Αγία ΠαρασκευήΑνάπλαση

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ “ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ”

Ο Δήμος κατέθεσε πρόταση-σχέδιο ανάπλασης του χώρου και μετατροπής του σε Κέντρο Πολιτισμού και Μουσείο. Το σχέδιο έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος κατέθεσε τον φάκελο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΕΣΠΑ.
Η έγκριση χρηματοδότησης, εκτός απροόπτου, αναμένεται να δοθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού κι αμέσως μετά να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την μελέτη η οποία πάντως θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς πρόκειται για διατηρητέο κτίριο.
Η αξία των έργων σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής για την ανάπλαση του ιστορικού ακινήτου ανέρχεται στα 4,25 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση του Δήμου προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου ώστε να λειτουργήσει ως Κέντρο Πολιτισμού και να είναι πλήρως προσβάσιμο για ΑΜΕΑ, χωρίς να αλλοιωθούν τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά του χαρακτηριστικά και χωρίς να αλλάζει σε κανένα σημείο η παλιά διαμερισματοποίηση.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Μετά από τρεις δεκαετίες, μπαίνει τέλος σε ένα σκανδαλώδες σήριαλ με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών, τουλάχιστον έως το 2010. Σίγουρα αποτελεί μνημείο προχειρότητας με κόστος όμως πολλών εκατομμυρίων ευρώ, συν την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση που προκαλεί και σήμερα, ως εγκαταλελειμμένο “κουφάρι”.
Πρόκειται για το μισοτελειωμένο Κολυμβητήριο στην Νέα Ζωή για το οποίο αποφασίστηκε από τον Δήμο να γίνει αποδεκτή η προκαταρκτική μελέτη της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με την οποία η συμφερότερη κοινωνικά και οικονομικά λύση είναι η αποπεράτωση του Κολυμβητηρίου. Ο Δήμος έκρινε ότι το έργο είναι αναγκαίο, βιώσιμο κι έχει μεγάλη κοινωνική ανταποδοτικότητα, αποκλείοντας έτσι την λύση της κατεδάφισης ή άλλων προτάσεων εναλλακτικής αξιοποίησης.
Συμφώνα με την απόφαση του ΔΣ, η αποπεράτωση του Κολυμβητηρίου είναι έως και 40% οικονομικότερη από την κατασκευή νέου σε άλλη τοποθεσία.
Το Κολυμβητήριο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Μακεδονίας στην περιοχή της Νέας Ζωής σε ακίνητο έκτασης περίπου 4 στρεμμάτων, όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι κλειστό (ανοιγοκλειόμενο), προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα εξοικονόμησης ενέργειας, μειωμένων διαστάσεων (33×25) και κατ’ επέκταση μειωμένου όγκου ενώ θα διαθέτει 32 θέσεις στάθμευσης.
Η οριστική μελέτη θα ανατεθεί με διαγωνισμό και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close