ΠολιτικήΝέα

Νίκος Παππάς: Θέλει όντως να γίνει δήμαρχος;

Η ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΘΟΔΟΣ του διεθνούς μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαψευστεί. Πρόκειται για μια είδηση που έχει βάση, αλλά ακόμη όλα είναι υπό συζήτηση, τίποτα δεν έχει κλείσει.

Εάν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η περίπτωση του Νίκου Παππά είναι το αντίπαλο δέος του Κώστα Μπακογιάννη, καθώς πρόκειται για δύο προσωπικότητες χωρίς το παραμικρό κοινό σημείο, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς.

Το παρασκήνιο της πιθανής διεκδίκησης του κεντρικού δήμου της χώρας από τον Νίκο Παππά είναι έντονο και αποκτά ενδιαφέρον λόγω και της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του, καθώς πολλές φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όχι μόνο για τις αγωνιστικές του επιδόσεις. Η διαρροή ότι ο Νίκος Παππάς «κλείνει για υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ» δημοσιεύθηκε στο σάιτ autodioikisi.gr και, όπως αναφέρθηκε, δεν διαψεύστηκε.

Ακόμη κι αν ο Παππάς εν τέλει κατέβει ως υποψήφιος στον δήμο της Αθήνας, θέλει αυτό να ανακοινωθεί από τον ίδιο, καθώς δεν επιθυμεί να προσδώσει στην υποψηφιότητά του στενά κομματικά χαρακτηριστικά. Η επιδίωξή του είναι να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του και προσωπικότητες από το δικό του περιβάλλον και όχι μόνο τις υποψηφιότητες των συμβούλων που θέλει να προωθήσει η Κουμουνδούρου.

Προσωπική φιλοδοξία

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι πράγματι έχουν γίνει συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του γνωστού αθλητή, χωρίς να έχει κατασταλάξει απολύτως.

Λέγεται ότι η πρωτοβουλία για την πρώτη συνάντηση ήταν του Νίκου Παππά, ο οποίος επιθυμεί να διεκδικήσει τη δημαρχία και επιδιώκει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, είχε ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να μη διαρρεύσουν οι συζητήσεις αυτές, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιοι το έκαναν.

Αρχικά η πρόθεσή του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν η υποψηφιότητά του «να έχει τη στήριξη όλων των παρατάξεων της αριστεράς». Λέγεται ότι πρώτα συνάντησε το ΚΚΕ, με το οποίο ο Νίκος Παππάς έχει ειδική σχέση. Ο αδελφός του, όπως έχει πει, ήταν για πολλά χρόνια ενεργό μέλος του ΠΑΜΕ και ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της ΚΝΕ για τον ελληνικό αθλητισμό, ενώ στον «Ριζοσπάστη» μπορεί να βρει κανείς πολλά θετικά δημοσιεύματα για τον ίδιο. Από το ΚΚΕ, ωστόσο, έλαβε την απάντηση ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για να στηρίξει ευρύτερες συμμαχίες, όπως ήταν μάλλον και αναμενόμενο.

Από τον Αλέξη Τσίπρα υπάρχει θετική απόκριση, χωρίς να είναι ακόμα τίποτα δεδομένο. Άλλες πηγές μεταφέρουν στη LiFO ότι «ακόμη κι αν ο Παππάς εν τέλει κατέβει ως υποψήφιος στον δήμο της Αθήνας, θέλει αυτό να ανακοινωθεί από τον ίδιο, καθώς δεν επιθυμεί να προσδώσει στην υποψηφιότητά του στενά κομματικά χαρακτηριστικά. Η επιδίωξή του είναι να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του και προσωπικότητες από το δικό του περιβάλλον και όχι μόνο τις υποψηφιότητες των συμβούλων που θέλει να προωθήσει η Κουμουνδούρου».

Αιφνιδιασμός στο κόμμα

Η είδηση της υποψηφιότητας του μπασκετμπολίστα Παππά αιφνιδίασε το κόμμα: «Δημιούργησε ένα κλίμα αμηχανίας ακόμη και σε κάποιους προεδρικούς, καθώς εξέφραζαν προβληματισμό κατά πόσο μια τέτοια υποψηφιότητα μπορεί να εκφράσει τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς».

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αμηχανία και ο αιφνιδιασμός στην «Ομπρέλα» (τον συνασπισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ από την τάση 53+ και άλλων στελεχών που συνιστούν το «αντίπαλο δέος» της προεδρικής πλειοψηφίας). Στην Ομπρέλα, όπως μας είπαν, δεν αρέσει ο Παππάς, διότι αφενός έρχεται να επιβληθεί από τον Τσίπρα και αφετέρου θεωρείται μια υποψηφιότητα μιντιακή με καθαρά επικοινωνιακά χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα επιδιώξει κοινές συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην υποστεί ξανά την ήττα που υπέστη στις τελευταίες εκλογές. Ειδικά για τον κεντρικό δήμο της χώρας γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πειστεί το ΠΑΣΟΚ για κοινό υποψήφιο στην Αθήνα.

«Δεν ξέρω αν μπορώ να δηλώσω αριστερός, δεν ξέρω αν μπορώ να ανταποκριθώ σε αυτό. Επειδή έχω ανθρώπους που εντάσσονται και υποστηρίζουν αυτήν την ιδεολογία, τους εκτιμώ, τους σέβομαι, τους ζηλεύω και τους θαυμάζω».

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται. Ούτε η υποψηφιότητα του γνωστού μπασκετμπολίστα φαίνεται ικανή να τους δελεάσει. Κάποιοι μάλιστα σχολίαζαν ότι η πρόταση Παππά «δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή, γιατί είναι μη αυτοδιοικητική και μη κεντροαριστερή».

Γιατί δεν δηλώνει αριστερός

Ο ίδιος, μιλώντας πριν από λίγο καιρό στο rosa.gr, έλεγε: «Δεν ξέρω αν μπορώ να δηλώσω αριστερός, δεν ξέρω αν μπορώ να ανταποκριθώ σε αυτό. Επειδή έχω ανθρώπους που εντάσσονται και υποστηρίζουν αυτήν την ιδεολογία, τους εκτιμώ, τους σέβομαι, τους ζηλεύω και τους θαυμάζω».

Μοιρασμένες γνώμες

Οι απόψεις για την προσωπικότητά του Παππά είναι μοιρασμένες. Κάποιοι τον θεωρούν «κακότροπο και συγκρουσιακό» και άλλοι «αυθεντικό, έντιμο, με γνήσια κοινωνική ευαισθησία». Η πολιτική ορθότητα δεν φαίνεται να τον απασχολεί και πολλές φορές έχει σχολιάσει αυτά που θεωρεί παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού και την πολιτική υποκρισία.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στη LiFO είχε αναφέρει ότι μπορεί η αγωνιστική διαδικασία στην Εθνική να του αρέσει, «αλλά, δυστυχώς, δεν είναι όλα τόσο απλά και ρόδινα. Σε βάζουν σε μια διαδικασία να τρέχεις σε χορηγούς της πλάκας, να υποκρίνεσαι. Να σου έρχονται ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας και να κάνεις χειραψίες με κάτι αρχιεπισκόπους και τέτοια. Να σε πηγαίνουν στην εκκλησία να κοινωνείς οκτώ η ώρα το πρωί με το ζόρι».

Συγκρούσεις με δημοσιογράφους

Με τους δημοσιογράφους του μπασκετικού ρεπορτάζ είχε και έχει πολλές συγκρούσεις. «Η πλειοψηφία δεν το γνωρίζει το άθλημα. To να βλέπεις έχει τεράστια διαφορά από το να παίζεις. Και εγώ είκοσι χρόνια τρώω παστίτσιο, δεν ξέρω όμως να το φτιάχνω», έχει πει στo «Vice».

Τα αισθήματα σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να είναι αμοιβαία, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι στο μπασκετικό ρεπορτάζ δεν μιλάνε γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Αρκετοί έχουν να διηγηθούν περιστατικά «για κόντρες και ανάρμοστες συμπεριφορές εντός και εκτός γηπέδου», ότι «έχει πλακωθεί με τρεις προπονητές του Παναθηναϊκού» και ότι πρόκειται «για μια προσωπικότητα απόλυτα συγκρουσιακή, κυκλοθυμική και ασυγκράτητη».

Η άλλη εικόνα

Δεν έχουν όμως όλοι στον μπασκετικό χώρο αρνητική γνώμη γι’ αυτόν. Ένας άνθρωπος που τον γνωρίζει από το ξεκίνημά του μας είπε: «Ο Παππάς αρνούνταν να υποταχτεί στην αυθεντία του προπονητή. Όταν υπήρχε διαφωνία, έπρεπε να την εκφράσει. Δεν έκανε τον υπάκουο για να κερδίσει εύνοια και ειδική μεταχείριση. Δεν χαρίζεται και του αρέσει η αλήθεια. Είναι ένας άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του και δεν ξεχνάει τους φίλους του. Όταν έκανε τα πολλά λεφτά και καριέρα δεν ξέχασε τους φίλους του στο Περιστέρι. Έχει μια λαϊκότητα και δεν μπορεί την προσποιητή κουβέντα».

Ως παράδειγμα μας έφερε και τις δηλώσεις του όταν πήγε να αγωνιστεί στην ΑΕΚ το 2021: «Είχε τα κότσια να δηλώσει ότι κάθε κύτταρο που υπάρχει πάνω του είναι παναθηναϊκό. Δεν πούλησε οπαδιλίκι, αλλά πήγε στην ομάδα ως επαγγελματίας και αυτό εκτιμήθηκε από τους οπαδούς της ΑΕΚ».

Ακτιβιστής και αλληλέγγυος

Η δράση του εκτός γηπέδων επίσης έχει συζητηθεί πολλές φορές. Τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο μετά την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, δήλωσε ότι θα μοιράσει τις αποδοχές του συμβολαίου του στις καθαρίστριες του ΟΑΚΑ ως «μια συγγνώμη για τα τόσα χρόνια που τις αγνοούσα».

Τον ίδιο μήνα έδωσε το «παρών» μαζί με τη Μάγδα Φύσσα στην πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τον Οκτώβριο του 2020 ήταν στα δικαστήρια όταν βγήκε η ετυμηγορία για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Το 2017 υπέγραψε κείμενο μαζί με μερικούς άλλους συναθλητές του υπέρ της Ηριάννας που έχει καταδικαστεί για τη συμμετοχή της στους Πυρήνες της Φωτιάς. Ο B.D. Foxmoοr των Active Member του έγραψε τραγούδι.

Την ίδια χρονιά «χρηματοδότησε την κατασκευή ενός γηπέδου μπάσκετ στις φυλακές Κορυδαλλού», για το οποίο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 πριν από μερικούς μήνες ανέφερε ότι «εκείνη την εποχή οι φίλοι μου ήταν κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές επιθέσεις, οργανώσεις κ.λπ.». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αφήσει και αιχμές για λογοκρισία στο κρατικό κανάλι: «Είμαστε και στην ΕΡΤ. Είναι και live; Υπέροχα. Δεν θα κοπεί», ανέφερε.

Θα ευοδωθούν οι πολιτικές φιλοδοξίες του μπασκετμπολίστα Παππά; Για την ώρα κάποιοι στηρίζουν την υποψηφιότητά του και κάποιοι διατηρούν επιφυλάξεις.

Με πληροφορίες από LiFO

Show More

Related Articles

Back to top button