Βριλήσσια

Α. Μαυραγάνης: “Οι κατ’ εξοχήν κομματικοί κατηγορούν ως τέτοιους τους άλλους”.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του Αντιδημάρχου Βριλησσίων, Αλέξη Μαυραγάνη σε δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας το οποίο ταύτιζε πολιτικά, τον ίδιο και τον Δήμαρχο Ξένο Μανιατογιάννη με το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την συμμετοχή του στην Επιτροπή για τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική.

Ο κ. Μαυραγάνης έκανε λόγο για “μαγείρεμα μιας άνοστης σούπας που θέλει οι κατεξοχήν κομματικοί να επικρίνουν ως τέτοιους τους άλλους, επειδή οι άλλοι προφανώς διαθέτουν τις δικές τους διακριτές πολιτικές αντιλήψεις, μακριά όμως από κομματικές εξαρτήσεις”.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η παράταξη “Βριλήσσια-Δήμος Δημιουργίας”, διατηρεί τις πολιτικές της απόψεις αλλά και την αυτοδιοικητική της αυτονομία. “Κάθε δημοκρατική στήριξη πολιτών και κοινωνικών και πολιτικών φορέων είναι ευλόγως ευπρόσδεκτη, όμως οι αρχές και αξίες, το πρόγραμμα και τα αυτοδιοικητικά προτάγματα της παράταξής μας ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, θα εξακολουθήσουν να συνδημιουργούνται και να συνδιαμορφώνονται εντός της ζώσας τοπικής μας κοινωνίας και από τους ίδιους τους δημότες των Βριλησσίων” αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η απάντηση που εξέδωσε ο κ. Μαυραγάνης:

Όταν η αυτοδιοικητική αυτονομία ενοχλεί…

Σε πρόσφατο άρθρο τοπικής ιστοσελίδας, η οποία δεν κρύβει την στήριξη της στην μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου μας, έγινε η προσπάθεια να παρουσιαστεί η συμβολή μου ως Πολιτικού Επιστήμονα σε μια κορυφαία διαδικασία θεσμικής παρέμβασης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως επιπλέον… απόδειξη «συριζοσίνης» του Δημάρχου μας Ξένου Μανιατογιάννη και εμού του ιδίου.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα το οποίο επιχειρεί να αμφισβητήσει την δήλωση του Δημάρχου Βριλησσίων ότι ο συνδυασμός Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας συνεχίζει αυτόνομος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι “ ο κ. Μανιατιογιάννης ξεχνά πως ο δικός του αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αλέξης Μαυραγάνης, συμμετείχε στην επιτροπή Σκουρλέτη η οποία επεξεργάστηκε τον καταστροφικό για την αυτοδιοίκηση νόμο της απλής αναλογικής¨.

Σε σχέση με αυτό, οφείλω να διευκρινίσω (τουλάχιστον) τα εξής:

Α) Στην 27μελή Επιτροπή Αναθεώρησης του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ορίσθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιου με το Αρ. 5 του Ν. 4368/2016) συμμετείχαν επίσης πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες, έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (μεταξύ των οποίων και οι Γ. Πατούλης, Α. Κοιμήσης και Δ. Μπίρμπας κ.α.). Σαφώς λοιπόν και δεν μπορεί η συμμετοχή στην Επιτροπή να αποτελεί τεκμήριο κομματικής ταύτισης.

Β) Η συμμετοχή και (άμισθη) επιστημονική συμβολή μου στην Επιτροπή, υπό την προεδρία του Κώστα Πουλάκη (κι όχι του Π. Σκουρλέτη, για την ακρίβεια αντιστοίχησης προσώπων και έργων, στο αρεστό ή μη επιθυμητό για τον καθένα πολιτικό μας γίγνεσθαι), ελπίζω να συνέβαλλε έστω και κατ’ ελάχιστο στον εντοπισμό αδυναμιών και τη δόμηση παραγωγικών προτάσεων για μια νέα αρχιτεκτονική στην Τ.Α.

Γ) Σε ο,τι αφορά στο σχόλιο περί “καταστροφικής απλής αναλογικής”:

Η Απλή Αναλογική σημαίνει ΙΣΟΤΙΜΙΑ της ψήφου και περιορίζει την αλαζονεία της μειοψηφικής (στην κοινωνία) εξουσίας. Σημαίνει ακόμα την υποχρέωση συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων για τα κοινά ΚΑΙ από τις μειοψηφούσες εκλογικά δυνάμεις, ώστε να λαμβάνονται δημοκρατικές, συνθετικές, καθώς και πιο στέρεες και αποδεκτές κατά την εφαρμογή τους αποφάσεις σε κάθε τοπική κοινωνία. Ποιος δημοκράτης πολίτης μπορεί να θεωρήσει κάτι τέτοιο ως καταστροφή;

Συνολικότερα για την τελευταία κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση μεταρρύθμισης της Τ.Α., όπως από τα μέσα του καλοκαιριού έχω επισημάνει σε άρθρο μου με τίτλο “Ποιος ξορκίζει την ανόθευτη δημοκρατική επιλογή;” στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, <“Αν και ο –μάλλον πομπωδώς αποκληθείς– «Κλεισθένης» δεν συνιστά μια ολοκληρωμένη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, βέβαιο είναι πως η εισαγωγή της ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου δεν πρόκειται να «διαλύσει τους δήμους», όπως με ελαφρότητα αναφέρει η γνωστή ιλουστρασιόν καμπάνια καταγγελίας της απλής αναλογικής που εναντιώνεται στην ισότητα της ψήφου των δημοτών και μάλιστα με τα ίδια τα χρήματά τους… Ισως διαλύσει μόνο μερικές παλιές νοοτροπίες και νοσηρές παθογένειες”.>

Αναφορικά πάντως στα τοπικά μας πράγματα υπογραμμίζω ότι – παρά τις προσπάθειες ανάμειξης σχετικών και άσχετων υλικών για το μαγείρεμα μιας άνοστης σούπας που θέλει οι κατεξοχήν κομματικοί να επικρίνουν ως τέτοιους τους άλλους επειδή προφανώς διαθέτουν τις δικές τους διακριτές πολιτικές αντιλήψεις, μακριά όμως από κομματικές εξαρτήσεις – η ουσία της ξεκάθαρης αυτοδιοικητικής αυτονομίας της δημοτικής παράταξής μας είναι γνωστή, δεδομένη και δεν αλλάζει.

Κάθε δημοκρατική στήριξη πολιτών και κοινωνικών και πολιτικών φορέων είναι ευλόγως ευπρόσδεκτη, όμως οι αρχές και αξίες, το πρόγραμμα και τα αυτοδιοικητικά προτάγματα της παράταξής μας ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, θα εξακολουθήσουν να συνδημιουργούνται και να συνδιαμορφώνονται εντός της ζώσας τοπικής μας κοινωνίας και από τους ίδιους τους δημότες των Βριλησσίων. Με τις πολιτικές τους αντιλήψεις παρούσες μόνο για την πρόοδο και το βιώσιμο κοινωνικό και περιβαλλοντικό παρόν και μέλλον της πόλης και των ανθρώπων της.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button