Αγία ΠαρασκευήΑνάπλαση

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Μετά την βίλα Ιόλα που αγοράστηκε από τον Δήμο και προορίζεται να ανακατασκευαστεί και να αξιοποιηθεί ως μείζον Κέντρο Πολιτισμό αλλά και το ακίνητο των πρώην σχολείων Μπαρμπίκα το οποίο πλέον φιλοξενεί το υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα που θα στεγάσει το ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής, έρχεται τώρα και η σειρά του εγκαταλελειμμένου Κολυμβητηρίου να μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης, βάζοντας τέλος σε ένα σήριαλ τριών δεκαετιών που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου, με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών, τουλάχιστον έως το 2010.
Σίγουρα αποτελεί μνημείο προχειρότητας με κόστος όμως πολλών εκατομμυρίων ευρώ, συν την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση που προκαλεί και σήμερα, ως εγκαταλελειμμένο “κουφάρι”.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής αποφάσισε τον Φεβρουάριο, με μεγάλη πλειοψηφία να κάνει αποδεκτή την προκαταρκτική μελέτη της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με την οποία η πιο συμφέρουσα κοινωνικά και οικονομικά λύση είναι η αποπεράτωση του Κολυμβητηρίου. Ο Δήμος έκρινε ότι το έργο είναι αναγκαίο, βιώσιμο κι έχει μεγάλη κοινωνική ανταποδοτικότητα, αποκλείοντας έτσι την λύση της κατεδάφισης ή άλλων προτάσεων εναλλακτικής αξιοποίησης που ζητούσε μερίδα των κατοίκων.
Συμφώνα με την απόφαση του ΔΣ, η αποπεράτωση του Κολυμβητηρίου είναι έως και 40% οικονομικότερη από την κατασκευή νέου σε άλλη τοποθεσία.

ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΟΜΕΝΟ
Το Κολυμβητήριο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Μακεδονίας στην περιοχή της Νέας Ζωής σε ακίνητο έκτασης περίπου 4 στρεμμάτων, όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι κλειστό (ανοιγοκλειόμενο), προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα εξοικονόμησης ενέργειας, μειωμένων διαστάσεων (33×25) και κατ’ επέκταση μειωμένου όγκου ενώ θα διαθέτει 32 θέσεις στάθμευσης.
Η οριστική μελέτη θα ανατεθεί με διαγωνισμό και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Το σήριαλ του ημιτελούς Κολυμβητηρίου-φαντάσματος ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του 80. Ήταν το 1985 όταν αποφασίστηκε η κατασκευή του και το 1989 όταν η τότε δημοτική αρχή ενέκρινε τους όρους δημοπρασίας για την δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου. Ο διαγωνισμός έτρεξε γρήγορα και η εργολαβική σύμβαση υπογράφηκε στις αρχές του 1990. Η παράληψη όμως του Δήμου να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης είχε ως συνέπεια την αδυναμία έκδοσης σχετικής οικοδομικής άδειας και τελικό αποτέλεσμα την διάλυση της σύμβασης στις αρχές του 1991.
Την ίδια χρονιά και μετά την διάλυση της σύμβασης, με απόφαση Νομάρχη εγκρίνεται η αλλαγή χρήσης και γίνεται νέα δημοπράτηση. Η νέα σύμβαση με άλλον ανάδοχο υπογράφθηκε τον Ιούνιο του 1992. Οι εργασίες όμως διακόπτονται ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1993 με απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την απόφαση του Νομάρχη, έπειτα από προσφυγή κατοίκων. Ο Δήμος αναθεωρεί την οικοδομική άδεια τον Ιούλιο του 1994 και οι εργασίες συνεχίζονται αλλά μόνο για λίγους μήνες έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους οπότε και διακόπτονται οριστικά με νέα εντολής της Πολεοδομίας, έπειτα από τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ.
Από το 1994 έως και το 2002 το έργο ρήμαξε αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό. Δεν έγινε καμία εργασία συντήρησης, καθαρισμού ή φύλαξης.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Τον Οκτώβριο του 2002, ο Ολυμπιακός Νόμος με μια διάταξη του τροποποιεί το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης και ξεπερνιέται το πρόβλημα κατασκευής του Κολυμβητηρίου. Η τότε διοίκηση του Δήμου αναζητά χρήματα και τα βρίσκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η οποία εγκρίνει χρηματοδότηση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αν και ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί για Ολυμπιακό προπονητήριο, τελικώς η έγκριση της χρηματοδότησης γίνεται το 2005 και τον Μάιο του 2006 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να γίνει διαγωνισμός για να ολοκληρωθεί το έργο, ο οποίος ουδέποτε προχώρησε. Ένα χρόνο μετά, ο Δήμος αποφασίζει να κάνει και πάλι διαγωνισμό με προϋπολογισμό αυτή τη φορά, 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο και αυτός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Το “ημιτελές κολυμβητήριο” στον Τσακό θεωρείται από τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής ως το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο “σκάνδαλο” στο Δήμου με ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών από το 1989 έως το 2010. Στοίχισε πολλά χρήματα σε μελέτες και πληρωμές ημιτελών εργασιών που τελικώς κληροδότησαν στην πόλη ένα κτίριο φάντασμα που χάσκει αποτρόπαια στην καρδιά της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής αποφάσισε τον Φεβρουάριο, με μεγάλη πλειοψηφία να κάνει αποδεκτή την προκαταρκτική μελέτη της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με την οποία η πιο συμφέρουσα κοι­νω­νικά και οικονομικά λύση είναι η αποπεράτωση του Κολυμβητηρίου.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button