Αγία Παρασκευή

Fake news τα hot spots στην Παλλήνη

Ευθύνες σε κυβέρνηση από τον Δήμαρχο Παλλήνης Θανάση Ζούτσο για την αναστάτωση και το έλλειμμα ενημέρωσης. Παραλήρημα Ραχήλ Μακρή κατά ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων

Τέλος στα fake news περί δημιουργίας hot spots για χιλιάδες πρόσφυγες  σε διάφορα σημεία του Δήμου Παλλήνης, βάζει ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, απαντώντας σε επείγον ερώτημα που έθεσε ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος.

Με επιστολή του στις 26 Μαρτίου 2019 προς τον Δήμο Παλλήνης, ο κ. Κλάπας διαβεβαιώνει ότι «το Υπουργείο δεν προγραμματίζει λειτουργία δομής φιλοξενίας στα όρια του Δήμου και συνεπώς τα όσα διαδίδονται δεν αφορούν στην πραγματικότητα».

Νωρίτερα, στις 22 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, είχε ζητήσει εγγράφως από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σαφείς και συγκεκριμένες διευκρινήσεις για το θέμα.

Αιτία αποτέλεσε ο θόρυβος που προκάλεσε η Ραχήλ Μακρή με σειρά δηλώσεων στον Τύπο και αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, έκανε λόγο περί «κρυφής συμφωνίας Δημάρχου και κυβέρνησης για την δημιουργία hot spots σε όλο τον Δήμο Παλλήνης”, υποστηρίζοντας ότι θα εγκατασταθούν “χιλιάδες παράνομοι μετανάστες”.

Μάλιστα, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της, έκανε αναφορά και σε «εκατομμύρια κονδύλια τα οποία θα πάρει ως αντιστάθμισμα ο Δήμαρχος και θα τα διαχειρίζεται εν λευκώ».

Ο Θανάσης Ζούτσος, εξ αρχής χαρακτήρισε ως «μυθεύματα» τους σχετιούς  ισχυρισμούς  ενώ από σχετική έρευνα προκύπτει, ότι, οι Δήμοι εξαιρούνται των χρηματοδοτήσεων σχετικά με το προσφυγικό κι ότι αυτές αφορούν αποκλειστικά τις ΜΚΟ και τους Διεθνείς Οργανισμούς, και σε κάθε περίπτωση κανένας Δήμαρχος με 13 ελεγκτικούς μηχανισμούς από πάνω του, δεν μπορεί να διαχειριστεί εν λευκώ κονδύλια κάτω από το τραπέζι».

ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Την ίδια στιγμή εξάλλου, με εντολή του κ. Ζούτσου, η Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου προέβη σε έλεγχο-αυτοψία στο ακίνητο στην περιοχή της Δέσης στον Γέρακα όπου θα δημιουργηθεί η δομή για την προσωρινή φιλοξενία 40 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Η Υπηρεσία Δόμησης εντόπισε πολεοδομικές παρατυπίες στο κτίριο και διάταξε την διακοπή των εργασιών.

Το θέμα της δομής των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, προκάλεσε  σύγχυση και ανησυχία στους κατοίκους του Γέρακα και της Παλλήνης καθώς αποτέλεσε γόνιμο έδαφος για πολιτική εκμετάλλευση,  από την νεοφώτιστη στα τοπικά πράγματα, Ραχήλ Μακρή.

Η γνωστή στο Πανελλήνιο, πρώην βουλευτής, προέβη μάλιστα και σε συλλογή υπογραφών κατοίκων κατά της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων κάνοντας λόγο αόριστα για «παράνομους μετανάστες» και διανθίζοντας την ρητορική της με ακραίους χαρακτηρισμούς κατά του Δημάρχου και ανεπιβεβαίωτες… «βεβαιότητες», όπως τα περί «μυστικής συμφωνίας» και «κονδυλίων» που αποδεικνύονται τελικά fake news.

Πάντως, φαίνεται ότι ρόλο στην γενικότερη αναστάτωση των κατοίκων έχουν παίξει και ακραίες εθνικιστικές ομάδες που επιχειρούν να δράσουν στην περιοχή, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα.

Τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, φέρει, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παλλήνης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου η οποία δεν ενημέρωσε τον Δήμο για το σχέδιο υλοποίησης της Δομής και την έναρξη των εργασιών. Μάλιστα, όταν προέκυψε το θέμα, η επικοινωνία μαζί της αποδείχθηκε προβληματική ενώ απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα του Δήμου να επισκεφτεί την Παλλήνη και να ενημερώσει τον Δήμο και τους πολίτες.

Το αποτέλεσμα των χειρισμών αυτών, σύμφωνα με τον κ. Ζούτσο ήταν να ενισχυθούν οι ακραίες λαϊκιστικές φωνές που επιχείρησαν να προκαλέσουν κοινωνική ένταση για να δρέψουν μικροπολιτικά οφέλη.

«Ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη στα μέσα Φεβρουαρίου, από τυχαία γεγονότα και καταγγελίες κατοίκων που έβλεπαν σε ένα εγκαταλελειμμένο ιδιωτικό ακίνητο, να γίνονται εργασίες και από τους εργάτες εκεί να πληροφορούνται ότι θα γίνει δομή για μετεγκατάσταση μεταναστών» δήλωσε ο Δήμαρχος Παλλήνης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «προκλητική και θεσμικά ανεπίτρεπτη μονομερή ενέργεια».

Ο Δήμος κινητοποιήθηκε άμεσα με τον κ. Ζούτσο να στέλνει επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας, καλώντας τους αρμοδίους  να πάνε στην Παλλήνη και να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους. Το πρώτο υπουργείο δήλωσε αναρμόδιο καθώς η δομή δεν αφορά πρόσφυγες και μετανάστες αλλά ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα κι ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Εργασίας και η κα Φωτίου. Η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού, ήρθε με καθυστέρηση δυο εβδομάδων κι ενώ η Παλλήνη «έβραζε» και με την οποία γνωστοποιούσε ότι θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας 40 ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων 12-18 ετών.  Ο κ. Ζούτσος ζήτησε εκ νέου αίτημα επίσημης ενημέρωσης χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση από το υπουργείο.

Ο Δήμος, όπως αναφέρει ο κ. Ζούτσος δεν στρέφεται κατά της δημιουργίας δομής για ασυνόδευτα παιδιά, ωστόσο προτάσσει την ανάγκη ενημέρωσης και διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν ενημέρωσε ποτέ τον Δήμο, αφήνοντας στο σκοτάδι την τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα έτσι να «ρίχνει νερό στο μύλο της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού».

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button