ΠολιτισμόςΘέατροΜουσικήΨυχαγωγία

Πολιτισμός: ακυρώσεις και αβεβαιότητα

Oλο και πιο δύσκολη, όλο και πιο περίπλοκη γίνεται η διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πανδημίας του κορονοϊού. Νέα, πιο αυστηρά μέτρα ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, που φέρνουν κύμα αναστολών και ακυρώσεων.

Τελευταίο «χτύπημα», η αναστολή έως και τις 31 Αυγούστου όλων των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Αττικής σε συνδιοργάνωση με τους δήμους, όπως αποφάσισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, έπειτα από σχετική συνεννόησή του με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, «με αφορμή τη νέα έξαρση κρουσμάτων Covid-19 και για λόγους καλύτερης προάσπισης της δημόσιας υγείας».

Αλλά και σε όλη την επικράτεια αναστέλλονται έως το τέλος Αυγούστου οι συναυλίες, οι παραστάσεις και κάθε δημόσια εκδήλωση, στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι.

Μάλιστα, σε περίπτωση παραβίασης επιβάλλονται κυρώσεις: Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν θεάματα, ακροάματα και άλλες εκδηλώσεις επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Στα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις το διοικητικό πρόστιμο είναι 3.000 ή 5.000 ευρώ. Αν οι διοργανωτές είναι επιχειρήσεις, τότε επιβάλλονται τα ίδια πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Τις εξελίξεις με την πανδημία «πλήρωσε» το 15ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, το οποίο θα πραγματοποιούνταν από τις 18 Αυγούστου, ωστόσο ακυρώθηκε όπως ανακοίνωσε η καλλιτεχνική διευθύντριά του, Ντόρα Μπακοπούλου. Δυστυχώς και οι εκδηλώσεις στο Θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα, που είχαν προγραμματιστεί σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, δεν θα γίνουν.

Το κοινό δεν θα έχει την ευκαιρία να δει καλές, πολυαναμενόμενες συναυλίες της Φωτεινής Βελεσιώτου (24/8), του Μανώλη Μητσιά (25/8), του Γιώργου Κατσαρού (27/8), του Παντελή Θαλασσινού (29/8), αλλά και τη θεατρική παράσταση ART.

Με τις ανακοινώσεις να αλλάζουν κάθε τόσο τα δεδομένα, αναπόφευκτα δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο. Τι θα γίνει με το Φεστιβάλ Πέτρας στη Νίκαια, τα Αισχύλεια στην Ελευσίνα, το Φεστιβάλ Ελαιώνα, το Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού που και αυτά ήταν σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής; Προς το παρόν δεν έχει σταλεί κάποια ανακοίνωση στα mails μας και στα sites τους όλα φαίνεται πως κυλούν κανονικά και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σίγουρα όλο και πιο φτωχό σε πολιτισμό γίνεται το καλοκαίρι μας. Είναι φυσικό να ανησυχεί το κοινό, ασφαλώς βρίσκονται σε αβεβαιότητα οι καλλιτέχνες, οι παραγωγοί, όλοι οι συντελεστές, που δεν ξέρουν αν θα αναβληθούν προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, που επίσης δεν ξέρουν αν και πώς θα αποζημιωθούν. Και, βεβαίως, τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου, αν επιδεινωθεί το κύμα της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Show More

Related Articles

Back to top button