Αγία ΠαρασκευήΕιδήσεις

Πράσινο φως για 4 νέα σχολεία στην Αγία Παρασκευή

Βαθιά ανάσα για την πόλη οι νέες σχολικές μονάδες που προωθούνται σε Πευκάκια, Κοντόπευκο και Τσακό

Σε ενάμιση χρόνο από σήμερα αναμένεται να «χτυπήσει», το πρώτο κουδούνι στο 14ο Νηπιαγωγείο στα Πευκάκια που έπειτα από χρόνια εμπλοκών, έχει ήδη δημοπρατηθεί  ενώ την ίδια στιγμή,  η αγορά από τον Δήμο, δυο οικοπέδων στο Κοντόπευκο και η απόφαση για απαλλοτρίωση του ακίνητου «Μακρή» στον Τσακό, ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή συνολικά τεσσάρων νέων σχολικών μονάδων, στα επόμενα χρόνια, στην Αγία Παρασκευή.

Πρόκειται για σχολεία που έμεναν για χρόνια κενές προεκλογικές υποσχέσεις, όπως το περίφημο πλέον 12ο Δημοτικό Σχολείο στον Τσακό το οποίο ιδρύθηκε το 2003 αλλά έκτοτε παρέμενε… αόρατο. Το ίδιο και τα δυο ακίνητα στο Κοντόπευκο που έχουν χαρακτηριστεί ως σχολικοί χώροι από το 2006 και το 2007.

Το 14ο Νηπιαγωγείο και οι τρεις (τουλάχιστον) νέες σχολικές μονάδες που προωθούνται, έρχονται να προστεθούν στο εμβληματικό νέο ΕΠΑΛ το οποίο παρέμενε για χρόνια ένα εγκαταλελειμμένο κουφάρι. Η ολοκλήρωση του έργου, διεκδικήθηκε έντονα από τον Δήμο μετά το 2015. Τελικώς δημοπρατήθηκε από την ΚΤΥΠ το 2016 και ήδη λειτουργεί. Ήταν το πρώτο εκπαιδευτικό έργο στην πόλη  μετά από χρόνια «ανομβρίας».

Η ανέγερση νέων σχολείων κρίνεται επιβεβλημένη σε μια πόλη όπου, επί δεκαετίες δεν προχώρησαν δημόσια σχολικά έργα. Το αποτέλεσμα ήταν – ιδιαίτερα μετά και την  μαζική φυγή μαθητών από τα ιδιωτικά στα χρόνια της κρίσης- να λειτουργούν τα σχολεία της πόλης σε κατάσταση ασφυξίας.

Την πραγματικότητα αυτή επιχείρησε να ανατρέψει  τον Σεπτέμβρη του 2014 η νέα δημοτική αρχή υπό τον Γιάννη Σταθόπουλο που ανάλαβε την πλήρη ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης των σχολείων της πόλης, όπως αναφέρει στην V ο Πάνος Γκόνης, Αντιδήμαρχος Παιδείας-Πολιτισμού της Αγίας Παρασκευής.

«ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ»

Ο κ. Γκόνης, ηγείται της λεγόμενης «ομάδας παιδείας» (που αυτή τη στιγμή συγκροτούν οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών Βασίλης Τραυλός και Μένιος Αϊδίνης, μαζί με την προϊσταμένη του τμήματος, κ. Τζανή), η οποία εισήγαγε ένα νέο μοντέλο διοίκησης και συνεργασίας μεταξύ Δήμου και εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο φαίνεται σήμερα να τυγχάνει αναγνώρισης από τους τοπικούς συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών.

Όπως εξηγεί ο κ. Γκόνης, ο Δήμος προχώρησε από το 2015 σε εξυγίανση των Σχολικών Επιτροπών με τη βεβαίωση του ελλείμματος των 53.000 ευρώ και υπέγραψε μια σειρά οικονομικών πακέτων συμβάσεων (πχ τηλέφωνα, συναγερμοί, απολυμάνσεις), εξασφαλίζοντας τακτική επιχορήγηση σε όλα τα σχολεία . Ακόμα, εξασφαλίστηκε χωρίς επιπλέον κόστος η πρωινή καθαριότητα σε όλα τα κτίρια,  τοποθετήθηκαν σχολικοί τροχονόμοι σε όλα τα Δημοτικά και επιχορηγήθηκε η προμήθεια υλικών για τα νήπια.

ΕΡΓΑ

Επιπλέον, έγιναν έργα αναβάθμισης όλων των υποδομών με επισκευές, αναπλάσεις χώρων υγιεινής και αύλειων χώρων, ανακαίνιση αιθουσών εκδηλώσεων σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια και στα περισσότερα της Πρωτοβάθμιας, με εσωτερικά και εξωτερικά βαψίματα, ανακατασκευή γηπέδων 5Χ5 σε σχολεία,

Ακόμη, εξοπλίστηκαν τα σχολεία με 200 υπολογιστές, 55 προτζέκτορες, 15 μεγάλα σύγχρονα φωτοτυπικά, 30 κλιματιστικά κλπ.

Ξεκινά επίσης νέο έργο αξίας μισού εκ. ευρώ για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολείων της πόλης καθώς και έργο 597.000 ευρώ  για τη συντήρηση αύλειων χώρων  και βελτίωση της προσβασιμότητας (ράμπες ΑμεΑ, Ανελκυστήρες κ.λ.π).

Ο Δήμος δημιούργησε και Κοινωνικό Φροντιστήριο, ενεργοποίησε το «ξεχασμένο» για χρόνια Κληροδότημα για απόρους αριστούχους Λυκείων ενώ προωθήθηκαν δωρεάν πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα, εισήχθησαν δράσεις για την ανακύκλωση και την οδική ασφάλεια, προσλήφθηκαν ψυχολόγοι και έγιναν προγράμματα ενημέρωσης γονέων και μαθητών για  ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως η ψυχική υγεία, τα ναρκωτικά, το bullying κλπ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

*14ο Νηπιαγωγείο στα Πευκάκια: Το έργο αξίας 1 εκ. ευρώ, αποτελεί χρόνιο αίτημα μιας περιοχής που εντάχθηκε στον αστικό ιστό χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Ήδη, βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης. Από το 2015 και μετά ο Δήμος άσκησε έντονη πίεση στην ΚΤΥΠ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ), στο πλαίσιο της διεκδίκησης και του νέου ΕΠΑΛ. Η μελέτη αρχικώς προωθήθηκε μετά από σειρά συναντήσεων του Δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου με την τότε επικεφαλής της ΚΤΥΠ, Ιωάννα Κοντούλη. Η αποχώρηση της τελευταίας όμως από τον Οργανισμό και το πάγωμα όλων των μελετών από τον διάδοχο της, φρέναρε κάθε εξέλιξη. Η μελέτη βγήκε από το συρτάρι πάλι μετά την τοποθέτηση νέας ηγεσίας στην ΚΤΥΠ και το άμεσο αίτημα που υπέβαλε ο Δήμος. Το θέμα «έκλεισε» σε συνάντηση που είχαν ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Πάνος Γκόνης, τον περασμένο Νοέμβριο στην οποία αποφασίστηκε να γίνει το έργο.

*Κοντόπευκο: Το 2006 και το 2007, η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε την δημιουργία δυο σχολείων στην περιοχή. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2019 για να ολοκληρωθεί η αγορά των δυο χαρακτηρισμένων ακινήτων για την ανέγερση των σχολείων. Πρόκειται για ακίνητο στις οδούς Πατρόκλου και Γούναρη, έκτασης 17.432,93τμ (ΟΤ 24) και ακίνητο έκτασης 1.170,74τμ επί της οδού Πάρου, (ΟΤ 154).

Το τίμημα, σύμφωνα με τον Δήμο, είναι πολύ χαμηλότερο τόσο  των αντικειμενικών αξιών, όσο και  αγοραίων αξιών  των δύο οικοπέδων και θα καταβληθεί σε πολλές δόσεις.

*12ο Δημοτικό Σχολείο στον Τσακό: Τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου άνοιξε η απόφαση του Δήμου να στην απαλλοτρίωση του ακινήτου των πρώην Εκπαιδευτηρίων Μακρή στον Τσακό, , το οποίο από το 2003 έχει χαρακτηριστεί ως σχολείο, αλλά η υλοποίηση του δεν προχώρησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις προκειμένου η ανέγερση των σχολείων στο Κοντόπευκο και στον Τσακό, να ενταχθεί στα νέα προγράμματα που αναμένεται να ανακοινώσει η ΚΤΥΠ ΑΕ μέσα στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button