Interviews

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΞΟΎΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣ SCHWERTE

“Πάντα ήθελα να αλλάξω τις ζωές των ανθρώπων, προς το καλύτερο”

Το Shwerte (Σβέρτε) είναι μια πόλη, περίπου 50.000 κατοίκων, στην καρδιά της βιομηχανικής περιοχής της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στην Γερμανία. Και είναι η πρώτη γερμανική πόλη που διοικείται από έλληνα Δήμαρχο. Τον μόλις 35 ετών, Δημήτρη Αξούργο ο οποίος μπορεί να δυσκολεύει τους δημότες του που δεν μπορούν να προφέρουν σωστά το όνομα του, άλλα τόσο το εντυπωσιακό ποσοστό του 56,3% με τον οποίο τον εξέλεξαν, όσο και τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που έχει μετεκλογικά, δείχνουν ότι αυτό δεν τους ενοχλεί καθόλου. Μάλιστα, πολλοί βλέπουν σε αυτόν και ένα λαμπρό μέλλον ακόμα και στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, αν και ο ίδιος δηλώνει πως για την ώρα τουλάχιστον, δεν ενδιαφέρεται.
Ο Δημήτριος Αξουργός, παιδί μεταναστών από τα Ιωάννινα, έγινε ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος γερμανικής πόλης, και μιλάει για αυτό στην V:

Τι σας οδήγησε στην ενασχόλησή σας με τα κοινά, κι ιδιαίτερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή σας στο Schwerte ;

Από τα 18 μου ενδιαφερόμουν για την πολιτική. Πάντα ήθελα να αλλάξω τις ζωές των ανθρώπων, προς το καλύτερο και είμαι σίγουρος ότι αυτό μόνο γίνεται, εάν γίνεις μέλος ενός κόμματος και μπεις στην πολιτική. Και ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχεις πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες να κάνεις έργα για τους πολίτες.

Ποιοί οι στόχοι και το όραμά σας για τη θητείας σας;

Στο Schwerte χρειαζόμαστε έργα ειδικά για τα παιδιά και τις οικογένειες. Περισσότερες θέσεις στα νηπιαγωγεία και καλύτερα σχολεία επανδρωμένα με τις νέες τεχνολογίες. Επίσης στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τον αθλητισμό και το πιο σημαντικό είναι να περιορίσουμε την ανεργία ακόμη πιο πολύ, η οποία είναι περίπου στο 6%.

Έπαιξαν ρόλο οι σπουδές σας σε κοινωνιολογία και ιστορία ή η αγάπη σας για τη μελέτη της πολιτικής και της ιστορίας σας είχαν οδηγήσει σε αυτό το επιστημονικό πεδίο;

Νομίζω ότι οι σπουδές μου με διευκόλυναν στην πολιτική μου πορεία, ώστε να επιτύχω τις προσδοκίες μου, αλλά θεωρώ ότι όποιος ενδιαφέρεται για τα κοινά βρίσκει τρόπο και προσφέρει έργο. Υποστηρίζω δε, ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι απλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν σπουδάσει, σε κάποιες περιπτώσεις καταφέρνουν πολύ περισσότερα. Όλοι μπορούν να προσφέρουν.

Από μικρός στα «βάσανα» , από 21 χρόνων δημοτικός σύμβουλος και στα 35 Δήμαρχος μιας πόλης της Γερμανίας, ονειρεύεστε τον εαυτό σας πρωταγωνιστή της Μπούντεσταγκ ή / και καγκελάριο μια μέρα ή σας καλύπτει η Τ.Α. και βλέπετε ως τα όρια της πόλης σας και της συμβολής σας στην πρόοδο της τοπικής σας κοινωνίας;

Βρίσκομαι πάνω από 14 χρόνια στην Τ.Α., στην αρχή ως δημοτικός σύμβουλος και τώρα ως Δήμαρχος στο Schwerte. Αγαπώ την πόλη μου και ειδικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εάν με ενδιέφερε να ακολουθήσω την πολιτική στο Bundestag, θα το είχα κάνει τις τελευταίες εκλογές.
Όμως αυτό που τώρα με ενδιαφέρει ως δήμαρχος για τα επόμενα 7 χρόνια, είναι να προσφέρω έργο στους δημότες της πόλης μου.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε υποχώρηση και διακινδύνευση και πολλοί θεωρούν ως βασικούς παράγοντες το έλλειμμα ηγεσίας, κριτική που αφορά και τον κεντρικό ρόλο της Γερμανίας, κάτι που το είδαμε και στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος και συνολικά στις κακές σχέσεις βορρά – νότου. Πώς βλέπει το μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση ένας νέος και προοδευτικός δήμαρχος, τι πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθεί και τι να αλλάξει ;

Η Ευρώπη έχει μεγάλα προβλήματα! Το Brexit,η οικονομική κρίση, χώρες σαν την Ουγγαρία που δεν είναι δημοκρατικές, όπως θα έπρεπε να είναι κ.λπ. Ναι, η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία πρέπει να κάνουν μια νέα προσπάθεια να αλλάξουν την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για μια πιο δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη.
Πρέπει όλες οι χώρες να καταλάβουν ότι μόνες τους δεν θα καταφέρουν κάτι δίπλα από την Κίνα, την Ινδία και την Αμερική.
Μόνο μαζί και ενωμένοι μπορούμε σαν Ευρώπη να προσφέρουμε μια καλή ζωή για όλους μας και για τα παιδιά μας.

Η Ήπειρος από την οποία κατάγεστε είναι από τις φτωχότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες, σε τι θεωρείτε, με βάση την αυτοδιοικητική σας πείρα, ότι πρέπει να βασιστούν οι δικοί της ταγοί για να επιτύχουν τη δική της ανάπτυξη ;

Η πανέμορφη Ήπειρος σίγουρα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της στον τομέα του τουρισμού, χωρίς όμως να κάνει τα λάθη άλλων χωρών καταστρέφοντας το περιβάλλον στο «βωμό» της ανάπτυξης, στήνοντας τουριστική προοπτική χωρίς μελέτες. Η περιοχή της πατρίδας μου προσφέρεται καθαρά για οικολογικό τουρισμό.
Θα πρέπει να επενδύσει στα γνωστά τοπικά της προϊόντα, αλλά και να εκμεταλλευτεί τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Το κυριότερο όμως όλων είναι να δώσει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να τους στηρίξουν επενδύοντας στις ιδέες τους, γιατί τα νέα παιδιά έχουν όραμα και στόχο για το μέλλον.
Επίσης, θα ήταν πολύ σημαντικό το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων να γινόταν International και να είχε απευθείας πτήσεις με εξωτερικό και ειδικά με Dortmund ή Düsseldorf.

Πώς κρίνετε τις δραματικές εξελίξεις εντός του κόμματός σας (SPD) με τις διαδοχικές αλλαγές ηγεσίας και τελικά με τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση με CDU και καγκελάριο την Μέρκελ, αλλά και με τη νεολαία του SPD ´στα κάγκελά´ εναντίον αυτής της μορφής εκ νέου συγκυβέρνησης που πρόσφατα τελικά εγκρίθηκε από την κομματική βάση; Εν μέσω αναζωπύρωσης του εθνικισμού και του ευρω- σκεπτικισμού, ποιο το μέλλον του κλυδωνιζόμενου και ταυτόχρονα κυβερνώντος SPD;

Μετά από έξι μήνες αφού CDU, FDP και «Πράσινοι» δεν τα κατάφεραν η Γερμανία χρειαζόταν μια καινούργια κυβέρνηση. Γι’ αυτό ήταν σωστό που το SPD μπήκε στην κυβέρνηση, ειδικά αφού όχι μόνο πολλά θέματα της SPD θα έχουνε τώρα πλειοψηφία στην Bundestag, αλλά και γιατί έχουμε πάρα πολύ σημαντικά υπουργεία, όπως το υπουργείο οικονομικών.
Έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική στη Γερμανία και στην Ευρώπη.
Εάν κάνουμε καλή δουλειά είμαι σίγουρος ότι θα ανέβουμε και πάλι στις δημοσκοπήσεις
Ήδη είμαστε και πάλι το μεγαλύτερο κόμμα στην Γερμανία, αφού έχουμε πιο πολλά μέλη από την CDU.
Με πολύ δουλειά για τους συμπολίτες, καλό πρόγραμμα και τα σωστά πρόσωπα, ως SPD μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές, όπως στο Schwerte όπου εκλέχθηκα ως δήμαρχος με 56,63%….

8) Τι ξεχωριστό έχουν για εσάς οι Έλληνες της Γερμανίας; Θα θέλατε να γυρίσετε μια μέρα στην Ελλάδα;

Καλύτερα θα ήταν να μιλάμε όχι για αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς, αλλά για αυτά που μας ενώνουν. Εύχομαι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και η Γερμανία να έχουνε πάλι καλύτερες σχέσεις. Εγώ εδώ στη Γερμανία θα κάνω ό,τι μπορώ για να το καταφέρουμε.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button