Πάνω από 50 εκατ. ευρώ για την Αγία Παρασκευή
Το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που «έτρεξε» ποτέ στην πόλη
Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ «έπεσαν», την τελευταία πενταετία στην Αγία Παρασκευή για έργα και υποδομές, με την πλειονότητα να αποτελούν χρηματοδοτήσεις που διεκδίκησε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής από Περιφέρεια Αττικής, ΕΣΠΑ, Φιλόδημο και άλλα προγράμματα και φορείς.
Οι χρηματοδοτήσεις που τελικώς εξασφαλίστηκαν από το 2014 έως σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα οΔήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια ευρώ
Τα μισά σχεδόν από τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν έχουν ήδη ολοκληρωθεί κι από αυτά που απομένουν, τα περισσότερα λήγουν, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα τους, εντός 2019.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που «έτρεξε» ποτέ στην Αγία Παρασκευή και ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα σε επίπεδο Δήμων αντίστοιχου πληθυσμού.
Με τους πόρους αυτούς, υλοποιήθηκε το νέο ΕΠΑΛ, ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα στην ΝΑ Ευρώπη και δημοπρατήθηκε η μελέτη για το Κτήμα Ιόλα, «επουλώνοντας» έτσι δυο «πληγές» που ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες την πόλη.
Έγιναν επίσης, εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα και έργα ομβρίων στον Τσακό, το Κοντόπευκο και τα Πευκάκια, κλείνοντας τις «μαύρες τρύπες» στον χάρτη της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης.
Επιπλέον, επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν τα σχολεία της πόλης, δημοπρατήθηκε το 14ο Νηπιαγωγείο στα Πευκάκια και «κλείδωσαν» άλλα 4 νέα σχολεία που θα λύσουν για δεκαετίες το πρόβλημα σχολικής στέγης. Επίσης, ανακατασκευάστηκαν όλες οι παιδικές χαρές.
Ακόμα, μεταξύ άλλων, εξασφαλίστηκε η κατασκευή της νέας πεζογέφυρας στην Μεσογείων, δημοπρατήθηκε η ανάπλαση της Kεντρικής πλατείας και αναμένεται η δημοπράτηση και της πλατείας Αγ. Ιωάννου ενώ βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το ξεκίνημα της ανέγερσης ιδιόκτητουΔημαρχείου.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, διεκδικήθηκαν και εξασφαλίστηκαν πάνω από 34 εκατομμύρια ευρώ από την ΠεριφέρειαΑττικής. Αυτά κατανεμήθηκαν ως εξής:
*4,88 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε 15 δρόμους και έργα ομβρίων στον Τσακό, το Κοντόπευκο και τα Πευκάκια, τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί στους 14 και βρίσκονται στο τελικό στάδιο σε έναν.
*2,5 εκατομμύρια ευρώ για νέα αντιπλημμυρικά έργα επέκτασης του δικτύου ομβρίων στα Πευκάκια.
*21 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση ιδιόκτητου Δημαρχείου, έργο που δημοπρατήθηκε και θα ξεκινήσει μέσα στο 2019. Το νέο Δημαρχείο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο που θα αλλάξει ριζικά την μορφή του κέντρου, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση μεγάλων πόρων, θα προσφέρει ένα σύγχρονο αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων στην πόλη και θα συμβάλλει δραστικά στην μείωση του προβλήματος στάθμευσης με το υπόγειο πάρκιγκ που θα διαθέτει.
*1,4 εκατομμύρια ευρώ για νέο διώροφο Παιδικό Σταθμό στα Πευκάκια, για τον οποίο έχει εκδοθεί η άδεια.
*1 εκατομμύριο ευρώ για έργα οδοποιίας και πεζοδρόμων στα Πευκάκια.
*1,2 εκατομμύρια ευρώ για την τελική μελέτη του Κολυμβητηρίου που σύμφωνα με τον Δημο, θα «κλείσει» με ρεαλιστικό τρόπο μια «ανοιχτή πληγή» της πόλης, λύνοντας ένα πρόβλημα που για πάνω από μια δεκαετία, παραπεμπόταν στις καλένδες.
Μέσω της ΚΤΥΠ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές, πρώην ΟΣΚ), ο Δήμος εξασφάλισε συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων:
* τα 5 εκατ. ευρώ αφορούν στο νέο ΕΠΑΛ που διεκδικήθηκε από τον Γ. Σταθόπουλο και με την αποφασιστική συμβολή της τότε προέδρου της ΚΤΥΠ ΑΕ, Ιωάννας Κοντούλη και νυν υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε από τα συρτάρια το 2016 και παραδόθηκε το 2018, και
*1 εκατ. ευρώ αφορά στο 14ο Νηπιαγωγείο στα Πευκάκια που οι κάτοικοι ζητούσαν για χρόνια, ο Δήμος το διεκδίκησε και τελικώς σήμερα είναι ήδη δημοπρατημένο.
Από το ΕΣΠΑ, ο Δήμος πήρε τελικά πάνω από 3,1 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων:
*τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για το έργο ανάπλασης του ιστορικού κτήματος Ιόλα που αποτελούσε πάγια προεκλογική υπόσχεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για δεκαετίες και πριν από δυο χρόνια διεσώθη οριστικά, περνώντας πια στην κυριότητα του Δήμου για να γίνει ένα σύγχρονο Κέντρο Πολιτισμού, εξέλιξη που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον ακόμα και διεθνώς. Ο διεθνής διαγωνισμός για την μελέτη του έργου είναι σε εξέλιξη.
*700.000 ευρώ περίπου για κοινωνικές δράσεις όπως Κοινωνικό Μαγειρείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο που συνεχίζεται η λειτουργία τους και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αγ. Παρασκευής που συστάθηκε και λειτουργεί.
Από τα προγράμματα Φιλόδημος Ι και ΙΙ του υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος πήρε:
* 600.000 ευρώ, έως τον Απρίλιο τουλάχιστον, για την ανακατασκευή των παιδικών χαρών, την συντήρηση των αυλείων χώρων των Σχολείων και την βελτίωση της προσβασιμότητας τους και την προμήθεια εξοπλισμού καθαριότητας από τον Δήμο.
* 600.000 ευρώ για να αποκτήσει η πόλη Δημοτικό Στάδιο μέσα από την πλήρη ανακατασκευή του πάρκου Στ. Κώτσης, συνολικού κόστους 1,125 εκατ. ευρώ..
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της περιόδου είναι και η Πεζογέφυρα στη Λεωφόρο Μεσογείων από την οδό Ευαγγελιστρίας και έναντι στην οδό Χίου, που θα παραδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα κατασκευής των 6 σημαντικότερων πεζογεφυρών στο λεκανοπέδιο, συνολικού κόστους 12,35 εκατομμυρίων ευρώ, σε σημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρως επικίνδυνα.
Επιπλέον, ο Δήμιος εξασφάλισε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση της οδού Αιγαίου Πελάγους (συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 €) έργο το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί. Από το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίστηκαν και 40.000 για την σύνταξη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ενώ υλοποιήθηκε έργο 50.000 ευρώ με χρηματοδότηση της ΓΓΑ για τα γήπεδα 5×5 των 7ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων, τα οποία έχουν παραδοθεί.
Τέλος, πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν επενδύσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ενισχυτικές για τα παραπάνω έργα αλλά και για επιπλέον υποδομές, όπως οι αναπλάσεις της κεντρικής πλατείας αλλά και της πλατείας Αγίου Ιωάννου, έργα οδοποιίας, συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων, μελέτες κλπ.