηφίζουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι.

Σήμερα, ένας βουλευτής της Β Αθηνών, εκπροσωπεί ταυτόχρονα την Κηφισιά και την Εκάλη, την Γλυφάδα και την Αργυρούπολη, το Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή, το Περιστέρι και το Χαϊδάρι!

Κάπως έτσι, η Β’ Αθήνας ήταν η περιφέρεια που ευνοούσε τους αφανείς χορηγούς πολιτευτών και υποψηφίων, το «μαύρο» πολιτικό χρήμα και, φυσικά, βουλευτής δεν έβγαινε μόνο όποιος συγκέντρωνε την προτίμηση του λαού, αλλά όποιος… είχε την προτίμηση των καναλιών –αφού είναι τόσο μεγάλη περιφέρεια, που η προεκλογική εκστρατεία μπορεί να γίνει αποτελεσματική μόνο μέσω τηλεόρασης!

Δεν είναι μάλλον τυχαίο λοιπόν που την έχουν ονομάσει περιφέρεια-τέρας και εκκολαπτήριο διαφθοράς και διαπλοκής.

Στο παρελθόν έγιναν απόπειρες να σπάσει η περιφέρεια όπου εκλέγονται «βαρόνοι» και «δελφίνοι». Η πρώτη το 2003, επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη με τον εκλογικό «νόμο Σκανδαλίδη», αλλά τη ματαίωσαν αντιδράσεις μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Νέα απόπειρα το 2010 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση είχε την ίδια τύχη.

 

 

η Β’ Αθήνας ήταν η περιφέρεια που ευνοούσε τους αφανείς χορηγούς πολιτευτών και υποψηφίων

 

 

 

ΠΟΙΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ;

 

Με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, οι βουλευτές που εκλέχθηκαν ή διεκδίκησαν έδρα στη Β’ Αθηνών και τώρα θα πρέπει να επιλέξουν σε ποιον τομέα θα “κατέβουν”, είναι οι εξής:

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Τόσκας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιάννης Δημαράς, Γιάννης Θεωνάς, Χρήστος Σπίρτζης (ήδη προγραμματίζει να κατεβεί στην περιφέρεια Αττικής), Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Τσιρώνης, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Κυρίτσης αλλά και όσοι υποψήφιοι έρθουν από άλλες περιοχές στην Αθήνα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Ασημακοπούλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Καρράς, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς και πιθανόν Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και άλλοι.

 

AΠΟ ΤΟ ΚΚΕ: Δ. Κουτσούμπας, Θ. Παφίλης, Χ. Κατσώτης

 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ: Π. Καμμένος, Θ. Παπαχριστόπουλος άλλα και ο Τ. Κουίκ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚ: Β. Λεβέντης, Γ. Καρράς

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑ: Μιχαλολιάκος, Γερμενής, Παναγιώταρος.

 

 

 

 

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΑΝ Η ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΙΣΧΥΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ψήφισαν: 326,439 εδρες: 15

Κόμμα Ψήφοι  Ποσοστό Έδρες*
ΝΔ 105141 32,2 4 έως 6
ΣΥΡΙΖΑ 99540 30,49 4 έως 8
Το Ποτάμι 22521 6,89 1
ΚΚΕ 18114 5,54 0 ή 1
ΧΑ 15516 4,75 0 ή 1
ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 14779 4,52 0 ή 1
ΑΝΕΛ 11381 3,48 0 ή 1
Ενωση Κεντρώων 11091 3,39 0 ή 1
Λοιποί (εκτός Βουλής) 28357 8,68

 

*Οι έδρες δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν με ακρίβεια αφού εξαρτώνται από την τελική κατανομή του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button