Αυτοδιοικητικές εκλογέςΔημοτικά

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός έδωσε στη δημοσιότητα τις 11+1 δεσμεύσεις της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» που δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Άμεσες προτεραιότητες αποτελούν η ασφάλεια των πολιτών, το κυκλοφοριακό, η πάταξη της αισχροκέρδειας, η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές σε υγεία – παιδεία – πολιτισμό – αθλητισμό.

Ακολουθούν αναλυτικά οι 11+1 δεσμεύσεις μας για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Αττικής.

1. Ανθεκτικότητα έναντι κρίσεων και φυσικών καταστροφών
Θωρακίζουμε την Αττική απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και περιβαλλοντικές κρίσεις. Αυξάνουμε την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση και στα εντεινόμενα ακραία φαινόμενα, πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, καύσωνες κλπ. Προβαίνουμε σε πλήρη καταγραφή προβλημάτων, ιεραρχώντας, με συμμετοχικές διαδικασίες, τις επεμβάσεις και τα μέτρα για την επίλυσή τους. Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στον σχεδιασμό πρόληψης. Σχεδιάζουμε έξυπνα σε σχέση με τα πρωτόγνωρα φαινόμενα. Οι πράσινες υποδομές, στρατηγικά σχεδιασμένες, και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση προτεραιοποιούνται σε σχέση με τις κλασσικές γκρι υποδομές. Δημιουργούμε Στρατηγικό Πλάνο με ορίζοντα δεκαετίας για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρειά μας. Δεσμευόμαστε για την άμεση ολοκλήρωση των έργων που καρκινοβατούν εδώ και χρόνια, εκσυγχρονίζοντάς τα όπου απαιτείται.

2. Ασφάλεια πολιτών
Ενισχύουμε την πρόληψη και την αποτροπή ως προς την παραβατικότητα. Σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε καλύτερο φωτισμό στους δημόσιους χώρους. Επενδύουμε σε προληπτικά προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη αποκλεισμένων ομάδων. Ενισχύουμε την συνεργασία με την κοινότητα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας. Ενημερώνουμε τακτικά το κοινό για τους τρόπους προστασίας του. Συνεργαζόμαστε με τους Δήμους καθώς και με κρατικούς φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων οδικής ασφάλειας και την προώθηση βελτιώσεων στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας. Εντοπίζουμε και καταπολεμούμε στη ρίζα τους λοιπά προβλήματα ασφάλειας με έμφαση σε ευαίσθητους τομείς (όπως π.χ. σχολική βία, προβληματικές κοινωνικές δομές κ.α.).

3. Απαίτηση νέων αρμοδιοτήτων για την Περιφέρεια Αττικής και οικονομική ανθεκτικότητα
Επιδιώκουμε μία «Ολοκληρωμένη Στρατηγική Χωρικής Ανάπτυξης» όπως άλλωστε προτείνουν οι «δεξαμενές σκέψης» της Ε.Ε. Για να το πετύχουμε αυτό, απαιτούμε μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική και αναπτυξιακή αυτονομία. Ονειρευόμαστε την Αττική να πρωτοστατεί στην αναπτυξιακή διαδικασία, με όρους «εδαφικής συνοχής» και με αποφασιστικές και όχι μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες. Η Περιφέρεια Αττικής και μέσω αυτών των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων θα μπορέσει να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, την άρση κάθε αποκλεισμού και την ευημερία των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στους οικονομικά αδύναμους. Τέλος λόγω της καλπάζουσας ακρίβειας καθορίζουμε σειρά μέτρων ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την πάταξη της αισχροκέρδειας. Προωθούμε την «Ενεργειακή Δημοκρατία», οργανώνοντας Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής, ευρεία προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δώματα δημοσίων κτιρίων αλλά και πολυκατοικιών προς όφελος των νοικοκυριών.

4. Smart Region – Αττική «Ζωντανό Εργαστήρι» Καινοτομίας
Μετατρέπουμε την Περιφέρεια σε «ζωντανό εργαστήρι» καινοτομίας έξυπνων πόλεων και χαμηλού άνθρακα. Συνεργαζόμαστε στενά με εταιρείες έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς, για την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και λύσεων απέναντι στις αστικές προκλήσεις. Οραματιζόμαστε την Αττική ως ηγέτιδα στην αστική καινοτομία, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε προγράμματα εκπαίδευσης αποκλεισμένων ομάδων, για την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και προγράμματα δια βίου μάθησης. Δημιουργούμε μία διαδραστική σχέση με τους συναλλασσόμενους πολίτες επιδιώκοντας την βελτιστοποίηση των Υπηρεσιών προς αυτούς. Στηρίζουμε την Περιβαλλοντική Καινοτομία με προγραμματικές συμβάσεις με τα Πανεπιστήμιά μας, καθώς και στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στον περιβαλλοντικό τομέα. Ενδεικτικά, στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, των φωτοβολταϊκών, της πυρανίχνευσης, της οίκο-μηχανικής, της ανακύκλωσης.

5. Χωροταξικός Σχεδιασμός.
Εντείνουμε την πίεση για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού της Αττικής, ιδίως της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Νήσων με έμφαση στα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια και στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για την ελαχιστοποίηση συγκρούσεων χρήσεων. Προωθούμε, σε συνεργασία με τους Δήμους, αστικά μοντέλα όπως αυτό της πόλης 15-λεπτών, ενθαρρύνοντας την πεζοπορία και τη χρήση ποδηλάτου στις γειτονιές και στις πολεοδομικές ενότητες. Ανταποκρινόμαστε στις οικιστικές πιέσεις, βελτιώνοντας παράλληλα ευάλωτες περιοχές, με κυκλοφοριακά και άλλα πολεοδομικά προβλήματα, ελλείψεις βασικών υποδομών και υπηρεσιών. Διεκδικούμε την ανασύσταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών υπό τον έλεγχο της Περιφέρειας Αττικής και διεκδίκηση αρμοδιοτήτων οργάνωσης και εποπτείας του χωροταξικού σχεδιασμού του συνόλου της Αττικής.

6. Ποιότητα ζωής – Κυκλοφοριακό
Εστιάζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του οδικού δικτύου όπου είναι αναγκαίο και στη συντήρηση και βελτίωση του υπάρχοντος (δρόμοι και πεζοδρόμια), με μέριμνα για την ελαχιστοποίηση της αδιαβροχοποίησης των εδαφών και την διάσπαση των οικοσυστημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη μεγάλου εύρους παρεμβάσεων για την Προσβασιμότητα για όλους του πολίτες, καταργώντας τις διακρίσεις σε βάρος των συμπολιτών μας με Αναπηρία. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο τηλεματικό Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας και μεγάλου εύρους Συγκοινωνιακές Μελέτες για προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας με συνδυασμό όλων των συγκοινωνιακών μέσων. Η οδική ασφάλεια και η ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων τίθεται ως προτεραιότητα δημιουργώντας καινοτόμα πλατφόρμα παρακολούθησης, σχεδιασμού και επέμβασης. Με νέα προγράμματα αθλητισμού δημιουργούμε υγιείς και ασφαλείς διεξόδους για τους νέους. Μετατρέπουμε την Αττική σε Περιφέρεια φιλική προς τα ζώα συντροφιάς και τα ζώα οδηγούς. Ανάπτυξη πολυχρηστικών πάρκων και δομών, σχεδιασμός δικτύου ποδηλατοδρόμων, εξοικονόμηση πόρων για την διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη του ζωτικού αστικού πράσινου.

7. Υποδομές Υγείας
Θέτοντας ως απαρέγκλιτη αρχή το σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, διασφαλίζουμε και βελτιώνουμε την υγεία του πληθυσμού της Αττικής, εξαλείφοντας τις ανισότητες στον τομέα της Υγείας. Επενδύουμε στον άνθρωπο και την ψυχική του υγεία, και στην κοινωνική συνοχή προάγοντας την κοινωνική μέριμνα, φροντίδα και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας για αξιοπρεπή διαβίωση και ιατρική περίθαλψη. Εστιάζουμε στην ηχητική ρύπανση, και στον ηχητικό σχεδιασμό της πόλης δημιουργώντας «Παρατηρητήριο περιβαλλοντικού Θορύβου». Προστατεύουμε την υγεία των πολιτών μέσω της αποφυγής των σοβαρών επιπτώσεων του θορύβου. Παροχή υποστήριξης και κοινωνικής βοήθειας σε ουσιοεξαρτημένους, σε κέντρα απεξάρτησης, με συμβουλευτική υποστήριξη και παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Προωθούμε δράσεις αποφυγής γκετοποίησης.

8. Αναπτυξιακή πολιτική – Απασχόληση – Κοινωνική επιχειρηματικότητα
Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της Περιφέρειάς μας, μέσω καινοτόμων πρακτικών στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Ενισχύουμε τις υποδομές υποδοχής ψηφιακών νομάδων, διευκολύνοντάς την ένταξή τους. Κινητοποιούμε σημαντικούς άξονες του Περιφερειακού Προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ 2021 – 2027, προάγοντας το Αττικό επιχειρείν, ενισχύοντας μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις και αυξάνοντας την απασχόληση με τη συνεργασία των Δήμων. Διεκδικούμε την πρόσληψη υπαλλήλων για την κάλυψη σημαντικών οργανικών κενών και για την αποκατάσταση της λειτουργίας των υπηρεσιών που βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης. Αναπτύσσουμε περαιτέρω τους πόρους της Αττικής μέσω της συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και έργα και ανεκμετάλλευτους Ευρωπαϊκούς πόρους.

9. Περιβάλλον – Βιώσιμη ανάπτυξη
Επανεκκινούμε και ολοκληρώνουμε τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Προωθούμε την ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων, με «Πράσινα Σημεία» διαλογής στην πηγή και σύγχρονα εργοστάσια επεξεργασίας – με διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος, χωρίς καύση και βάζοντας τέλος στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής. Δεσμευόμαστε για την υλοποίηση στοχευμένων αστικών αναπλάσεων, για τη δημιουργία αστικών πάρκων και χώρων πρασίνου, ως αντίβαρο στην τσιμεντοποίηση του λεκανοπεδίου και την περιβαλλοντική υποβάθμιση και με στόχο την βελτίωση του μικροκλίματος. Στοχεύουμε στη δημιουργία μικρών και ευέλικτων χώρων πρασίνου που προάγουν την συνάντηση των διαφορετικών γενεών προς όφελος όλων (όπως τα pocket parks) στις γειτονιές που υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι χώροι, με την συμμετοχή στο σχεδιασμό των ίδιων των κατοίκων. Στοχεύουμε στην ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό των πάρκων, με διεξαγωγή δημόσιων διαβουλεύσεων και συγκρότηση επιτροπών πολιτών. Σχεδιάζουμε και παρακολουθούμε τις αλλαγές με βάση τους αντίστοιχους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ενισχύουμε τις υπηρεσίες περιβάλλοντος με νέο σύγχρονο εργαστήριο και πιστοποιημένες δομές προκειμένου να καταπολεμηθούν μέσω εκτεταμένων ελέγχων η ηχορύπανση, η θαλάσσια ρύπανση, η παράνομη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων σε μη εγκεκριμένους χώρους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η σωστή λειτουργία βιολογικών καθαρισμών.

10. Πολιτισμός – Τουρισμός
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έργα και παρεμβάσεις που προάγουν τον πολιτισμό. Στοχεύουμε στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού από το εξωτερικό, τόσο με τη διατήρηση παλαιών αγορών, όσο και με την ανάπτυξη νέων με έμφαση στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Διασώζουμε, συντηρούμε και αναδεικνύουμε ιστορικά μνημεία, δημιουργούμε αρχαιολογικές διαδρομές και νέες υποδομές για τον σύγχρονο πολιτισμό και την τέχνη, συνδέοντας παράλληλα φύση και πολιτισμό. Θεωρούμε απαραίτητη την υποστήριξη πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών και καινοτόμων ιδεών ως πυλώνα ανάπτυξης του πολιτισμού στην Αττική. Στοχεύουμε στην ανάδειξη της Αττικής ως διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικό κέντρο (Cultural Region Area), περιοχή πολιτιστικής αξίας.

11. «Ανοιχτή Περιφέρεια», με συμμετοχή του πολίτη.
Ανοίγουμε τις «κλειστές» πόρτες της Περιφέρειας Αττικής στους πολίτες της! Επιδιώκουμε την άμεση συμμετοχή των Πολιτών στη Διακυβέρνηση της Περιφέρειάς τους, είτε με φυσική παρουσία είτε ψηφιακά. Ο Περιφερειάρχης και όλα τα Περιφερειακά όργανα, λογοδοτούν δημοσίως και σε εξαμηνιαία βάση και δέχονται παρατηρήσεις, υποδείξεις και προτάσεις από τους πολίτες. Οι Δήμοι μεταφέρουν επίσης τις προτάσεις των δημοτών. Έτσι θα διασφαλίσουμε την αξιοκρατία στην εσωτερική λειτουργία και στη διοίκηση της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια ανοίγεται και στο διεθνές περιβάλλον, συμμετέχοντας σε διεθνή φόρουμ και δίκτυα άλλων πόλεων και περιφερειών.

Show More

Related Articles

Back to top button