Αγία Παρασκευή

Στις 9.225 θα φτάσουν οι προσλήψεις στην τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στο 2018.

“Τρέχει” ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για προσλήψεις σε Δήμους

Προθεσμία εξπρές έως τα τέλη Μαρτίου για πάνω απο 200.000 ενδιαφερόμενους. Προβλέπεται μοριοδότηση των νυν συμβασιούχων στην καθαριότητα.

Δουλειά θα πιάσουν από τις αρχές Απριλίου, συνολικά 8.725 υπάλληλοι σε μόνιμες θέσεις των Δήμων όλης της χώρας.
Οι 8.166 εξ αυτών θα προσληφθούν μέσω της πολυαναμενόμενης εδώ και καιρό, προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ ενώ οι υπόλοιπες 559 θέσεις θα καλυφθούν από άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω ΟΑΕΔ, βάσει της απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου που ήδη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Το σύνολο των προσλήψεων θα πρέπει να γίνουν έως τα τέλη Μαρτίου καθώς τότε λήγουν οι συμβάσεις χιλιάδων συμβασιούχων στους τομείς της δημοτικής καθαριότητας και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν τεράστια κενά.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον πάνω από 200.000 υποψήφιοι. Αυτοί θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ τις αιτήσεις συμμετοχής τους καθώς και συστημένο φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Οι διαδικασίες αναμένεται να “ανοίξουν” από τις 14 Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια το ΑΣΕΠ θα πρέπει σε χρόνο ολίγων ημερών (μέχρι τα τέλη Μαρτίου) να αναρτήσει τους προσωρινούς πίνακες με τους επιτυχόντες οι οποίοι θα διοριστούν στους Δήμους.
Η προκήρυξη αφορά σε πλήρωση με σειρά προτεραιότητας, θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ.
Τα άτομα που θα προσληφθούν, στη πλειονότητα τους θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αυτοί θα καλύψουν συνολικά 5.241 θέσεις. Άλλες 2.714 θέσεις θα καλυφθούν από απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν ακόμη 216 θέσεις τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Για όλες τις θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα ζητείται ως μοναδικό προσόν το Απολυτήριο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980, Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου) ή ισοδύναμος απολυτήριος τίτλος κατώτερης Τεχνικής Σχολής Ν.Δ. 580/1970 ή απολυτήριος τίτλος Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Με βάση την προκήρυξη, οι ειδικότερες που ζητούνται είναι: διοικητικοί υπάλληλοι, γραμματείς, επιστάτες καθαριότητας, επόπτες καθαριότητας, εργάτες ύδρευσης, οδοκαθαριστές, εργάτες γενικών καθηκόντων, συνοδοί απορριμματοφόρου, χειρώνακτες, καθαριστές εξωτερικών χώρων, καταμετρητές, εργάτες ύδρευσης, εργάτες φυλακών, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτροτεχνίτες, μηχανικοί αυτοκινήτων, κλητήρες, οδηγοί αυτοκινήτων, οδηγοί απορριμματοφόρου, οδηγοί λεωφορείων, προσωπικό καθαριότητας, σχεδιαστές δομικών έργων, τεχνίτες, υδραυλικοί, σιδηρουργοί, φύλακες, χειριστές μηχανημάτων κ.ά. Με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης οι τωρινοί συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων θα λάβουν μπόνους 17 μορίων ανά μήνα εμπειρίας και για σύνολο 24 μηνών.
Οι απολαβές των υπαλλήλων που θα προσληφθούν από τους δήμους θα καλύπτονται από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και συγκεκριμένα μέσω των ανταποδοτικών τελών των δήμων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπολογίζονται μέσα στις προσλήψεις που έχει δικαίωμα να κάνει μέσα στη χρονιά το Δημόσιο, καθώς δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Εκτός των παραπάνω 8.725 θέσεων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες Δήμων, πρόκειται να υπάρξει και νέα προκήρυξη από το ΑΣΕΠ που θα αφορά την πλήρωση επιπλέον 500 θέσεων μόνιμων υπαλλήλων στους τομείς καθαριότητας των Δήμων.
Την σχετική ανακοίνωση έκανε εντός του περασμένου Ιανουαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη έχει ήδη υπογραφεί από τον κ. Σκουρλέτη και απομένουν να συνυπογράψουν οι Υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.
Με τους επιπλέον 500 υπαλλήλους ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού που θα προσληφθεί, μέσω ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ, σε όλους τους δήμους μέσα στο 2018 θα φτάσει τους 9.225.
Οι 500 νέες προσλήψεις αφορούν αιτήματα ενίσχυσης του προσωπικού τους που είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα 21 Δήμοι και ΔΕΥΑ στο Υπουργείο Εσωτερικών και αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στα αιτήματα πρόσληψης 8.725 υπαλλήλων που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα οι υπόλοιποι δήμοι.
Με τις νέες προσλήψεις, μεταξύ άλλων, αναμένεται να μπει κι ένα οριστικό τέλος στο καθεστώς των εκ περιτροπής συμβασιούχων στους τομείς της καθαριότητας με τις πολιτικές προεκτάσεις που αυτό είχε, καθιστώντας ουσιαστικά τους εργαζομένους ως ομήρους. Επιπλέον, φαίνεται να ακυρώνει στην πράξη τα όποια σχέδια ή σκέψεις υπήρχαν ώστε να περάσει το κρίσιμο έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες, παραμένοντας έτσι αποκλειστική ευθύνη των ΟΤΑ.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button