ΠολιτικήΔήμοιΚόσμος

15 Σεπτεμβρίου Διεθνής ημέρα Δημοκρατίας

Γιορτάζεται εδώ και 10 χρόνια απο τον ΟΗΕ

Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται εδώ και 10 χρόνια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 15 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιείται την ίδια ημερομηνία κάθε χρόνο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης θεσμός της Δημοκρατίας και γίνεται φέτος ακόμη πιο επίκαιρη ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για να προσέλθει στις κάλπες και να συμμετάσχει στην διαμόρφωση της γειτονιάς τους και της πόλης του.

Αυτήν την εποχή η υπόθεση της Δημοκρατίας γίνεται πολύ πιο επίκαιρη και στην Ευρώπη καθώς παρατηρείται με πολύ προβληματισμό η απομάκρυνση των πολιτών από τους θεσμούς της Δημοκρατίας, η αποχή στις εκλογές και η αδιαφορία για την διαχείριση των κοινών πόρων.

Την ημέρα αυτή, άτομα και οργανώσεις διοργανώνουν εκδηλώσεις συνέδρια, συζητήσεις και  καμπάνιες στα social media για την ευαισθητοποίηση της δημοκρατίας και της συμμετοχης των ατόμων ως ενεργοί πολίτες στα κοινά.

Οι συμφωνίες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στο προσκήνιο την ημέρα εορτασμού. Η δημοκρατία είναι ένα κράτος όπου οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα, ψηφίζουν και εκλέγουν την κυβέρνησή τους, αντί να ελέγχονται από μια κυβέρνηση επί της οποίας δεν έχουν δικαίωμα διαφωνίας, εκλογής ή διαμαρτυρίας.

Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες από μια σύμπραξη δημοκρατικών οργανώσεων όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ENoP), European Endowment for Democracy (EED) και άλλες, ενώ κάθε χρόνο διευθύνεται από έναν διαφορετικό συνδιοργανωτή.

Show More

Related Articles

Back to top button