Αγία ΠαρασκευήΠολιτισμόςΑνάπλαση

ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ – ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Έως το καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την οριστική μελέτη κατασκευής. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση για την χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Στα 4,25 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η αξία των έργων που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής για την ανάπλαση του ιστορικού ακινήτου.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση των έργων ανάπλασης της Βίλας Ιόλα μετά και την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου στην απόφαση έγκρισης του σχεδίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Η σχετική απόφαση έρχεται σε συνέχεια της ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, για το σχέδιο ανάπλασης του ακινήτου έκτασης άνω των 8 στρεμμάτων, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μεν μνημείο ήδη εδώ και δύο δεκαετίες, από το 1998, αλλά τελικώς ρήμαξε και λεηλατήθηκε.
Τώρα, το μόνο που απομένει είναι να εγκριθεί η πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ την οποία κατέθεσε ο Δήμος από την πρώτη ημέρα της διαδικασίας υποβολής των προτάσεων των ΟΤΑ.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
Η έγκριση, εκτός απροόπτου, αναμένεται να δοθεί μέσα στους επόμενους δυο με τρεις μήνες κι αμέσως μετά να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την μελέτη η οποία πάντως θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς πρόκειται για διατηρητέο κτίριο. Διαδικασία που ενδεχομένως προκαλέσει καθυστερήσεις στο να γίνει το τελικό βήμα που είναι η δημοπράτηση των έργων κατασκευής, η οποία δεν αναμένεται να προχωρήσει πριν τα μέσα του 2019. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ουσιαστικό όπως εκτιμούν στον Δήμο, είναι ότι ένα πρόβλημα τριάντα ετών έχει πάρει ήδη τον δρόμο προς την οριστική του επίλυση.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η πρόταση του Δήμου που εγκρίθηκε από το υπουργείο, έχει προϋπολογισμό 4,25 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου ώστε να λειτουργήσει ως Κέντρο Πολιτισμού και να είναι πλήρως προσβάσιμο για ΑΜΕΑ, χωρίς να αλλοιωθούν τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά του χαρακτηριστικά και χωρίς να αλλάζει σε κανένα σημείο η παλιά διαμερισματοποίηση.
Όλα τα υλικά του κτιρίου πρόκειται να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Στο ισόγειο διατηρούνται οι αίθουσες για τις σταθερές εκθέσεις, τόσο έργων του Ιόλα, όσο και άλλων καλλιτεχνών, αίθουσα για τις υποστηρικτικές λειτουργίες κ.τ.λ..
Στον όροφο, οι χώροι θα εξυπηρετούν δράσεις επιστημονικού, τεχνολογικού, καλλιτεχνικού αντικειμένου (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων), βιβλιοθήκη, αίθουσα διδασκαλίας με θέματα ιστορίας, σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας, καθώς και χώρο αίθουσας πολυμέσων για την ενασχόληση, έρευνα και εξέλιξη θεμάτων ψηφιακής ζωγραφικής, γλυπτικής, χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης, ανάλυσης φωτογραφίας κλπ.
Προβλέπεται ακόμη η πλήρης αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου με την αντικατάσταση των σπασμένων πλακών, καθαρισμούς και περιποίηση του κήπου, ώστε η τελική εικόνα να παραπέμπει στην αρχική του μορφή. Επίσης θα καθαριστούν και τα μαρμάρινα στοιχεία (βάθρα, κίονες, καθιστικά, μετόπες κ.λπ.) που βρίσκονται στο χώρο.

ΑΓΟΡΑ
Η απόκτηση του ακινήτου από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, αποτελούσε πάγιο διεκδικητικό αίτημα των φορέων της πόλης για δεκαετίες και υλοποιήθηκε μόλις στο τέλος της περασμένης χρονιάς με την αγορά του ακινήτου από τον Δήμο, αντί τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Η πολυσυζητημένη βίλα, βρίσκεται στο Κοντόπευκο και χτίστηκε τη δεκαετία του 60. Τόσο στους εσωτερικούς χώρους της όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, φιλοξένησε έργα αμύθητης αξίας που έφεραν τις υπογραφές κορυφαίων σύγχρονων καλλιτεχνών. Έγινε σημείο συνάντησης σπουδαίων προσωπικοτήτων της εποχής από όλο το κόσμο αλλά προς το τέλος της ζωής του Ιόλα, παρουσιάστηκε από συντηρητικούς κύκλους ως “βίλα των οργίων”, βάσει αμφιλεγόμενων καταγγελιών μιας πρώην υπαλλήλου του. Ο Ιόλας ήθελε να δωρίσει το ακίνητο στο ελληνικό κράτος. Ο ίδιος έλεγε ότι το είχε υποσχεθεί κάποτε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ουδέποτε όμως το ελληνικό δημόσιο, δέχτηκε την προσφορά. Μετά το θάνατο του διάσημου συλλέκτη, το 1987, το κτίριο ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε κι αφέθηκε έρμαιο σε λεηλασίες και βανδαλισμούς ενώ -ελλείψει κεφαλαίων- ουδέποτε ολοκληρώθηκαν από το 1998 και μετά και οι όποιες προσπάθειες για την απαλλοτρίωσή του.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button