ΧαλάνδριΠεριβάλλον

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WASTE4THINK

ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Να μειώσουν δραστικά τα σκουπίδια και να παράγουν εναλλακτικό καύσιμο από το περίσσευμα του φαγητού, φιλοδοξούν στον Δήμο Χαλανδρίου μετά και την επιτυχία της πιλοτικής εφαρμογής του καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων, Waste4Think.
Ήδη, καταγράφεται σημαντική μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ καθώς και παραγωγή υψηλής ποιότητας καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον από την εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα κι ο Δήμος σχεδιάζει την επέκταση του στο σύνολο της πόλης, με στόχο να μετατρέψει τους πολίτες από παραγωγούς σκουπιδιών σε παραγωγούς εναλλακτικών ενεργειακών προϊόντων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν οικονομικά.
Το Χαλάνδρι συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με άλλους τέσσερις ευρωπαϊκούς Δήμους που τέθηκαν μπροστάρηδες στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην διαχείριση απορριμμάτων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4think, με εντυπωσιακά αποτελέσματα από την μέχρι τώρα εφαρμογή του.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Δήμων δίνουν ραντεβού στο Χαλάνδρι για την τρίτη τακτική τους συνάντηση.
Από τις 13 έως τις 16 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Χαλανδρίου θα φιλοξενήσει τους εκπροσώπους των άλλων τριών Δήμων (Cascais Πορτογαλίας, Zamudio Ισπανίας, Seveso Ιταλίας ) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στις 14 Φεβρουαρίου, ο Δήμος διοργανώνει ημερίδα, σ συνεργασία με τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (Σ.Β.Α.Π.), κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από την έως τώρα εφαρμογή του προγράμματος.
Το πρωτοπόρο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα συλλογής και αξιοποίησης αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν 19 Πανεπιστήμια, ΟΤΑ, δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις κλπ. από εφτά κράτη-μέλη της Ε.Ε..
Στο Χαλάνδρι ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2016, με εθελοντική συμμετοχή περίπου 250 νοικοκυριών, ενώ ύστερα από την επιτυχία της πρώτης αυτής φάσης, σύμφωνα με τον Δήμο, το πρόγραμμα θα γενικευτεί σταδιακά σε ολόκληρη την πόλη.
Ειδικότερα, ο Δήμος Χαλανδρίου εφαρμόζει πρόγραμμα “έξυπνης” συλλογής για τα οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα, δηλαδή τα υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (εκτός από κόκκαλα), φρούτα, λαχανικά και χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Οι εθελοντές κάτοικοι, αντί να πετάνε τα οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα στους πράσινους κάδους, τα διαχωρίζουν χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που τους παρέχει δωρεάν ο Δήμος. Συλλέγουν τα απορρίμματα σε ατομικό οικιακό καφέ κάδο χωρητικότητας 30 λίτρων, μέσα σε ειδικές βιοαποδομήσιμες σακούλες, φτιαγμένες από πατάτα. Έξω ή πολύ κοντά στις κατοικίες που συμμετέχουν στη δράση, έχουν τοποθετηθεί καφέ κάδοι χωρητικότητας 120 λίτρων, στους οποίους συγκεντρώνεται μόνο οι ειδικές σακούλες. Η αποκομιδή γίνεται από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, τρις φορές την εβδομάδα με ειδικό απορριμματοφόρο.
Πρόκειται για στερεά απόβλητα για τα οποία δεν υπήρχε έως τώρα η δυνατότητα να ανακυκλωθούν. Με την εφαρμογή του προγράμματος, τα απορρίμματα αυτά παύουν πλέον να ακολουθούν τον κλασσικό, πολυδάπανο και περιβαλλοντικά εχθρικό δρόμο της ταφής στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ της Φυλής και οδηγούνται προς ανακύκλωση για να γίνουν φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.

ΚΑΥΣΙΜΟ
Τα απορρίμματα μετατρέπονται με ξήρανση και τεμαχισμό σε ένα αξιοποιήσιμο προιόν βιομάζας, το λεγόμενο “FORBI” (Food Residue Biomass). Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία είτε, ύστερα από επεξεργασία, ως στερεό καύσιμο για θέρμανση (πέλετ), ως αέριο βιοκαύσιμο (βιοαέριο) ή μείγμα υδρογόνου και μεθανίου για κίνηση οχημάτων – η συγκεκριμένη εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον σε απορριμματοφόρο του δήμου -, ως υγρό καύσιμο (βιοαιθανόλη) για προσθήκη στη βενζίνη, ως εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ), ως ζωοτροφή ή και για την παραγωγή ενεργού άνθρακα για καθαρισμό υγρών αποβλήτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος εξετάζονται όλες αυτές οι λύσεις ώστε να αναδειχθεί η πλέον συμφέρουσα από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη.
Το πρόγραμμα στην ελληνική περίπτωση εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έχει προϋπολογισμό 455.250 ευρώ.
Ύστερα από πάνω από ένα χρόνο πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, σύμφωνα με τον Δήμο, ήδη έχει παρατηρηθεί πολύ σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγει να θάβεται στη χωματερή ενώ η ποιότητα του συλλεγόμενου υλικού, που μετατρέπεται σε πηγή εναλλακτικής ενέργειας, χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλή (με «άστοχο» υλικό λιγότερο από 2%). Ήδη, παράχθηκαν δοκιμαστικά τα πρώτα πέλετ από FORBI, από τον Δήμο Χαλανδρίου, με την ποιότητα του τελικού προϊόντος να κρίνεται ως πολύ ικανοποιητική. Επίσης, τα πρώτα πειράματα σε ταχύρρυθμο αναερόβιο αντιδραστήρα στο ΕΜΠ έδωσαν πολύ 0,47 κυβικά μέτρα βιοαερίου ανά κιλό FORBI, απόδοση που κρίνεται έως πολύ ικανοποιητική.
Συγκεκριμένα στοιχεία γα τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος, θα ανακοινωθούν στην Ημερίδα της 14ης Φεβρουαρίου.
Στον Δήμο υπολογίζουν ότι εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί σε όλη τη πόλη, τότε πάνω από το 60% των απορριμμάτων δεν θα καταλήγουν θαμμένα στον ΧΥΤΑ αλλά θα παράγουν φιλικό προς το περιβάλλον, βιοκαύσιμο για θέρμανση, κίνηση και για χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία. Αυτό σε συνδυασμό με το 15% που θα πήγαιναν στον μπλε και στον κίτρινο κάδο της ανακύκλωσης σημαίνει μείωση των τελών ταφής (45-50 ευρώ τον τόνο) στο ένα πέμπτο. Η μείωση του κόστους μεταφοράς και ταφής και η οικονομική αξιοποίηση του βιοκαυσίμου, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε δραστική εξοικονόμηση πόρων για τα δημοτικά ταμεία.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button