ΠεριβάλλονΑσφάλεια

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ

Βρίσκονται παντού και συνήθως είναι καλά κρυμμένες για να μην προκαλούν τις αντιδράσεις των κατοίκων. Εντοπίζονται σε ταράτσες και δώματα πολυκατοικιών, σε καμουφλαρισμένους θερμοσίφωνες, πίσω από διαφημιστικές πινακίδες και μέσα σε καμπαναριά, δίπλα σε σπίτια, σχολεία και νηπιαγωγεία.
Οι περισσότερες ηλεκτροδοτούνται παράνομα μέσω επεκτάσεων εσωτερικών ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων από γειτονικές συνήθως ιδιοκτησίες ενώ τοποθετούνται χωρίς έγκριση της πολεοδομικής υπηρεσίες ή καθ’ υπέρβαση της και νομιμοποιούνται εκ των υστέρων μέσα από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις του νόμου περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων.
Είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που οι εταιρείες “φυτεύουν” την μια μετά την άλλη, χωρίς συνήθως να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, στο πλαίσιο ενός άκρατου ανταγωνισμού προκειμένου να πετύχουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ιντερνέτ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών και υπολογιστών.
Όσο πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, τόσο περισσότερες είναι οι κεραίες. Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, υπάρχουν αυτή τη στιγμή εγκατεστημένες 42 κεραίες. Κι αυτές είναι μόνο οι νόμιμα καταγεγραμμένες. Άγνωστος είναι ο αριθμός όσων δεν έχουν δηλωθεί.
Ακόμη περισσότερες κεραίες υπάρχουν στο Χαλάνδρι, όπου σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την κεντρική πλατεία της πόλης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 56 κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενώ 32 κεραίες βρίσκονται ένα χιλιόμετρο ακτινικά της πλατείας Αναλήψεως στα Βριλήσσια.
Άλλες 43 κεραίες βρίσκονται τοποθετημένες σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τον σταθμό του Μετρό στον Χολαργό κι άλλες 31 εντός αντίστοιχης ακτίνας από το κέντρο των Μελισσίων.
Οι περισσότερες εξ αυτών είναι χαρακτηρισμένες ως κεραίες χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης και εξαιρούνται από έλεγχο και αδειοδότηση.

“ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ”
Κι όλα αυτά με φόντο την υγεία μας και τις πιθανές επιπτώσεις σε αυτή καθώς από το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχεται ότι είναι “πιθανόν καρκινογόνες”.
Το ενδεχόμενο των αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία από την υπερέκθεση στην ακτινοβολία απασχολεί τη διεθνή ιατρική κοινότητα πολλά χρόνια με αρκετές έρευνες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βλαβερές επιδράσεις στην υγεία που μπορούν να εμφανιστούν σε τιμές κάτω των θεσπισμένων ορίων.
Το 2016 έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η επιστολή διαμαρτυρίας 220 επιστημόνων διεθνούς κύρους προς τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην οποία αναφέρονταν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος NTP (National Toxicology Program) ζητώντας λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από την κατάχρηση της ασύρματης επικοινωνίας.
Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία κατατέθηκε πέρσι στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι επιδράσεις στην υγεία, από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο, για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης. Επίσης άμεσες επιπτώσεις με το μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών».

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ
Ο νόμος που ρυθμίζει τα θέματα κεραιών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως ατελής και χρίζει αναγκαίων βελτιώσεων και αποσαφηνίσεων. Πριν από ένα χρόνο ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε σε βροχή καταγγελιών και ζήτησε με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, οι ασάφειες στο νόμο οδηγούν την πλειονότητα των καταγγελιών στο κενό.
Πάντως, οι κάτοικοι και οι σύλλογοι γονέων δυο σχολείων στην Αγία Παρασκευή, με την στήριξη του Δήμου πέτυχαν μεγάλη νίκη, υποχρεώνοντας την Cosmote να κατεβάσει την κεραία που έχει τοποθετήσει δίπλα σε δυο σχολεία.
Με την απόφαση 1082/2018 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα της εταιρείας να ανακληθεί η πρωτόδικη απόφαση 4292/2017 η οποία έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι Σύλλογοι Γονέων του 1ου και του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής καθώς και 15 κάτοικοι της πόλης. Η απόφαση ισχύει μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της κύριας αγωγής για απομάκρυνση της κεραίας. Μάλιστα, στο Δικαστήριο κατέθεσε υπέρ των πολιτών και συλλόγων ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος ενώ ο Δήμος άσκησε, με δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας του, πρόσθετη παρέμβαση.
Η εταιρεία τώρα είναι υποχρεωμένη να διακόψει τη λειτουργία της εγκατάστασης και να απομακρύνει τα μηχανήματα και εξαρτήματα της κεραίας που έχει τοποθετήσει στο κτήριο του ΟΤΕ που βρίσκεται πίσω από την ΕΡΤ, επί της οδού Σχολείου 11.
Η κεραία βρίσκεται δίπλα σε σπίτια, μόλις 120 μέτρα από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και περίπου 200 μέτρα από το 8ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και το 9ο Νηπιαγωγείο της Αγίας Παρασκευής και, σύμφωνα με μετρήσεις τις οποίες επικαλέστηκαν οι σύλλογοι και ο Δήμος, εκπέμπει ακτινοβολία ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία των περιοίκων και των παιδιών.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button