ΠεριβάλλονΠολιτικήΔήμοιΔημοτικάΕιδήσεις

“Όχι” Δημάρχων στο σχέδιο Πατούλη για τα σκουπίδια – «Επαναφέρει το έκτρωμα της Φυλής»

"Φορολογεί την ανακύκλωση και στέλνει αναγκαστικά, αλλά ακριβότερα, τα πάντα προς ταφή στην Φυλή, την οποία ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει ως υγειονομική βόμβα και ο ίδιος (ο Περιφερειάρχης) ανακοίνωσε ότι θα έκλεινε», λένε οι Δήμαρχοι της Αττικής. Έως τις 10 Ιουνίου η «μεγάλη σύγκρουση» Δήμων-Περιφερειάρχη.

Την άμεση αναστολή του «σχεδίου Πατούλη» για την τιμολόγηση των απορριμμάτων και την επείγουσα σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των Δημάρχων της Αττικής και των εκπρόσωπων τους στον σύνδεσμο απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ζητά με παρέμβαση της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), κατηγορώντας τον Περιφερειάρχη για «αναχρονιστικές και λάθος επιλογές».

Στην έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ, που έγινε για το ζήτημα την 1η Ιουνίου, αποσαφηνίστηκε πλήρως η αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημάρχων της Αττικής στις απαράδεκτες αποφάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στις εισηγήσεις που επιβλήθηκαν από την πλευρά του Περιφερειάρχη και τέθηκαν προς ψήφιση, δια περιφοράς, στα μέλη του ΕΔΣΝΑ.

Σύμφωνα με τους Δημάρχους της Αττικής, το «σχέδιο Πατούλη, στην ουσία πριμοδοτεί την ταφή σε βάρος της ανακύκλωσης, διαλύοντας όποιο κίνητρο είχαν οι δήμοι να προχωρούν σε δράσεις προδιαλογής και επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων. Ήδη, πολλοί Δήμοι, όπως τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, η Παλλήνη, Ψυχικό-Φιλοθέη και η Αγία Παρασκευή, έχουν επιτύχει πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης των κλαδο-οργανικών τους απορριμμάτων (κηπαία βιοαπόβλητα), εφαρμόζοντας τοπικά προγράμματα, τα οποία επέφεραν και δραστικές μειώσεις στα δημοτικά τέλη.

Οι Δήμαρχοι αντιδρούν στην εισήγηση για επιβολή τέλους στην ανακύκλωση, η οποία σύμφωνα με τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, γινόταν ατελώς, δηλαδή δωρεάν. Καθώς επίσης και στην παράλληλη αύξηση του κόστους ταφής στην χωματερή της Φυλής, το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες,

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης κατηγορείται ότι πριμοδοτεί και τον Δήμο Φυλής στον οποίο δίνονται αιφνιδιαστικά για την τρέχουσα χρόνια 3,4 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον αντισταθμιστικά οφέλη από τα πλέον των 36 που λαμβάνει μέχρι σήμερα για… περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στην περιοχή.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση βράζει με τις εισηγήσεις Πατούλη, οι οποίες έρχονται και σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα των δηλώσεων Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά, μόλις πριν ένα χρόνο, επισκεπτόμενος τη χωματερή της Φυλής, έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα που θα σκάσει σε πέντε μήνες».

Ο ίδιος ο κ. Πατούλης έχει δεσμευτεί ότι η χωματερή της Φυλής θα κλείσει έως το 2025, ωστόσο με τις αναφερόμενες αποφάσεις, ουσιαστικά εξαναγκάζει τους Δήμους να σταματήσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια ανακύκλωσης και να επιλέξουν να στείλουν το σύνολο των σκουπιδιών για ταφή και μάλιστα ακριβότερα.

Show More

Related Articles

Back to top button