Ο κ. Παύλος Μελάς, υιός του κ. Γιάννη Μελά, από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για την αναστήλωση της οικίας-μνημείου του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, στην Κηφισιά, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του που αναφέρεται στην προσπάθεια του πατέρα του και στους λόγους που τον οδήγησαν να δοθεί ολοκληρωτικά στην επίτευξη του προαναφερόμενου εγχειρήματος.
Στην επιστολή του ο κ. Π. Μελάς αναφέρει:
“Η επιστολή αυτή αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον ενενηντάχρονο πλέον πατέρα μου Γιάννη Μελά για την αναστήλωση της οικίας-μνημείο του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Ο Γιάννης Μελάς και οι στενοί του συνεργάτες, Τζίνα Σιδηροπούλου, Μαρίνος Παπαδόπουλος, Πάνος και Σπύρος Ραφτόπουλος, Δημήτριος Αγγελίδης και Μαριλένα Τζατζάνη, είναι από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας αναστήλωσης του μνημείου.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ενημέρωσαν και κινητοποίησαν Έλληνες από διαφορετικά μέρη και πολιτικούς, στρατιωτικούς και πατριώτες για τη διάσωση της οικίας-μνημείου του Παύλου Μελά. Ο Γιάννης Μελάς πρωτοστάτησε σε αυτή την προσπάθεια, όπως έκανε και το 1990 για την αναστήλωση τμήματος του Πύργου Μελά, στην Παηδονιά Ηπείρου, και για την ύψωση του αγάλματος του Παύλου Μελά στην Ήπειρο λίγο καιρό μετά.
Η πατριωτική δράση του Γιάννη Μελά οφείλεται όχι μόνο στη συγγένειλα του με τον Μακεδονομάχο, αλλά και στα βιώματά του. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό τις οδηγίες του αδελφού της μητέρας του, Αλέκου Μανούση, μετέφερε μηνύματα κατά των Ναζί μέσα στη θήκη του βιολιού του. Στα δεκατρία του χρόνια βρέθηκε συλληφθείς από τις κατοχικές δυνάμεις για μήνες, ενώ λίγα χρόνια αργότερα είδε τον θείο του να πεθαίνει στην Αθήνα, καταβεβλημένος από τα βασανιστήρια των Ναζί.
Το 1952 το σπίτι των θείων του, Δημήτρη Μαξίμου και Ιρένας Μανούση, δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για να γίνει το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου. Στο σπίτι αυτό περνούσε συχνά τις μέρες του, διαβάζοντας και ακούγοντας τις ιστορίες των προγόνων του.
Είναι λοιπόν ο Γιάννης Μελάς ένας άνθρωπος ποτισμένος με περηφάνια και αγάπη για την Ελλάδα. Και ήταν απόλυτα φυσικό να μην κοιμάται ήσυχος όταν στον τόπο κατοικίας του, τον αγαπημένο του Δήμο Κηφισιάς, έβλεπε το σπίτι του Μακεδονομάχου να καταρρέει ως ερείπιο. Έτσι ξεκίνησε με τους συνεργάτες του την προσπάθεια για την αναστήλωση του μνημείου. Η προσπάθεια πήρε σάρκα και οστά και παρά τις αντιξοότητες, το έργο προχώρησε με την καθοριστική παρέμβαση της οργανωτικής και αποτελεσματικής προσωπικότητας του νυν υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κυρίου Αλκιβιάδη Στεφανή, και φυσικά αυτής του ευεργέτη χορηγού κυρίου Άρη Θεοδωρίδη.
Η αναστήλωση του μνημείου-οικία Παύλου Μελά, ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό. Πολλοί άνθρωποι της Κηφισιάς, ο δήμαρχος, ο τοπικός Τύπος αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μνημόνευσαν και τίμησαν την προσπάθεια του πατέρα και των συνεργατών του. Αίσιο τέλος, σε μια προσπάθεια ετών. Σημείο αναφοράς και έμπνευσης για μας που ακολουθούμε.”
Πηγή: enypografa.gr