Πρόταση για ανέγερση συμπλέγματος νέων σχολείων ζητούν οι “8 Προτάσεις” από τον Αποστολόπουλο
"Στο Δήμο Παπάγου Χολαργού ζήσαμε την πιο ακραία μορφή απαξίωσης της δημόσιας παιδείας"
Με ξεκάθαρη θέση και πρόσκληση προς τον Δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού κ. Αποστολόπουλο επανέρχεται η παράταξη «8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη», σχετικά με τα σχολεία και τα προβλήματα που αντιμετοπίζουν οι μαθητές στον Δήμο.
Καλούν λοιπόν τη διοίκηση Αποστολόπουλου να καταθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών πρόταση χρηματοδότησης για την ανέγερση συμπλέγματος νέων σχολείων.
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:
Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξετε ένα σχολείο κ. Αποστολόπουλε;
Το Υπουργείο Εσωτερικών με την πρόσκληση ΑΤ07 από 28 Αυγούστου κάλεσε τους δήμους να καταθέσουν πρόταση χρηματοδότησης για την ωρίμανση, ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι ύψους 100.000.000 ευρώ.
Η πρόσκληση του Υπουργείου εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στον Άξονα προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων». Με προθεσμία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Φέτος, στο Δήμο Παπάγου Χολαργού ζήσαμε την πιο ακραία μορφή απαξίωσης της δημόσιας παιδείας. Λίγο πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις οι μαθητές του 1ουΛυκείου Χολαργού έκαναν μάθημα δίπλα στα κομπρεσέρ, ανάμεσα στα μπάζα και μέσα στη σκόνη. Σε μια εποχή έντασης τεχνολογιών, ανταγωνισμού και δεξιοτήτων στην παιδεία, καταργήθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού το Χημείο. Ακυρώθηκαν οι αίθουσες μουσικής και εικαστικών, το ένα από τα δύο εργαστήρια πληροφορικής, και ταυτόχρονα συνεχίζεται το πείραμα με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που για δεύτερη χρονιά κάνουν μάθημα δίπλα στα έργα, με ορατό τον κίνδυνο νέας αναγκαστικής μετεγκατάστασης και απορρύθμισης τους, την ώρα που η ηρεμία και η συγκέντρωση στην αποστολή τελειόφοιτων είναι καθοριστική για τη ζωή και το μέλλον τους.
Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, κάθε χρόνο, τα σχολεία μας κτιριακά υποβαθμίζονται :
Αν και έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση παιδιών τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια (12% μόνο τα τελευταία 7 χρόνια) οι υποδομές παραμένουν ίδιες. Τα παιδιά σαρδελοποιούνται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο.
Βάλατε παιδιά δημοτικού σε ακατάλληλο δώμα. Κλείσατε διαδρόμους, βεράντες και βοηθητικούς χώρους και τις μετατρέψατε σε αίθουσες διδασκαλίας. Καταργήσατε αίθουσες ειδικοτήτων, πληροφορικής, φαγητού. Αντί να αντικαταστήσετε τις ήδη «ληγμένες» προκάτ αίθουσες που παραλάβατε, προσθέσατε ακόμη μία. Κόψατε στα δύο αίθουσες καθηγητών και οι αίθουσες τελετών έγιναν στην πραγματικότητα «πολλαπλών χρήσεων». Διατηρήσατε μικρές ακατάλληλες αίθουσες για 18 μαθητές, διότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού! Στην ίδια λογική μαθητές παρέμειναν σε υπόγειες αίθουσες.
Στοιβάξατε 420 παιδιά σε σχολεία χωρητικότητας 250. Δημιουργήσατε το μοναδικό 19θέσιο Δημοτικό Σχολείο στην Ελλάδα το σχολικό έτος ‘19-‘20 και για το ’20-’21 ζούμε το πρωτόγνωρο πεντατάξιο… Γυμνάσιο.
Μετά από έξι χρόνια διοίκησης διατηρείτε ακατάλληλες, προσωρινές, προκάτ αίθουσες. Συνεχίζετε να νοικιάζετε ακατάλληλες, παιδαγωγικά μονοκατοικίες για νηπιαγωγεία. Μετά από έξι χρόνια διοίκησης φέτος για πρώτη φορά συμφωνήσατε ότι υπάρχει αύξηση του μαθητικού πληθυσμού κατά 12% από το 2013. Γεγονός που πολύ απλά σημαίνει ότι σας λείπουν τουλάχιστον 20 σχολικές αίθουσες!
Κάθε χρόνο και λίγο χειρότερα.
Πριν από είκοσι χρόνια πολλά από τα σχολεία των δήμων Παπάγου και του Χολαργού αποτελούσαν πανελλήνια πρότυπα αρχιτεκτονικής και σήμερα υπολείπονται ακόμη και των στοιχειωδών κανόνων παιδαγωγικής και ασφάλειας.
Κε Αποστολόπουλε, πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσετε ότι το καθήκον μιας δημοτικής αρχής δεν περιορίζεται στην απλή συντήρηση και καθαριότητα των σχολικών χώρων. Αν και αυτές τις υπηρεσίες τις παρέχετε πλημμελώς και πολύ καθυστερημένα, αφού έχουμε σωρεία καταγγελιών, συνεχείς συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέματα σχολείων και δεκάδες ατυχήματα όπου σοβάδες, λάμπες και παράθυρα πέφτουν στα κεφάλια των μαθητών. Αυτή όμως είναι μια υποχρέωση του Νόμου που η αμέλειά της επισύρει και ποινικές ευθύνες για εσάς. Δεν αποτελεί επιλογή σας.
Καθήκον μιας δημοτικής αρχής είναι η αναβάθμιση και η προαγωγή της παιδείας. Καθήκον σας είναι να προσφέρετε κάθε χρόνο στους μαθητές ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον. Περισσότερες υποστηρικτικές αίθουσες. Μικρότερη αναλογία παιδιών ανά σχολείο. Βελτιωμένα και πιο όμορφα αρχιτεκτονικά σχολεία, ασφαλή στην πρόσβαση τους.
Καθήκον σας είναι κάθε χρόνο να προσφέρετε στους μαθητές ένα πιο ελκυστικό και καλύτερα εξοπλισμένο σχολικό περιβάλλον. Στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή, από αυτήν που κινείστε μέχρι σήμερα.
Επειδή η παράταξη «8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη» διαχρονικά δεν στέκεται απλά στην κριτική, αλλά καταθέτει πάντα συγκεκριμένες προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις διακυβέρνησης, σας καλούμε άμεσα να καταθέσετε στο Υπουργείο Εσωτερικών, πρόταση χρηματοδότησης για την ανέγερση συμπλέγματος νέων σχολείων, όπως ακριβώς αναφέρει και η πρόσκληση για το Δήμο μας.
Οικόπεδα έχετε, χρήματα σας δίνονται… η πολιτική βούληση και μια υπογραφή χρειάζονται.
Η επένδυση στην παιδεία είναι το πρώτο, που οφείλει να κάνει μια δημοτική αρχή και να διεκδικεί μία τοπική κοινωνία.
«8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία βιώσιμη Πόλη»