ΠεριβάλλονΑνάπλαση

ΡΙΖΙΚΟ ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Βγαίνουν από τα συρτάρια σχέδια που έμειναν υποσχέσεις. Ξανά στο προσκήνιο η ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου και Ελαιώνα καθώς και η υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας. Τελευταία ευκαιρία για το κέντρο της Αθήνας.

Τρία μεγάλα project “σαρωτικών” αναπλάσεων στην Αθήνα σχεδιάζει να υλοποιήσει η νέα εταιρεία του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία “Ανάπλαση Α.Ε.”, η οποία συστήνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας που κατατέθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή.

Οι τρεις μεγάλες αναπλάσεις, μητροπολιτικού χαρακτήρα, που σχεδιάζονται, είναι οι εξής:
• Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, με ευρείες παρεμβάσεις από το Σύνταγμα ως τον Κεραμεικό.
• Ανάπλαση στα προσφυγικά με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου, που θα αρχίζει από τον Λυκαβηττό και θα επεκτείνεται μέχρι τις προσφυγικές κατοικίες.
• Ανάπλαση του Ελαιώνα με τη δημιουργία χώρων μαζικής άθλησης και άλλων χρήσεων.
Η υλοποίηση τους εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στο να επανέλθει η Αθήνα δυναμικά στους χάρτες των διεθνών τουριστικών προορισμών.

Κυρίως όμως, αναμένεται ότι θα αλλάξουν την εικόνα του κέντρου που κινδυνεύει από γκετοποίηση, δίνοντας ώθηση ξανά στην οικονομία του.
Οι αναπλάσεις που προγραμματίζονται θα αποτελέσουν και “σύμβολα” εξόδου από την κρίση και της μαύρης εποχής των μνημονίων.
Η σύσταση του νέου φορέα εντάσσεται στο πλαίσιο της κεντρικής πρωτοβουλίας, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Απρίλιο του 2017, για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναμόρφωσης της Αθήνα
Στόχος της νέας εταιρείας είναι, με ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις και ανακαινίσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και αναπλάσεις σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας.
Η εποπτεία στη νέα εταιρία θα ασκείται από τα υπουργεία Επικρατείας και Υποδομών Μεταφορών, ενώ στη διοίκηση της εταιρείας θα μετέχουν ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής.
Σύμφωνα τις νέες ρυθμίσεις, η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» θα έχει την δυνατότητα να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτίρια, με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, νομείς, κατόχους ή τους αρμόδιους διαχειριστές τους.
Η νέα εταιρεία θα έχει το έργο να αποκαθιστά διατηρητέα κτίρια και νεώτερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και του καινοτόμου χαρακτήρα των περιοχών, να προωθεί πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις υπέρ νέων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Για την χρηματοδότηση του, ο νέος φορέας θα μπορεί να αντλεί πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να αξιοποιεί δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, χορηγίες και πάσης φύσεως ενισχύσεις νομικών ή φυσικών προσώπων. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα αποτελείται από οκτώ μέλη, τα οποία θα ορίζονται με ΚΥΑ, βάσει της διαδικασίας επιλογής προσώπων από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα θα λειτουργεί οκταμελές Γνωμοδοτικό Τεχνικό Συμβούλιο, του οποίου τα μέλη θα έχουν τριετή θητεία.

Τα τρία σχέδια αναπλάσεων που προγραμματίζονται, δεν είναι καινούρια. Έχουν μελετηθεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες άλλα τα περισσότερα σχέδια που εξαγγέλθηκαν είτε αραχνιάζουν στα συρτάρια των υπουργείων είτε κόπηκαν τα πρώτα χρόνια των μνημονίων.

Τα μεγάλα έργα που έμειναν στα χαρτιά

Ανάπλαση της Πανεπιστημίου. Το Ίδρυμα Ωνάση δώρισε τις μελέτες άλλα το 2015 το έργο κόπηκε λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το σχέδιο προέβλεπε την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και νέα γραμμή Τραμ που θα ενώνει το Σύνταγμα με την Ομόνοια και το Πεδίο του Άρεως σε πρώτη φάση.

Ανάπλαση Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Οι μελέτες είναι έτοιμες αλλά αραχνιάζουν στα συρτάρια. Το σχέδιο προβλέπει την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας και διέλευση μόνο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στόχος του έργου είναι η ενοποίηση του Ζαππείου και του Εθνικού Κήπου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπίου.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Ουδέν νεότερο για ένα έργο για το οποίο γίνεται λόγος εδώ και δεκαετίες. Τα σχέδια προέβλεπαν την υλοποίηση μητροπολιτικού πάρκου, συνολικής έκτασης 4.500 τετραγωνικών μέτρων. Σημειώνεται ότι το Μπάντμιντον έχει κριθεί κατεδαφιστέο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Διπλή ανάπλαση. Το σχέδιο που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό και ταυτόχρονα τη μετατροπή του γηπέδου της Αλεξάνδρας σε χώρο πρασίνου έχει παγώσει και έμεινε ένα μισοτελειωμένο εμπορικό κέντρο (που έχει περιέλθει στις πιστώτριες τράπεζες). Το σχέδιο ουσιαστικά ξαναζωντανεύει εντασσόμενο στα project για την ανάπλαση του Ελαιώνα και της υπογειοποίησης της Αλεξάνδρας με ταυτόχρονη ανάπλαση των Προσφυγικών.

Εγκαταλελειμμένα κτίρια. Σήμερα είναι σε εκκρεμότητα η προώθηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος του σχεδίου για την αντιμετώπιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα άλλα και στα κέντρα των άλλων μεγάλων πόλεων. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων υπάρχουν περίπου 1.800 εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία στην πλειονότητά τους αποτελούν εστίες ρύπανσης και παράνομων δραστηριοτήτων. Μεταξύ των εγκαταλελειμμένων κτιρίων βρίσκονται και πολλά διατηρητέα. Η εκτίμηση είναι ότι σε όλη την Ελλάδα τα διατηρητέα ξεπερνούν τα 10.000. Σύμφωνα με ειδικούς, χωρίς την επαναφορά της κατοικίας στο κέντρο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να χτυπηθούν τα γκέτο που δημιουργούνται. Οι περιοχές με τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα κτίρια είναι ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο, ο Βοτανικός, η Πλατεία Αμερικής, το Ρουφ, το Γκάζι, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Πλατεία Αττικής, τα Πατήσια και το Θησείο.

Αναβάθμιση Πλατείας Θεάτρου. Τα έργα που προβλέπονται από τον σχεδιασμό θεωρούνται υπερώριμα και στοχεύουν στην αύξηση του δημόσιου χώρου. Παρέμεναν όμως επί χρόνια στα συρτάρια.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button