Τσίπρας όπως «Γέρος της Δημοκρατίας»;
Πολλές ήταν αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής με το επιχείρημα ότι έτσι αρνείται να νομιμοποιήσει «μια κυβέρνηση εκτροπής».
Πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για τακτικές 15μελούς ή για επικοινωνιακό πυροτέχνημα που δεν παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Άλλοι πάλι έκαναν λόγο για ανεύθυνη συμπεριφορά, για προσβολή του κοινοβουλευτισμού ακόμα και για «σαμποτάζ» των θεσμών.
Δύσκολα πάντως οι ίδιοι θα απέδιδαν τους ίδιους χαρακτηρισμούς, στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έκανε ακριβώς το ίδιο το τελευταίο διάστημα πριν τις εκλογές του 2019, αρνούμενος να νομιμοποιήσει κι αυτός τότε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα πιο δύσκολα θα το έκαναν ίσως για μια εμβληματική μορφή της ελληνικής Ιστορίας, τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος το 1962 οδήγησε την τότε Ένωση Κέντρου σε πλήρη αποχή από τις ψηφοφορίες της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 1961 και έμειναν στην Ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας».
Η αποχή από τις ψηφοφορίες της Βουλής ήταν μια από τις ενέργειες που σηματοδότησαν τον Ανένδοτο Αγώνα του «Γέρου της Δημοκρατίας» κατά της κυβέρνησης Καραμανλή και του παρακράτους της εποχής.
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να κινείται και κίνηση Τσίπρα: ο ανένδοτος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη την οποία κατηγορεί για δημοκρατική εκτροπή για το θέμα των υποκλοπών.
Μένει να δούμε εάν η κίνηση αυτή θα φέρει το πολιτικό αποτέλεσμα που επιθυμεί, όπως έφερε και στον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος λίγους μήνες μετά την κήρυξη του Ανένδοτου, εκλέχθηκε πανηγυρικά Πρωθυπουργός.
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου στη Βουλή , τον Ιανουάριο του 62, με την οποία κήρυξε τον Ανένδοτο Αγώνα.
Γιάννης Ραμαντάνης