Αγία ΠαρασκευήΠεριβάλλονΑνάπτυξη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟΣ

Κάποτε ήταν ένα “φιλέτο” που πολλοί εποφθαλμιούσαν. Πλέον όμως, ο Υμηττός ανήκει στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής.

Για δεκαετίες ο κανόνας ήταν η καταπάτηση και η εγκατάλειψη. Η πόλης της Αγίας Παρασκευής
παρέμενε αποκλεισμένη από τον φυσικό της κήπο, τον Υμηττό. Όλοι, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, δημοτικοί άρχοντες, υπουργοί και κρατικοί παράγοντες, επιχειρηματίες, όσοι σήμερα μιλούν για “λογική” και “μεταρρυθμίσεις”, είχαν ένα “αναπτυξιακό σχέδιο επέκτασης” εις βάρος του βουνού, τμήμα-τμήμα του οποίου “ξηλωνόταν” και παραχωρούνταν, για να φτιαχτεί έτσι ένα τείχος ανάμεσα στους κατοίκους και τη φύση.
Τα πράγματα ευτυχώς άλλαξαν τα τελευταία χρόνια. Με μια σειρά παρεμβάσεων από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, ο Υμηττός πλέον συνδέθηκε με την πόλη και οι κάτοικοι απέκτησαν το δικό τους πάρκο-πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος διαθέτει ένα πλήρως ανεπτυγμένο δίκτυο μονοπατιών, με όλες τις απαραίτητες σημάνσεις και πληροφοριακές πινακίδες.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανάπλαση τεσσάρων μονοπατιών (τα 11, 12, 13, 14), συνολικής διαδρομής 20 χιλιομέτρων με αφετηρία εισόδου στο βουνό από το πάρκο Γραβιάς το ένα και από το Μοναστήρι του Αι Γιάννη τα άλλα τρία, όπου τοποθετήθηκαν και δύο ξύλινοι τραπεζόπαγκοι αναψυχής. Τα μονοπάτια είναι διασυνδεμένα μεταξύ τους, ενώ στις εισόδους και στις μεγάλες διασταυρώσεις τους έχουν τοποθετηθεί ξύλινες πληροφοριακές πινακίδες με στοιχεία για τον προορισμό, την απόσταση, και το χρόνο κάθε διαδρομής, δίνοντας έτσι στον περιπατητή τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη δική του διαδρομή, που δεν θα δυσκολευτεί να την ακολουθήσει καθώς υπάρχουν όλες οι απαραίτητες σημάνσεις και πινακίδες για να τον κατευθύνουν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα μονοπάτια είναι κυκλικά και επομένως καταλήγουν στην αφετηρία τους.

ΠΑΡΚΟ
Πολύ κρίσιμο έργο για την διασύνδεση του Υμηττού με τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής ήταν η ανάπλαση του Πάρκου της οδού Γραβιάς που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες. Εκεί, αποκαταστάθηκαν όλα τα πέτρινα τοιχία που εμποδίζουν πλέον την είσοδο οχημάτων, και εξομαλύνθηκαν τα πρανή του μικρού τεχνητού “ρέματος” ενώ απομακρύνθηκαν τα υπολείμματα του κατεστραμμένου γεφυριού. Ακόμα, καθαρίστηκε ο χώρος από μπάζα και άλλα αντικείμενα και τοποθετήθηκαν 7 τραπεζόπαγκοι πικ-νικ. Επίσης, ξηλώθηκαν οι παλιές πινακίδες και τοποθετήθηκε νέα ενημερωτική πινακίδα-χάρτης βόρειου Υμηττού με όλα τα μονοπάτια της περιοχής και πληροφορίες για την ιστορία, την πανίδα, τη χλωρίδα, τα σπήλαια και άλλα στοιχεία του βουνού, καθώς και πινακίδας με οδηγίες για τους επισκέπτες.
Σύντομα στις εισόδους στο βουνό θα τοποθετηθούν μεγάλοι πληροφοριακοί χάρτες 1,80×1,20μ. των οποίων οι βάσεις τους έχουν τοποθετηθεί.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button