ΑπόψειςV-talksΑρθρογραφίαΕιδήσεις

Δεν υπάρχει χρήμα, δεν υπάρχει και κιλό…

Της Ιωάννας Σκόνδρα

Δεν υπάρχει χρήμα, δεν υπάρχει και κιλό…

Άρα ούτε και λόγος να αγχωνόμαστε..

Οι Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, είμαστε ο πιο αγχωμένος λαός παγκοσμίως σε ποσοστό 59%. Αλλά γιατί ακριβώς αγχωνόμαστε; Για το χρήμα που δεν έχουμε ή έχουμε και δεν μας φτάνει, ή για τα κιλά που έχουμε και θέλουμε να χάσουμε ή δεν έχουμε και θέλουμε να πάρουμε; Κάπου μπερδευτήκαμε..

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το 1944, στο Bretton Woods, καθιερώθηκε το σταθερό σύστημα ισοτιμιών στο διεθνές εμπόριο με αναγωγή σε μια καθορισμένη τιμή  (στις ΗΠΑ έγινε το 1971 επί Νίξον). Το πρώτο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών που ίσχυε μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν εκείνο του Κανόνα του Χρυσου, όπου για το νόμισμα είχε καθιερωθεί η μετατρεψιμότητά του σε χρυσό. Είχε δηλαδή ως σημείο αναφοράς συγκεκριμένη και απτή ύλη. Η έστω έτσι νομίζαμε.

Φτάσαμε λοιπόν σήμερα, στις 20/05/2019 και στην αναθεώρηση του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων Μέτρησης – κιλού, αμπέρ, κελβιν, γραμμομοριου.

Το κιλό τα τελευταία 130 χρόνια μετριόταν βάσει ενός κυλίνδρου, κράμα πλατίνας και ιριδίου.

Βεβαίως, υλικά σημεία αναφοράς τόσο για το χρήμα, όσο και για το κιλό δεν υφίστανται.

Άλλωστε, σύμφωνα με την κβαντομηχανική, θεωρία που αμφισβητήθηκε όσο καμία αλλη, δεν υπάρχει στερεά ύλη όπως την αντιλαμβανόμαστε.

Τα πάντα είναι ενέργεια…

Μήπως τελικά για να μην κατέχουμε την πρωτιά του πιο αγχωμένου λαού του πλανήτη πρέπει να αλλάξουμε και λίγο την ενέργεια μας;

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button