«Smart Βριλήσσια»: Αλλάζει… φώτα και «ρολόγια» ο Μανιατογιάννης
Με φωτισμό LED και ασύρματα «ρολόγια» νερού σε ολόκληρη την πόλη, προχωρά ο Δήμος Βριλησσίων. Εξοικονόμηση τουλάχιστον 60% στην κατανάλωση ρεύματος. Όφελος έως και 400.000 ευρώ το χρόνο. Τέλος στους αδικαιολόγητα «φουσκωμένους» λογαριασμούς νερού για τους δημότες.
Τον δρόμο προς την «έξυπνη πόλη» δείχνει ο Δήμος Βριλησσίων με δυο έργα που περνούν σε φάση υλοποίησης και τα οποία προαναγγέλλει μέσω της V, ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης.
Το ένα αφορά στον φωτισμό όλης της πόλης με LED λαμπτήρες που θα αντικαταστήσουν τα παλιά φωτιστικά στοιχεία. Το άλλο έργο αφορά στην αντικατάσταση των παλιών υδρομετρητών με νέα «έξυπνα», ασύρματα «ρολόγια» μέτρησης κατανάλωσης νερού.
Και τα δυο έργα μπαίνουν σε φάση υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι αν και θα κοστίσουν πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα επιβαρύνουν ουσιαστικά ούτε λεπτό τα δημοτικά ταμεία αφού πρόκειται για έργα που θα οδηγήσουν άμεσα σε δραστική μείωση κόστους. Μάλιστα, τα οφέλη τους αναμένεται να είναι πολλαπλάσια και για την τσέπη των δημοτών ενώ δεν πρέπει να παραλείπεται η δραστική μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της σπατάλης πολύτιμων φυσικών πόρων.
LED ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Στην αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πόλης με λάμπες LED, που θα οδηγήσουν σε πάνω 60% εξοικονόμηση πόρων, προχωρά ο Δήμος Βριλησσίων.
Ο Δήμος πληρώνει σήμερα, πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο για ρεύμα. Υπολογίζεται ότι το ετήσιο όφελος μπορεί να φτάσει από 330.000-400.000 ευρώ.
Θα αντικατασταθούν 3.200 φωτιστικά στοιχεία (λάμπες, κελύφη κλπ) σε όλη την πόλη. Τα Βριλήσσια είναι από τα ελάχιστους Δήμους (λιγότεροι από 20) στην Ελλάδα που προχωρά σε αναβάθμιση με LED φωτισμό.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια Ευρώ και θα αποπληρωθεί από μέρος της εξοικονόμησης που θα προκύψει. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθεί με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης πενταετούς διαρκείας με όρους που προβλέπουν ότι ο ανάδοχος θα εκτελέσει με δικά του κεφάλαια το έργο και θα αρχίσει να πληρώνεται μετά το τρίτο έτος της σύμβασης κι αφού διασφαλιστεί η συνολική μείωση της κατανάλωσης που προβλέπεται συμβατικά ενώ η διαχείριση και η συντήρηση του δικτύου παραμένει εξ αρχής στον Δήμο. Επιπλέον ο ανάδοχος δίνει μετά το πέρας της σύμβασης, επιπλέον πενταετή εγγύηση για τον εξοπλισμό.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης ότι ο smart φωτισμός στα Βριλήσσια θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίων και σε μείωση της φωτορύπανσης ενώ θα διαμορφώσει μια πιο φωτεινή και ασφαλή πόλη.
ΑΣΥΡΜΑΤΑ «ΡΟΛΟΓΙΑ»
Τέλος στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς που πληρώνουν οι δημότες για τις αφανείς διαρροές νερού και τις εσφαλμένες ενδείξεις στα ρολόγια, επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Βριλησσίων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρει στην V ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης, προωθείται το αμέσως επόμενο διάστημα το έργο αντικατάστασης των παλαιών υδρομετρητών με νέα, «έξυπνα» ασύρματα υδρόμετρα που θα καταγράφουν με ακρίβεια την κατανάλωση νερού. Το όλο σύστημα θα ελέγχεται από κεντρικό σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλε-διαχείρισης στο οποίο τα «έξυπνα ρολόγια» θα στέλνουν πλήρη και ακριβή δεδομένα.
Παράλληλα ο Δήμος θα προχωρήσει σε έργα για την πλήρη αναβάθμιση των αντλιοστασίων και των συστημάτων διαχείρισης πίεσης του νερού.
Το κόστος των έργων που θα υλοποιηθούν θα φτάσει τα 3,720 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών, με χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος, από τα προγράμματα Φιλόδημος.
ΣΤΗ… ΤΣΕΠΗ
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, με οικονομική αλλά και περιβαλλοντική διάσταση, το οποίο μπορεί να μην είναι από αυτά που… φαίνονται στο μάτι άλλα φαίνονται στην τσέπη καθώς με την υλοποίηση του, αναμένεται να μπει ένα τέλος στην πάγια πλέον κατάσταση να δέχεται ο Δήμος εκατοντάδες αιτήσεις για μείωση λογαριασμών κάθε τρίμηνο λόγω εσφαλμένων ενδείξεων, οι οποίες κοστίζουν αρκετά χρήματα στους δημότες.
Το έργο αποκτά και ιδιαίτερη σημασία πολιτικά καθώς έρχεται σε μια εποχή που η Αξιωματική Αντιπολίτευση προαναγγέλλει την είσοδο ιδιωτών στην τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ και οι τοπικοί εκπρόσωποι της αποτέλεσαν και στο παρελθόν θιασώτες της ιδιωτικής εφόδου στα δημοτικά πράγματα και ερμηνεύεται ως μια σαφής τοποθέτηση της παρούσας διοίκησης ότι η ύδρευση θα παραμείνει δημόσια, οικονομική και για όλους.