Χαλάνδρι

Κέρδος 800.000 ευρώ για το Χαλάνδρι

Νίκησε ο Δήμος. Απορρίφθηκαν οι απαιτήσεις Ιωνά… αλλά αναζητούνται ακόμα οι «χαμένες επιταγές» και η εμπλοκή Κουράση.

Τέλος σε μια πολύχρονη περιπέτεια, έβαλε το 16ο τριμελές εφετείο Αθηνών που απέρριψε τις επιπρόσθετες αμοιβές που ζητούσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Ιωνά για την μελέτη ένταξης της περιοχής Πεύκο Πολίτη.

Η απόφαση είναι τελεσίδικη κι έτσι ο Δήμος δεν θα πληρώσει 480.000 ευρώ που αξίωνε η μελετητική ομάδα Ιωνά, τα οποία με τις προσαυξήσεις έφτασαν τις 800.000 ευρώ.

Η υπόθεση ξεκινάει από το 1987 όταν ανατέθηκε στο γραφείο Ιωνά,  η πολεοδομική μελέτη ένταξης στο σχέδιο της περιοχής Πεύκο Πολίτη. Η σύμβαση αξίας 5 εκατομμυρίων δρχ (15.000 ευρώ), συνεχώς επεκτεινόταν με παράνομες συμπληρωματικές συμβάσεις μέχρι που το ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τις πληρωμές που είχαν φτάσει στα 480.000 ευρώ το 2009.

Η «χαμένη δωρεά»

Επί διοίκησης Κουράση, το 2013, ο Δήμος προχώρησε σε νέο διαγωνισμό αξίας 780.000 ευρώ, όπου αναδείχθηκε ανάδοχος το ίδιο γραφείο. Ο κ. Γιώργος Κουράσης, όπως ο ίδιος αποκάλυψε αργότερα, προχώρησε τότε σε διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο, προκειμένου να εξασφαλίσει «πρόσθετη έκπτωση με την μορφή δωρεάς». Η «δωρεά Ιωνά» συμφωνήθηκε να γίνει «τμηματικά» και αποτυπώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Κουράση, σε ιδιωτικό συμφωνητικό, συνοδευόμενο από συναλλαγματικές, τα οποία όμως δεν ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία αποδοχής δωρεών, αλλά «φυλάχθηκαν» από συνεργάτη του πρώην Δημάρχου και εν τέλει «χάθηκαν», όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε μετά τις εκλογές του 2014. Οι συναλλαγματικές, σύμφωνα με τον κ. Κουράση ήταν συνολικού ύψους 100.000 ευρώ.  Η υπόθεση διερευνάτε δικαστικώς.

ΣΤΟ ΣΥΠΟΘΑ

Σε ότι αφορά στην εξέλιξη της τελικής μελέτης για την ένταξη του Πεύκου Πολίτη, αυτή ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και κατατέθηκε στην Περιφέρεια η οποία τον Απρίλη την έστειλε στο αρμόδιο τμήμα ελέγχου (ΣΥΠΟΘΑ) του υπ. Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης μετά από 30 χρόνιας καθυστερήσεων, παράνομων συμβάσεων, … φανερών και κρυφών συναλλαγματικών και εν τέλει ομηρίας των κατοίκων.

Μπήκε στο σχέδιο το Έθνος

Πάντως, τελείωσε οριστικά η ομηρία των κατοίκων της περιοχής του Έθνους για την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης. Η Περιφέρεια κύρωσε στις 15/4/2019 την σχετική πράξη εφαρμογής. Ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην καταχώρηση των δεδομένων στο Κτηματολόγιο και έπειτα θα συσταθούν οι επιτροπές που θα καθορίσουν τις τιμές αποζημιώσεων και εισφορών σε χρήμα κλπ. Τα χρήματα των εισφορών θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα χρηματοδοτεί έργα διάνοιξης οδών, κατασκευής δικτύων κλπ στην περιοχή που εντάχθηκε, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button