Βριλήσσια

Έως 25% η μείωση τελών στα Βριλήσσια

Νέα μείωση τελών ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Ξένος Μανιατογιάννης, λόγω αύξησης της ανακύκλωσης. Την ίδια στιγμή, δέχεται βέλη από τον Αργύρη Ντινόπουλο που τον κατηγορεί ότι... απέτυχε στην ανακύκλωση!

Την τέταρτη συνεχόμενη μείωση δημοτικών τελών αναμένεται να αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Βριλησσίων. Η μείωση αναμένεται να είναι κι αυτή της τάξης του 5% και με αυτό τον τρόπο οι Βριλησιώτες, το 2019 θα πληρώνουν κατά 25% φθηνότερα τέλη σε σχέση με το 2014.

Στην απόφαση αυτή αναμένεται να οδηγήσουν τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με τα οποία μειώνεται κατά 70.000 ευρώ σε σχέση με πέρσι το κόστος που θα πληρώσει ο Δήμος Βριλησσίων για την μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Φυλής, καθώς αυξήθηκε το ποσοστό της ανακύκλωσης και μειώθηκε ο τελικός όγκος απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, ο Δήμος Βριλησσίων είναι από τους ελάχιστους ΟΤΑ που θα πληρώσουν φέτος λιγότερα, παρόλο που αυξήθηκε η γενική τιμή “εισόδου” (“τιμή πόρτας”) στον ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για τους περισσότερους Δήμος.

ΜΕΙΩΣΗ 300.000 ΕΥΡΩ

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία, η εξοικονόμηση σε σχέση με την περίοδο 2013-2014 αγγίζει φέτος τα 200.000 ευρώ ενώ οι προβλέψεις για το 2019 δείχνουν ότι ο Δήμος θα πετύχει και νέα μείωση η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει έως και 300.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προ του 2015 κατάσταση.

Πέρσι ο Δήμος πλήρωσε στον ΧΥΤΑ 602.113 ευρώ. Φέτος θα πληρώσει 532.288 ευρώ. Το 2013 ο Δήμος κατέβαλε πάνω από 730.000 ευρώ!

Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης, η νέα εξοικονόμηση χρημάτων θα αξιοποιηθεί ανταποδοτικά. “Οι μειώσεις των τελών είναι το ευχαριστώ του Δήμου στους δημότες για τις προσπάθειες που οι ίδιοι έχουν κάνει. Είναι δική τους επιτυχία παρά το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να την απαξιώσουν” δήλωσε πρόσφατα με νόημα ο κ. Μανιατογιάννης.

Όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να σημαίνουν, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και πληροφορίες από την Βερνάρδου, ότι θα συνεχιστεί η πολιτική μείωσης των τελών που ξεκίνησε το 2015. Ήδη το ΔΣ των Βριλησσίων έχει αποφασίσει τρεις μειώσεις τελών κατά 5% για κάθε χρονιά, με κύρια αιτία το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης του Δήμου.

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιπλέον, όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο κ. Μανιατογιάννης, θα πρέπει να αναμένουμε και ενεργοποίηση νέων θέσεων εργασίας μέσω ΑΣΕΠ, στον τομέα της καθαριότητας ο οποίος από το 2015 έχει ενισχυθεί και θωρακιστεί με προσωπικό, το οποίο είχε αποψιλωθεί έως τότε καθώς η προηγούμενη δημοτική διοίκηση εφάρμοσε τον νόμο Μητσοτάκη για απολύσεις στο δημόσιο. Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες του Δήμου, οι κινήσεις αυτές διασφαλίζουν την λειτουργικότητα της υπηρεσίες καθαριότητας σε βάθος 20ετίας, “αναιρώντας τα σχέδια ορισμένων για ιδιωτικοποιήσεις σε υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης” όπως αναφέρουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Τρία εκατομμύρια ευρώ κόστισαν οι ιδιωτικοποιήσεις πριν το 2014

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλούν τα πυρά που εξαπέλυσε κατά της πολιτικής του Δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αργύρης Ντινόπουλος, κάνοντας λόγο για “πληρωμένες βραβεύσεις” με βασικό επιχείρημα ότι “κι άλλοι Δήμοι έχουν αποσπάσει βραβεία, τα οποία δίνονται από ιδιώτες επιχειρηματίες της ανακύκλωσης” ενώ τόνισε ότι στην πραγματικότητα δεν προχωρά τίποτα και τα σκουπίδια καταλήγουν στις χωματερές, παρά το γεγονός ότι άλλα λένε τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ.

Ωστόσο, ο κ. Ντινόπουλος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία για τον Δήμο, αλλά σε γενικά στοιχεία περί ανακύκλωσης σε επίπεδο Επικράτειας όπου πράγματι υπάρχει υστέρηση σε ότι αφορά στην ανακύκλωση και στην προώθηση νέων εναλλακτικών μορφών διαχείρισης.

Ο κ. Ντινόπουλος άσκησε κριτική και για τα 167.000 ευρώ περίπου που κόστισε συνολικά το πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για το νέο πρόγραμμα μέσω ημερίδων, δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας και άλλων δράσεων, των αμοιβών των συμβουλών κλπ., χαρακτηρίζοντας το ποσό αυτό ως το κόστος των “πληρωμένων βραβείων”.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως,η παρέμβαση Ντινόπουλου θέτει ερωτήματα και ως προς την δική του πολιτική που υπόσχεται να ακολουθήσει σε ότι αφορά τα απορρίμματα και ειδικώς μετά από ένα πρόγραμμα που εκ των πραγμάτων και σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται να μην αμφισβητείται η επιτυχία του.

Έχει ίσως την πολιτική του σημασία ότι ο κ. Ντινόπουλος έχει συνδέσει την πολιτική του καριέρα, τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο, με το θέμα των απορριμμάτων, καθώς διατέλεσε υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα της Αυτοδιοίκησης και ήρθε σε σύγκρουση με την Ρένα Δούρου, ως υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων και των μεγάλων φαραωνικών, ιδιωτικών έργων.

Αλλά κι ως Δήμαρχος Βριλησσίων, αποτέλεσε από τους πρωτοπόρους των ιδιωτικοποιήσεων καθώς από το 2002 έως το 2006 έδωσε 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε δυο ιδιωτικές εταιρείες για τον οδοκαθαρισμό της πόλης.

Την ίδια πολιτική ακολούθησε έως το 2014 και ο διάδοχος του Κώστας Ιωαννίδης, με συμβάσεις κόστους 180.000 ευρώ το έτος, ενώ παράλληλα 9 συμβασιούχοι του Δήμου έχαναν την δουλειά τους με βάση το “νόμο Μητσοτάκη”, καθιστώντας έτσι τον Δήμο ως έναν από τους ελάχιστους που άδραξαν την ευκαιρία για απολύσεις σε αντίθεση με την πλειονότητα των Δήμων που αρνήθηκαν την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, για να μην θιγεί η καθαριότητα και να μη χαθούν θέσεις εργασίας..

Συνολικά, το κόστος των συμβάσεων αυτών ξεπέρασε τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button