ΒριλήσσιαΠεριβάλλον

ΠΑΛΙΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΦΗ – ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Σκληρή απάντηση Περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ δια στόματος Άρη Βρούστη, σε Σγουρό και Πατούλη οι οποίοι με αφορμή την αύξηση της εισφοράς των Δήμων στον ΧΥΤΑ Φυλής έκαναν λόγο για “προκλητικό χαράτσι που θα επιβαρύνει τους Δημότες και αποτυχία της πολιτικής Δούρου”. “Πληρώνουμε τα χρέη σας” η δεικτική απάντηση του περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων.

“Η αύξηση της εισφοράς οφείλεται σε οφειλές και λάθη της διοικησης Σγουρού που πρέπει τώρα να πληρωθούν”, δηλώνει στην V, ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ, Άρης Βρούστης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η αύξηση κατά 5 ευρώ της εισφοράς που πληρώνουν οι Δήμοι στον ΧΥΤΑ αλλά και η αύξηση κατά 20 ευρώ της εισφοράς των ιδιωτών, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούστη, “η αύξηση της εισφοράς οφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους: Στις οφειλές τόκων της περιόδου 2010-2014, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ που με δικαστικές αποφάσεις κέρδισαν οι ανάδοχοι, στην κατάργηση των εντολών μεταφοράς, που συνέβαλε στη μείωση της ανεξέλεγκτης χρήσης του ΧΥΤΑ και της μείωσης των απορριμμάτων που εισέρχονται σε αυτόν και στην είσοδο το 2017, 20.000 τόνων περίπου κλαδεμάτων και προδιαλεγμένων από τους δήμους ατελώς.

Τα δυο τελευταία, λέει ο κ. Βρούστης, “συνέβαλαν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 54.000 τόνους το οποίο ποσό επί 44€, μεταφράζεται σε 2.376.000€ ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα αντισταθμιστικά προς τους δήμους προς το παρόν παραμένουν τα ίδια. Άρα μέρος της αύξησης καλύπτει και αυτά.”

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ακόμη, ο κ. Βρούστης, τονίζει ότι “με την υπ’ αριθ. 1333/2018 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επιδικάστηκε υπέρ της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ το ποσό των 5.620.000€ με νόμιμο τόκο υπερημερίας 6% ετησίως από την επίδοση της αγωγής έως και την ολοσχερή εξόφλησή του. Οι οφειλές αυτές αφορούν δαπάνες που έγιναν κατά τα έτη 2011-2013. Ο ΕΔΣΝΑ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει αυτά τα ποσά. Άρα η αύξηση δεν οφείλεται στο γεγονός ότι άλλαξε το κόστος διαχείρισης, αλλά κυρίως σε οφειλές οι οποίες προέρχονται από το παρελθόν.”

Αναφέρει επιπλέον ότι ο ΕΔΣΝΑ είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει και στην ολοκλήρωση του νέου κυττάρου στη Φυλή, το οποίο επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς του ΕΔΣΝΑ αλλά, όπως τονίζει ο κ. Βρούστης, “γίνεται πολύ φθηνότερα από ότι κόστισε στην διοίκηση Σγουρού”, το πρώτο τμήμα του έργου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κ. Βρούστης, επί διοίκησης Σγουρού “θάφτηκαν 8 εκατομμύρια κ.μ. σκουπιδιών με κόστος 40 εκατ. Ευρώ. Σήμερα, κάνουμε επέκταση δυναμικότητας 4 εκατομμυρίων κ.μ. με κόστος 5 εκατομμύρια ευρώ”.

Ο ίδιος πάντως υπογραμμίζει ότι εκτός όλων αυτών, η αύξηση της εισφοράς των Δήμων όπως και αυτή των ιδιωτών, μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για να προωθηθούν προγράμματα διαλογής στη πηγή και ανακύκλωσης ώστε να περιοριστεί η ταφή και το κόστος που αυτή συνεπάγεται.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Παρά την αύξηση του τέλους ταφής λόγω των αμαρτιών του παρελθόντος, ο Δήμος Βριλησσίων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, θα πληρώσει σημαντικά μικρότερη εισφορά από πέρσι. Κι αυτό γιατί τα Βριλήσσια, με τα πρότυπα προγράμματα διαχείρισης που εφαρμόζουν ήδη, κατόρθωσαν να μειώσουν σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο της Αττικής, τα απορρίμματα που στέλνουν για ταφή, να διπλασιάσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης, να εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους, να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και να μειώσουν τα δημοτικά τέλη.

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Ένα μεγάλο ποσοστό από τους τόνους σκουπιδιών που καθημερινά καταλήγουν για ταφή στον ΧΥΤΑ, προέρχεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ορισμένες εκ των οποίων παράγουν τα σκουπίδια μιας πόλης, όπως είναι για παράδειγμα το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Ακόμα, μεγάλες αλυσίδες super market, catering κλπ.

Σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου είναι μάλλον κανόνας, κάθε επιχείρηση να κάνει διαλογή στην πηγή και να επενδύσει σε συστήματα διαχείρισης και ανακύκλωσης, στην Ελλάδα τα σκουπίδια φορτώνονται σε απορριμματοφόρα και θάβονται.

Ο ΕΔΣΝΑ, κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, Άρη Βρούστη, αποφάσισε να αυξήσει την τιμή εισόδου στον ΧΥΤΑ για τους ιδιώτες, από τα 60 ευρώ τον τόνο στα 80 ευρώ τον τόνο, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ (ο οποίος δεν επιβαρύνει τις εταιρείας μιας και αυτός συμψηφίζεται) και τους δίνεται η δυνατότητα να τα πάνε ατελώς στο ΕΜΑΚ, όπου με τα διαχωρισμένα απορρίμματα τους θα μπορούν να παράγουν ανακυκλώσιμα προϊόντα τα οποία θα μπορούν οι ίδιοι να μεταπωλούν.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button