ΠολιτικήΑρθρογραφίαΝέα

Σωσίβιο από τον Ερντογαν;

 

Την Τρίτη 9 Αυγούστου αναμένεται να αποπλεύσει το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας Αbdulhamid Han, το οποίο θα προχωρήσει σε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είχε προαναγγείλει η τουρκική κυβέρνηση.

Ο προορισμός του θα είναι άγνωστος και αναμένεται να ανακοινωθεί από τον τούρκο πρόεδρο.

Αναμένεται ότι οι τούρκοι θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν την έξοδο του γεωτρύπανου με τις επιθετικές τους βλέψεις στα όρια της «γαλάζιας πατρίδας».

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να τηρεί στάση αναμονής, διατηρώντας ωστόσο σε υψηλό επίπεδο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Ηδη ένα μεγάλο μέρος του Στόλου βρίσκεται εκτός Ναυστάθμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το «Αbdulhamid Han».

Πιθανότατα τις επόμενες ημέρες η ειδησεογραφία θα κινηθεί σχεδόν αποκλειστικά στην υπόθεση του γεωτρύπανου, κάτι που μάλλον θα βγάλει από την αντζεντα το θέμα των υποκλοπών που ταρακουνάει συθέμελα αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και το θέμα με την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που φαίνεται ότι θα το βρούμε μπροστά μας έως τέλος Αυγούστου.

Για πόσο όμως;

Κάποιοι περιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει στο έπακρο την τουρκική επιθετικότητα για χάρη της εσωτερικής κατανάλωσης και να διαμορφώσει συνθήκες θερμού επεισοδίου. Άλλωστε η ένταση, εξυπηρετεί πολιτικά και τις δυο κυβερνήσεις αφού εκτιμάται ότι θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους τους και θα κάνει τις δυο κοινωνίες να συσπειρωθούν πίσω απο τους “εθνικούς ηγέτες”.

Κάτι τέτοιο, θα προσφέρει ίσως “σωσίβιο” στη κυβέρνηση αλλά θα δημιουργήσει και τα δεδομένα ώστε ο Πρωθυπουργός να επικαλεστεί εθνικό θέμα και να πάει σε εκλογές, λένε κάποιοι παρατηρητές.

Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο σοβαρά από το στενό πολιτικό όφελος της κυβέρνησης, για αυτό και καλύτερο θα ήταν να μη σκεφτούν να… αρπάξουν το σωσίβιο που θα τους πετάξει, άθελα του (;) ίσως, ο Ερντογάν.

Με αυτό το «σωσίβιο», ίσως σωθεί πρόσκαιρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά κινδυνεύει να πνιγεί ολόκληρη χώρα.

Ο Καθένας

Show More

Related Articles

Back to top button