Ανάπτυξη

ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3% φέτος και στο 2,7% το 2024

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει, ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι καθοδικοί, με βασικές ανησυχίες να είναι η ισχύς και η ταχύτητα μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και η επιμονή του πληθωρισμού. Σημειώνει, επίσης, τον κίνδυνο από ενδεχόμενα νέα σοκ στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τροφίμων. Παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών ενέργειας από τα υψηλά του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ενεργειακές αγορές παραμένουν πολύ σφιχτές και οι προοπτικές διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα παραμένουν υψηλές, σημειώνει.

Για τα επιτόκια αναφέρει ότι θα είναι πιθανόν περιορισμένο στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες το περιθώριο μειώσεων τους για μεγάλο διάστημα του 2024. Προσθέτει ότι «κάποιες πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι ακόμη αναγκαίες, όπου ο δομικός πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα επίμονος, αλλά τα βασικά επιτόκια φαίνεται να έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο ή να είναι κοντά σε αυτό στις περισσότερες οικονομίες».

Το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 3% εφέτος και 2,7% το 2024 από 3,3% πέρυσι, καθώς η μακροοικονομική πολιτική γίνεται πολύ σφιχτή για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Για την Ευρωζώνη προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης από 3,4% το 2022 στο 0,6% εφέτος και ένας λίγο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης 1,1% το 2024. Η Γερμανία είναι η μόνη από τις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες που αναμένεται να μειωθεί το ΑΕΠ εφέτος (-0,2%).

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη δείχνει ανθεκτική εφέτος καθώς το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2,2% έναντι 2,1% πέρυσι, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2024 καθώς τα υψηλά επιτόκια θα περιορίζουν τη ζήτηση και παράλληλα θα εξαντλούνται οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των Αμερικανών από την περίοδο της πανδημίας.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button