Αγία Παρασκευή

Μ. Γλέζος: Χρέος του Δήμου Αγ. Παρασκευής να τιμήσει τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Την απόφαση του Δήμου Αγίας Παρασκευής να ονομάσει την πλατεία στη συμβολή των οδών Νεαπόλεως και Πατριάρχου Γρηγορίου, μπροστά από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε  πλατεία «Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη», προς τιμήν του  μάρτυρα του αγώνα των Κυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, χαιρετίζει ο Μανώλης Γλέζος με επιστολή του που αναγνώστηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 στην τελετή ονοματοθεσίας.

Η επιστολή του Μανώλη Γλέζου έχει ως εξής:

«Χαιρετίζω την απόφαση του Δήμου Αγίας Παρασκευής να δώσει στην πλατεία αυτή το όνομα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ήρωα του αντιαποικιακού και απελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων, στα 1955-1959, εναντίον της Αγγλικής αποικιοκρατίας.

»Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι σήμερα μαζί σας λόγω της κατάστασης της υγείας μου.

»Ο Αγώνας και η θυσία του 19χρονου Ευαγόρα, όπως και των άλλων αμούστακων συναγωνιστών του, στην ΕΟΚΑ, που οι Άγγλοι αποικιοκράτες, έστειλαν στην αγχόνη, συγκλόνισε τότε όλο τον κόσμο και αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα πίστης, συνέπειας, ανιδιοτέλειας, αποφασιστικότητας και πραγματικού Έρωτα για την Ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα απόδειξε ότι οι καταχτητές και οι δυνάστες, είναι πάντοτε και παντού θηριώδεις και περιφρονούν και μισούν τον Άνθρωπο, όταν είναι Άνθρωπος, όταν δηλαδή αποφασίζει να μένει και να στέκεται όρθιος, αρνούμενος με τον αγώνα του να γονατίσει μπροστά στον τύραννο. Αυτή είναι η περίπτωση του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του Καραολή, του Αυξεντίου και όλων των αγωνιστών του επικού εκείνου αγώνα, για την Ελευθερία. Θυσιάστηκαν με ελεύθερο φρόνημα και αδούλωτη ψυχή. 

»Συνέχισαν το παράδειγμα των Αγωνιστών του 1821 εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Αγωνιστών του έπους της Αλβανίας και της Εθνικής Αντίστασης εναντίον του φασισμού και του ναζισμού.

»Σήμερα που η Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν την ανάπτυξη νεοναζιστικών μορφωμάτων, η προβολή ηρωικών προτύπων, όπως του Παλληκαρίδη, υπενθυμίζει στον καθένα μας το χρέος μας να μένουμε όρθιοι υπερασπιζόμενοι την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Εθνική μας Ανεξαρτησία.

»Ήταν χρέος του Δήμου της Αγίας Παρασκευής να τιμήσει τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη».

Μανώλης Γλέζος

27 Μαρτίου 2019

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button