ΧαλάνδριΕιδήσεις

ΣτΕ: ακύρωση της μεταβίβασης των 37 ακινήτων του Δήμου Χαλανδρίου και 10.119 συνολικά στην ΕΤΑΔ

Πλήρης δικαίωση του Δήμου Χαλανδρίου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές τις αιτήσεις των Δήμων Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλαμαριάς, Χαλανδρίου, Χανίων, Ωραιοκάστρου και Ιωαννίνων και ακύρωσε τις αποφάσεις για τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ συνολικά 10.119 ακινήτων εκ των οποίων 37 ανήκουν στον Δήμο Χαλανδρίου.
Τα νέα για την εν λόγω απόφαση ανήρτησε στο λογαριασμό του σε κοινωνικό δίκτυο ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος, μην παραλείποντας να αναφέρει τη σημασία της απόφασης αυτής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επισημαίνοντας τη “λασπολογία” που δέχτηκε για το εν λόγω θέμα τον τελευταίο 1,5 χρόνο από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος ανήρτησε τα εξής:
Πλήρη δικαίωση της προσφυγής του Δήμου Χαλανδρίου και των Δήμων Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλαμαριάς, Χανίων, Ωραιοκάστρου και Ιωαννίνων συνιστά η υπ΄ αριθμ 933/2020 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ που ακύρωσε τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ των συνολικά 10.119 ακινήτων όλων των δήμων της χώρας.
Ο Δήμος Χαλανδρίου εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή στην υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΎΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση 37 ακινήτων του στην ΕΤΑΔ, προχωρώντας στις 19 Οκτωβρίου 2018 στην υιοθέτηση ψηφίσματος που καταδίκαζε την κυβερνητική απόφαση, κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, και εξουσιοδοτούσε το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο να καταθέσει εξ ονόματος των δημοτών αίτηση ακυρότητας στο ΣτΕ για τους Κ.Α.Ε.Κ. που περιλαμβάνονταν στο ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018.
Σημειώνεται ότι στη λίστα των 37 ακινήτων περιλαμβάνονταν ακίνητα που, αν και δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά, στον Δήμο, βρίσκονται εντός των ορίων του και είναι σχεδόν στο σύνολό τους χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, νησίδες, έξοδοι του μετρό κλπ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν ακόμη ο σταθμός της Πυροσβεστικής στην Οδό Ριζάρη, ο 1ος και ο 2ος παιδικός σταθμός, 13 δασικές εκτάσεις εντός της Ρεματιάς καθώς και τα 30 στρέμματα της Αλάνας του Νομισματοκοπείου που παραχωρήθηκαν στον Δήμο Χαλανδρίου το 2016, για 40 χρόνια και έχουν αποκλειστική χρήση πρασίνου και αθλητισμού.
Και παρά το γεγονός ότι με νέα υπουργική απόφαση του Ε.Τσακαλώτου,τον Μάιο του 2019, τα 30 από αυτά τα ακίνητα εξαιρέθηκαν από τη μεταβίβαση βάσει του άρθρου 196 παρ. 4 του ν. 4389/2016, η απόφαση του ΣτΕ, αποτελεί, δικαίωση όχι μόνο για το Χαλάνδρι αλλά για την Αυτοδιοίκηση συνολικά, στον αγώνα της ενάντια στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
Ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση μας δίνει το γεγονός ότι οι προσφυγές των επτά Δήμων έγιναν η αφορμή να ματαιωθεί η μεταβίβαση των ακινήτων όλων των δήμων της χώρας. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της Αυτοδιοίκησης στον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας, και μας χαροποιεί το γεγονός ότι συμβάλλαμε σε αυτή την εξέλιξη.
ΥΓ1.Επειδή για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε δεχθεί απίστευτη λασπολογία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θυμίζουμε ότι την απόφαση για την προσφυγή ΔΕΝ ψήφισαν οι παρατάξεις της κ Καρατζά(ΚΚΕ),του κ Κουράση,του κ Ανδριόπουλου,του κ Θωμά και της ΛΑΕ επειδή προσπάθησαν να ματαιώσουν το δημοτικό συμβούλιο της 18/10/2018.Για την ιστορία να σημειωθεί ότι την προσφυγή στο ΣτΕ ψήφισαν εκτός απο την Αντίσταση και οι δημ.σύμβουλοι: Ι.Λαδόπουλος, Μ.Ανδριανάκης, Ν.Πανταζής, Θ.Βαρδουλάκης, Μ.Λοτσάρη, Α.Νταβίας, Π.Αναστασιάδης.”
Show More

Related Articles

Back to top button