Αγία Παρασκευή

Νέο ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής: Ένα σχολείο-στολίδι κλείνει την “ανοιχτή πληγή”

Έστεκε για χρόνια ως κτίριο-φάντασμα. Τώρα στη θέση των πρώην Εκπαιδευτηρίων Μπαρμπίκα, χτυπάει η καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης της βορειοανατολλικής Αθήνας. Έκλεισε μια ακόμη “ανοιχτή πληγή” της Αγίας Παρασκευής.

Ένα υπερσύγχρονο και πολυδύναμο σχολικό συγκρότημα δυναμικότητας 750 μαθητών, από τα μεγαλύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βρίσκεται πια στην θέση του “κτιρίου-φαντάσματος” που έστεκε για χρόνια ως έρμαιο βανδαλισμών κι ως σκουπιδότοπος, στην καρδιά της Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα, μπαίνει οριστικό τέλος στην διαχρονική κατάσταση απαξίωσης των μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που για χρόνια έκαναν μάθημα σε ακατάλληλες και νοικιασμένες αίθουσες, χωρίς τα απαραίτητα εργαστήρια και εξοπλισμό.

Πρόκειται για το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται πλέον στην θέση των πρώην “Λυκείων Μπαρμπίκα” και στεγάζει ήδη το 1ο ΕΠΑΛ και το 3ο ΣΕΚ Αγίας Παρασκευής, τα οποία συγκεντρώνουν μαθητές από όλους τους γειτονικούς Δήμους.

Το έργο, το οποίο αποτελούσε χρόνιο αίτημα υπερτοπικής σημασίας, παραδόθηκε στα τέλη του Αυγούστου από την ΚΤΥΠ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ) και ήδη χτύπησε εκεί το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

ΣΗΡΙΑΛ ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΩΝ

Με την παράδοση του έργου, τελείωσε και η εικοσαετής περιπέτεια του, που παραλίγο να το καταδικάσει στο να μείνει ημιτελές και να εγκαταλειφθεί.

Στη θέση, βρισκόταν έως το τέλος του 20ου αιώνα, τα γνωστά στην περιοχή “Εκπαιδευτήρια Μπαρμπίκα”. Το ακίνητο πέρασε στο δημόσιο και χαρακτηρίστηκε ως χώρος για κατασκευή σχολείου. Χρειάστηκαν να περάσουν εφτά χρόνια προκειμένου να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το νέο σχολικό συγκρότημα.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2007, ωστόσο προχώρησαν με πολλά προβλήματα και ρυθμούς χελώνες και εν τέλει σταμάτησαν το 2010 ενώ το 2012 ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος.

Αποκαλύφθηκε έτσι μια σειρά παραλείψεων και προβλημάτων, ενδεικτικών της προχειρότητας με την οποία ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου: Προβλήματα απαλλοτριώσεων, σχεδιασμού καθώς και μη εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων.

Το κτίριο παρέμενε ημιτελές και εγκαταλελειμμένο για χρόνια, προκαλώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που έβλεπε τον χώρο που επρόκειτο να φιλοξενήσει σχολείο να έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και άντρο παραβατικότητας.

Το έργο τελικά προωθήθηκε ξανά, μόλις το 2016, έπειτα από ενέργειες της τότε Προέδρου της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. (Κτιριακές Υποδομές, πρώην ΟΣΚ), Ιωάννας Κοντούλη και του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλου. Τέθηκα σε πρώτη προτεραιότητα και εξασφαλίσθηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις, προχώρησαν γρήγορα οι διαδικασίες για την ανάθεση του έργου ολοκλήρωσης των εργασιών οι οποίες είχαν εξαιρετικές τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες όμως δεν προκάλεσαν προβλήματα στα χρονοδιαγράμματα. Το έργο παραδόθηκε εντός προθεσμίας.

Η διοικητική παράδοση – παραλαβή του έργου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΤΥΠ ΑΕ Γιάννη Xαρωνίτη, του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλου και των εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας Latern Constructions.

Το συνολικό κόστος του έργου, απο το 2007 έως σήμερα, (α και β φάση) ανήλθε σε 10.387.376,07 ευρώ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Το νέο σχολικό συγκρότημα αναπτύσσεται σε ακίνητο 10,6 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τέσσερα ανεξάρτητα σχολικά κτίρια, συνολικής δόμησης 10.150 τ.μ.. Στα τρία από αυτά στεγάζονται 23 αίθουσες διδασκαλίας και 23 εργαστήρια καθώς και όλες οι απαραίτητες υποδομές (βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, βοηθητικοί χώροι, χώροι εστίασης, αποδυτήρια, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων κλπ.).

Στο προαύλιο έχει κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ με κερκίδες ενώ ο περιβάλλοντας χώρος είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του, φυτεμένος ενώ έχουν τοποθετηθεί, σε σημεία, ηχοπετάσματα ώστε να περιοριστεί η ηχητική όχληση των περιοίκων.

Διαθέτει ακόμη υπόγειο χώρο στάθμευσης, χωρητικότητας 50 θέσεων.

Στο τέταρτο, ανεξάρτητο κτίριο στεγάζεται το “στολίδι” του συγκροτήματος, η υπερσύγχρονη κλειστή Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων χωρητικότητας 440 θέσεων η οποία διαθέτει ειδική οπτικοακουστική υποδομή για την διοργάνωση ακόμη και των πιο απαιτητικών εκδηλώσεων.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button