ΠεριβάλλονΕλλάδα

Δεν έχουν αρθεί τα αίτια των πλημμυρών στην Θεσσαλία και πάντα αυτό θα συμβαίνει

είπε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο στο Πρώτο πρόγραμμα είπε πώς το να αντιμετωπίσει κανείς τις πλημμύρες και ειδικότερα τα φυσικά φαινόμενα, πρέπει να έχει έναν ορίζοντα της τάξεως των 5 τουλάχιστον ετών για να μπορεί να πει ότι κάτι έχουμε κάνει και μειώνουμε τον κίνδυνο των καταστροφών ενώ πρόσθεσε πώς «Δεν έχουν αρθεί τα αίτια των πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή και όταν έχουμε κάποια ισχυρή βροχόπτωση, πάντα αυτό θα συμβαίνει»αναφερόμενος στην δεύτερη κακοκαιρία που πλήττει την Θεσσαλία τις μέρες αυτές, μόλις δύο εβδομάδες από την κακοκαιρία Ντάνιελ

Επίσης σημείωσε πως, η έκθεση είναι μία πολύ ισχυρή παράμετρος μέσα στην εξίσωση της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και της διακινδύνευσης. Δηλαδή, όσο λιγότερο εκτιθέμεθα σε ένα φυσικό φαινόμενο, τόσο μικρότερες απώλειες.

Οι υποδομές θα συνεχίσουν να εκτίθενται, γιατί χρειάζονται τεχνικά έργα, παρεμβάσεις και διαδικασίες οι οποίες απαιτούν πολύ χρόνο για να γίνουν, είπε ακόμα ο κ. Λέκκας.

«Έχει φτάσει στο 100% ο κορεσμός του εδάφους, οπότε οι δυνατότητες για να πάρει νερό δεν επαρκούν, δηλαδή να κατεισδύσει το νερό. (…) Στον Θεσσαλικό κάμπο, η επιφάνεια του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα ήταν στα μείον 200-250 και τώρα είναι στην επιφάνεια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο νερό. Και δεν είναι μόνο ότι δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο νερό. Είναι ότι το έδαφος που είναι κορεσμένο συμπεριφέρεται πολύ αρνητικά, δηλαδή μπορεί όπως λέμε, να ρευστοποιηθεί, δηλαδή να αποκτήσει τις ιδιότητες ενός βαρέος υγρού, το οποίο είναι λάσπη και νερό και το οποίο βεβαίως μπορεί να πλημμυρίσει, να καλύψει τα πάντα. Άρα δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθεί ένα τέτοιο έδαφος σε μεγάλη έκταση, γιατί όταν έχουμε μία λάσπη της τάξεως των πέντε δέκα εκατοστών, αυτό μπορεί να είναι και ευεργετικό ως ένα βαθμό. Αλλά όταν έχουμε λάσπη από άργιλο και ιλύ της τάξεως του ενός μέτρου σε μία μεγάλη έκταση, μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικό για την καλλιέργειά μας» επισήμανε ο κ. Λέκκας.

Όσο αφορά στην στατική επάρκεια των κτισμάτων της περιοχής, αυτά που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι τα προβλήματα από τη διάβρωση, από την υποσκαφή των θεμελιώσεων και από τις κατολισθήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

«Προς αυτή την κατεύθυνση έχω κάνει και μία πρόταση προς το αρμόδιο συντονιστικό όργανο να δούμε ποια κτήρια είναι αυτά που εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει περίπτωση να επισκευαστούν, να κατεδαφιστούν αν δεν έχουν κατεδαφιστεί από τις δύο κακοκαιρίες. Στη συνέχεια έχουμε μια ενδιάμεση κατηγορία κτιρίων που είναι με τοιχοποιία χωρίς οπλισμένο σκυρόδεμα, αυτά είναι το μεγάλο πρόβλημα γιατί μπορούν και να κατεδαφιστούν, αλλά μπορούν και να επισκευαστούν. Και είναι και το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είναι κτίρια σύγχρονα με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν έχουν προβλήματα, λίγα έχουν προβλήματα στατικής επάρκειας από υποσκαφή των θεμελίων, από τα ορμητικά νερά ή από διαφορικές καθιζήσεις στο επίπεδο θεμελίωσης. Αυτά τα κτίρια μπορούν να παραμείνουν. Βεβαίως και αυτά έχουν προβλήματα γιατί όταν έχει μπει το νερό μέσα, το νερό που μπαίνει γεμίζει και την τοιχοποιία και τα τούβλα που είναι κενά μεταξύ τους και τα πατώματα και τα λοιπά και εκεί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί μέσα σε αυτά τα σπίτια θα υπάρχουν προβλήματα υγρασίας, οσμών, ενδεχομένως και υγείας πολλές φορές υγιεινής, γιατί παραμένει το νερό αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Στην Αθήνα είναι τελείως διαφορετικό το πλαίσιο

Σχετικά με την πρωτεύουσα και τις αντοχές της σε μια ισχυρή κακοκαιρία, ο κ. Λέκκας είπε,

«Σίγουρα έχουν γίνει πράγματα στην Αθήνα. Σίγουρα έχουν να γίνουν ακόμη πολλά πράγματα, αλλά επειδή υπάρχει μια συνθετότητα ουσιαστικά στα συστήματα, τα οποία έχουν αρκετά μεγάλη τρωτότητα. Σε αυτά τα συστήματα θα είχαμε μεγάλες επιπτώσεις, στο βιομηχανικό, το μεταποιητικό, το εμπορικό, το διοικητικό και τον πολιτικό τομέα. Είναι πολλοί τομείς, τα μεγάλα τεχνικά έργα, τα μεγάλα εργοστάσια, η υπερβολική έκθεση του πληθυσμού, γιατί έχουμε σε πολύ συγκεκριμένο χώρο την μισή Ελλάδα. Άρα η έκθεσή μας αυξάνει. Άρα η τρωτότητα είναι πολύ μεγάλη στην Αθήνα» επισήμανε ο κ. Λέκκας, ενώ σημείωσε πως ο Κηφισός είναι μια απειλή και πρέπει  να γίνουν παρεμβάσεις. «Δηλαδή να μπορέσουμε κάποια στιγμή να καθαρίσουμε τον υπόγειο Κηφισό. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει στην έξοδο του Κηφισού.

«Από μία έρευνα που είχε γίνει τώρα τελευταία, θέλει καθάρισμα, γιατί είναι μέσα στον Κηφισό αρκετά πράγματα. Έκανε την έρευνα μια ομάδα σπηλαιολόγων γιατί έτσι μπορείς να μπεις μέσα στον Κηφισό μόνο. Και είδαν  ότι πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αντικείμενα τα οποία μπορούν να απομειώσουν την παροχή του Κηφισού και να προκαλέσουν προβλήματα» είπε καταλήγοντας ο κ. Λέκκας.

Show More

Related Articles

Back to top button