ΑθλητικάΝέαΕιδήσεις

Η Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων στους αγώνες του Τόκιο: “Επιλέξαμε να κρατήσουμε τα όνειρά μας ζωντανά”

Μια ομάδα που αψηφά σύνορα και όρια. Αυτή είναι η Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων, που στο Τόκιο θα αποτελείται από 29 αθλητές. 

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά ομάδα προσφύγων, υπό την Ολυμπιακή σημαία. Θα είναι η δεύτερη αποστολή που θα μπει στο στάδιο στην τελετή έναρξης, μετά την ελληνική.

«Δεν έχουμε το ίδιο έθνος ή την ίδια γλώσσα. Κάθε ένας από εμάς έχει μια διαφορετική ιστορία», λέει η Γιούσρα Μαρντίνι στο βίντεο που δημιούργησε η ΔΟΕ για την Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων.

«Όμως, υπάρχει κάτι που όλοι μας έχουμε κοινό. Επιλέξαμε να κρατήσουμε τα όνειρά μας ζωντανά. Τα κουβαλήσαμε μαζί μας, διασχίζοντας ωκεανούς, ερήμους και πόλεις και τα ενώσαμε για να σχηματίσουμε μια ομάδα μεγαλύτερη από εμάς», συνεχίζει ως αφηγήτρια του βίντεο η κολυμβήτρια από τη Συρία.

«Μια ομάδα που αψηφά τα σύνορα και τα όρια. Μια ομάδα που ανήκει σε όλους», τονίζει. Η Γιούσρα Μαρντίνι είναι για δεύτερη φορά μέλος της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το 2015, όταν έκανε το ταξίδι από τις τουρκικές ακτές προς τη Λέσβο, χάλασε η μηχανή της βάρκας στην οποία επέβαινε μαζί με άλλους. Τότε, μαζί με την αδελφή της, έπεσαν στο νερό και για ώρες έσυραν τη βάρκα μέχρι τις ακτές της Λέσβου.

Η ΟΜΆΔΑ

Με την Ολυμπιακή ομάδα Προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο θα συμμετέχουν συνολικά 29 αθλητές σε 12 αθλήματα.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την ομάδα η οποία επιλέχθηκε από μία λίστα 55 προσφύγων αθλητών από 13 χώρες. Όλοι πήραν υποτροφίες προκειμένου να διεκδικήσουν το όνειρό τους στα αθλήματα του στίβου, του μπάντμιντον, της πυγμαχίας, του κανόε, της ποδηλασίας, του τζούντο, του καράτε, του τάε κβον ντο, της σκοποβολής, της κολύμβησης, της άρσης βαρών και της πάλης.

Από τους 29 που επελέγησαν, οι έξι είχαν αγωνιστεί και το 2016 στο Ρίο. Πρόκειται για τους Γιούσρα Μαρντίνι (κολύμβηση), Ποπόλ Μισένγκα (τζούντο), Αντζελίνα Ναντάι, Τζέιμς Νιάνγκ Τσιενγκιγιέκ, Πάουλο Λοκόρο και Ρόζε Λοκονιέν (στίβος).

Στην κολύμβηση προστέθηκε το όνομα του Αλλα Μάσο, στο τζούντο των Σάντα Αλντάς, Αχμάντ Αλικάζ, Μούνα Νταλούκ, Τζαβάντ Μπατζούμπ και Νιγκάρα Σαχίν.
Στον στίβο θα αγωνιστούν επίσης οι Ντόριαν Κελετέρα, Τζαμάλ Εϊσα Μοχάμεντ και Τασκλοβίνι Γκαμπριγιέσος, στο μπάντμιντον ο Αράμπ Μαχμούντ, στην πυγμαχία οι Γουεσάμ Σαλαμανά και Ελντρικ Ροντρίγκεζ, στο κανόε η Σαϊντ Φαλζουλά, στην ποδηλασία οι Μασόμα Αλι Ζαντά και Μοχάμεντ Βάις.

Επίσης στο καράτε οι Γουάελ Σουέμπ και Χαμούν Ντεραφσιπούρ, στην σκοποβολή η Λούνα Σόλομον, στο τάε κβο ντο οι Ντίνα Λανγκερουντί, Κίμια Αλίζαντε και Αμπντουλά Σεντικί, στην άρση βαρών η Σιρίλ Φαγκάτ Τσατσέτ και στην πάλη ο Ακέρ Αλ Ομπαϊντί.

Η ομάδα των προσφύγων στο Τόκιο

Μια ολυμπιονίκης ανάμεσα στους πρόσφυγες

Από τα ονόματα αυτά ξεχωρίζει στο τάε κβον ντο η Κίμια Αλιζάντε, η οποία με το Ιράν είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ρίο το 2016, όμως λόγω του καθεστώτως έφυγε από την χώρα και ζει στην Γερμανία. Είναι επίσης η αθλήτρια που απέκλεισε στο προολυμπιακό τουρνούα η δική μας Φανή Τζέλη, για να πάρει αυτή το απευθείας εισιτήριο για το Τόκιο, όμως τελικά και η Αλιζάντε θα είναι παρούσα.

Επιλέξαμε να κρατήσουμε τα όνειρά μας ζωντανά»- Το βίντεο της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων που «ανήκει σε όλους» | LiFO

Όπως τόνισε η Ολυμπιακή επιτροπή, στην τελετή έναρξης η ομάδα των προσφύγων θα είναι η δεύτερη που θα παρελάσει πίσω από την Ελλάδα. Η αποστολή θα συγκεντρωθεί στην Ντόχα του Κατάρ στις 12 Ιουλίου πριν πετάξει για το Τόκιο.

Επικεφαλής της αποστολής θα είναι μία θρύλος των αποστάσεων, η Κενυάτισσα Τέγκλα Λαρούπε.

Με πληροφορίες από Lifo.gr & Gazzeta

Show More

Related Articles

Back to top button