Ανάπτυξη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”

ΔΥΟ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Θα χρηματοδοτηθούν μεγάλα δημοτικά έργα και η προμήθεια εξοπλισμού, με διαδικασίες εξπρές. Τα προγράμματα ξεκινούν φέτος και θα διαρκέσουν έως το 2022.

Τον δρόμο για την υλοποίηση μεγάλων δημοτικών έργων ανοίγουν τα δυο ειδικά επενδυτικά προγράμματα συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την κωδική ονομασία “Φιλόδημος 1” και “Φιλόδημος 2” που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.
Η χρονική διάρκεια του προγράμματος φτάνει έως το 2022 και ξεκινάει από φέτος με την διάθεση περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν, σε αυτή τη φάση, την υλοποίηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ, έργων οδοποιίας, συντηρήσεις σχολικών υποδομών, προμήθεια μηχανημάτων έργου, την κατασκευή Παιδικών Χαρών, την αποκατάσταση δημοτικών κτηρίων και άλλες δράσεις.
Εντός αυτού του πλαισίου εκδόθηκαν οι πρώτες προσκλήσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ προς τους δήμους, για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων (50 εκατ. ευρώ) και την προμήθεια μηχανημάτων (60 εκατ. Ευρώ).
Σημασία έχει και το γεγονός ότι οι επιπλέον αυτοί πόροι έρχονται σε μια χρονιά για την οποία ήδη έχει αποφασιστεί η αύξηση κατά περίπου 5% των πόρων που προορίζονται για την Αυτοδιοίκηση.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα προγράμματα “Φιλόδημος” έχει ήδη την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών – Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτση. Αναμένεται να υπογραφεί και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ.
Πρόκειται για ειδικά προγράμματα χορήγησης επενδυτικών δανείων στους Δήμους, τις Περιφέρειες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και σε συνδέσμους ΟΤΑ.
Η χρηματοδότηση των έργων θα πραγματοποιείται μέσω επενδυτικών δανείων που θα χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα συνομολογούνται με δανειακές συμβάσεις μεταξύ του δικαιούχου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και θα αποπληρώνονται από πόρους του
Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα λυθούν τα χέρια των ΟΤΑ, δεν θα απαιτείται η μεσολάβηση άλλων φορέων και θα δοθεί η δυνατότητα να υλοποιούνται έργα με ταχείς ρυθμούς.
Σκοπός των προγραμμάτων “Φιλόδημος 1 και 2” είναι η κατασκευή έργων και η προμήθεια εξοπλισμού στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάσταση ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης – αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων.
Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος, το οποίο θα έχει συνολική διάρκεια τη περίοδο 2018 -2022 είναι η οικονομικά βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, η βελτίωση βασικών υποδομών δήμων, η εξυπηρέτηση των κατοίκων στους τομείς περιβαλλοντικών έργων και η άρση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Δικαιούχοι στην υλοποίηση των έργων είναι οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, οι ΔΕΥΑ και οι Σύνδεσμοι ΟΤΑ.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button