Πολιτική

Ιωακειμίδης με ευρωπαϊκή οπτική

Από τις μεγάλες μάχες των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, ξεχωρίζει εκείνη με βασικούς διεκδικητές τον βέρο δεξιό Νίκο Χαρδαλιά και τον εξ αριστερών προερχόμενο Γιώργο Ιωακειμίδη, της γενιάς και κουλτούρας του Πολυτεχνείου.

Πάντοτε συντηρητική η εγχώρια Δεξιά, σήμερα Ν.Δ., δεν έχει συνδέσει την πολιτική της δράση με την εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αντιθέτως, την εμπόδισε όντας οπαδός ενός συγκεντρωτικού κράτους.

Ετσι, ενώ η Ν.Δ. καμάρωνε για τον ευρωπαϊσμό της, δεν αντιλήφθηκε ότι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης απαιτεί μια Ευρώπη των Περιφερειών, προς την οποία μικρό βήμα έγινε με τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής των Περιφερειών (1992). Στον ευρωπαϊκό αυτό θεσμό εκπροσωπούνται τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, αλλά ο Ελληνας πολίτης ελάχιστα γνωρίζει τι κάνουν εκεί οι εκπρόσωποί του. Η ευρύτερη Αριστερά ζητά τα τελευταία τριάντα χρόνια την αναβάθμιση της Επιτροπής των Περιφερειών στο ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα μέχρι και την άμεση εκλογή της από τους πολίτες της Ε.Ε.

Εχουμε, λοιπόν, αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα μας στις 8 Οκτωβρίου τόσο για τη Δημοτική όσο και για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Το ερώτημα είναι με ποιες ιδέες και προτάσεις παρεμβαίνουν, άμεσα ή έμμεσα, στις εκλογές αυτές τα πολιτικά κόμματα, διότι δεν πρόκειται για διαδικασίες πολιτικά ουδέτερες. Θα έλεγα ότι φέτος αυξάνεται η σημασία τους, δεδομένου ότι έπονται βουλευτικών εκλογών.

Αν κρίνουμε από τα προαναφερθέντα για τις θέσεις της εγχώριας Δεξιάς, θα έπρεπε να απορρίψουμε τους υποψήφιους περιφερειάρχες που ορίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως συνέβη με την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά, νεοδημοκρατικού στελέχους για όλες τις δουλειές.

Αντιθέτως, ο Γιώργος Ιωακειμίδης, μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητος δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με ανεξάρτητο στίγμα, καθώς της υποψηφιότητάς του δεν προηγήθηκε κομματική έγκριση. Η δηλωμένη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δόθηκε αφού είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητα, την οποία ήδη υποστήριζαν πολλά στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κοινωνικά κινήματα και πολλοί εν ενεργεία δήμαρχοι.

Συγκρίνοντας τον Ιωακειμίδη με τον Χαρδαλιά, θα έλεγα ότι αμφότεροι είναι πρώην δήμαρχοι, με τη μεγάλη διαφορά ότι ο πρώτος διέκοψε τη μακρά (και με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες) θητεία του στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, τιμώμενος από τους δημότες του, για να κάνει το βήμα του προς την Περιφέρεια Αττικής, ενώ ο δεύτερος αφυπηρέτησε από τον Δήμο Βύρωνα το 2014, αφήνοντας πίσω του έναν υπερχρεωμένο δήμο και μεγάλη οργή προς το πρόσωπό του μεταξύ των δημοτών.

*Δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πηγή: efsyn.gr

Show More

Related Articles

Back to top button