Αγία Παρασκευή

Όχι στον φασισμό και στον εθνικισμό, λένε οι μαθητές

Συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις σχολεία από τα βόρεια προάστια. Μήνυμα στήριξης από Γονείς Αγ. Παρασκευής.

 

Ηχηρό όχι στον εθνικισμό, τον φασισμό και τον ναζισμό που διεισδύει στα σχολεία, λένε οι μαθητές με συλλαλητήριο στα Προπύλαια και συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα. Στήριξη απο ΟΛΜΕ και Ενώσεις Γονέων.

Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου 2018, οργανώνεται συγκέντρωση ενάντια στις “εθνικιστικές καταλήψεις” από την «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας».

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία σε σχετική ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας».

«Συμμετέχουμε όλοι μας στις πανεκπαιδευτικές πορείες στις 29/11, για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας και δεν αφήνουμε τις παρακρατικές αυτές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν»προστίθεται στην ίδια ανάρτηση.

Ολόκληρο το κείμενο της Πρωτοβουλίας:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντεταγμένη προσπάθεια φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία. Συγκεκριμένα, είδαμε καταλήψεις σχολείων με εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα, πορείες μαθητών σε πόλεις της Β. Ελλάδας, ακόμα και στοχοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών από φασίστες. Σα να μην έφτανε αυτό τις επόμενες μέρες έχει κυκλοφορήσει στα social media κάλεσμα για πανελλαδική μέρα καταλήψεων με ανάλογο περιεχόμενο. Καταγγέλλουμε και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια που σπέρνει το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού στα σχολεία μας.

Η μέθοδος με την οποία διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες (μεταξύ των οποίων και η Χρυσή Αυγή) καλούν στις εθνικιστικές καταλήψεις στις 29/11 είναι η κλασική μέθοδος του παρακράτους, δηλαδή ανώνυμα και στα μουλωχτά, χωρίς ανάληψη ευθύνης. Να μη μιλήσουμε φυσικά για δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις. Θα ήταν αστείο…

Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό της χώρας . Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντισυστημικοί ταυτίζοντας τους αγωνιστές και το κίνημα με την ξεπουλημένη συστημική κυβέρνηση Σύριζα. Να μην χάψουμε τα ψέματα τους πίσω από το αγνό »πατριωτισμό βρίσκεται ο επικίνδυνος εθνικισμός , το μίσος και ο φασισμός . Ο εχθρός μας είναι οι το σύστημα , η φτώχεια , η εκμετάλλευση, ο πόλεμος , ο φασισμός όχι οι γειτονικοί λαοί . Ο εχθρός μας βρίσκεται στις κυβερνήσεις , στις τράπεζες , στην Ε.Ε και όχι στους γειτονικούς λαούς . Την ίδια στιγμή που μας λένε για εθνικά θέματα εννοούν να ετοιμαστούμε να πολεμήσουμε για τα κέρδη των αφεντικών τους αντί να παλεύουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Οι αγωνιστές μαθητές που συμμετείχαν στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της περασμένης περιόδου θυμούνται πως αυτοί που τώρα καλούν σε μαθητικές φασιστικές καταλήψεις και οξύνουν την εθνικιστική-φασιστική ρητορεία στα σχολεία ήταν οι ίδιοι που όταν οι μαθητές κατέβαιναν στον δρόμο για να προτάξουν το σχολείο των αναγκών τους, αδιαφορούσαν και πολλές φορές κατέστειλαν τους αγώνες μας .

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

Πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό! Δεν ξεχνάμε το Φύσσα, ή τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και όλα τα υπόλοιπα θύματα του φασισμού! Απέναντι σε αυτούς να παλέψουμε για την παιδεία των αναγκών μας για δουλειά με δικαιώματα, για να κοιτάμε το μέλλον μας με αισιοδοξία και όχι με ανασφάλεια.

Καλούμε όλους τους μαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετατρέψουν την εθνικιστική φιέστα σε πανελλαδική μέρα πολύμορφης δράσης ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό . Να κρεμάσουμε πανό να πραγματοποιήσουμε συμβολικές αποχές , να πάρουμε αποφάσεις καταδίκης της συγκεκριμένης δράσης μέσα από τις συνελεύσεις μας , τα 15μελή και τα 5μελή .

ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων εναντία στον φασισμό /εθνικισμό από το 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο ΓΕΛ Καλλιθέας ,1ο ΓΕΛ Πεύκων ,1ο ΓΕΛ Πεύκης, 2ο ΓΕΛ Πεύκης, 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου ,1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κερατσινίου Δραπετσώνας ,1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΓΕΛ Θήβας, Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 1ο γυμνάσιο Πρέβεζας, 2ο γυμνάσιο Πρέβεζας, Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο ΓΕΛ Δάφνης , 5ο ΓΕΛ ζωγράφου , 2ο ΓΕΛ Χολαργού , 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου , 6o ΓΕΛ Ν.Ιωνίας

ΟΛΜΕ: Επιχειρούν να σπείρουν στην νεολαία ακραίες, μιλιταριστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σε ψήφισμά της, καταγγέλλει προσπάθειες «εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων» να σπείρουν στη νεολαία «ακραίες αλυτρωτικές, μιλιταριστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις». «Aυτές τις ημέρες, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και την αμφισβήτηση του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα» σημειώνει η ΟΛΜΕ.

Όπως αναφέρει, «αφού η πρώτη απόπειρά τους απέτυχε, επιδίδονται τώρα σε μια άνευ προηγουμένου πατριδοκαπηλία» και «καλούν από τα διαδικτυακά μέσα σε συντονισμό καταλήψεων σχολείων στις 29/11, με ανάρτηση πανομοιότυπων πανό και αναγραφή συνθημάτων με φασιστικά σύμβολα (μαιάνδρους και κέλτικους σταυρούς)».

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, «στοχοποιούν καθηγητές και καθηγήτριες (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε “διαπόμπευση” και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό».

«Πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι κρύβεται η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, φασιστικές ομάδες όπως η νεοναζιστική ΕΣΑ, εθνικιστικά και άλλα ακροδεξιά μορφώματα» υποστηρίζει η Ομοσπονδία στο ψήφισμά της.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Γονέων της Αγίας Παρασκευής:

Αυτές τις μέρες, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων δέχονται έναν πρωτοφανή καταιγισμό ανυπόγραφων και ανώνυμων μηνυμάτων στα κινητά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία τους παροτρύνουν να έρθουν σε επαφή με τα 15μελή και τους Συλλόγους Γονέων προκειμένου να προχωρήσουν σε μαζικές-πανελλαδικές καταλήψεις των σχολείων τους για «Μακεδονικό», «Κατσίφα» και «Β. Ήπειρο», ορίζοντας μάλιστα και συγκεκριμένη ημερομηνία για τις καταλήψεις.

Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο οξυμένο στη Βόρειο Ελλάδα.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και τους Εκπαιδευτικούς των σχολείων μας:

1) Να έχουμε τις κεραίες μας ανοικτές, να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας και να μιλήσουμε μαζί τους.

2) Να προβληματιστούμε μαζί με τα παιδιά μας πάνω στις έννοιες του πατριωτισμού σε αντιδιαστολή με την έννοια του εθνικισμού, που συσκοτίζει τη λογική και εκτρέφει το μίσος ανάμεσα στους λαούς.

3) Να συζητήσουμε με τα παιδιά μας την έννοια του αλυτρωτισμού και πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για τη χώρα μας η αλλαγή συνόρων.

Να θυμηθούμε το τι σημαίνει πόλεμος και γιατί αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών.

Ας καλλιεργήσουμε την ιστορική μνήμη ως αντίδοτο στο δηλητήριο του εθνικισμού, που υποδόρια απειλεί την κοινωνία μας.

* Ρήγας Φεραίος

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button