ΠολιτισμόςΘέατρο

«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι», του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Λίλλυ Μελεμέ.

Θέατρο Ακάδημος με την Φιλαρέτη Κομνηνού

Η υπόθεση
Η πλούσια και αυταρχική κυρία Βέναμπλ (Φιλαρέτη Κομνηνού) λάτρευε παθολογικά τον ποιητή γιο της Σεμπάστιαν και κάθε καλοκαίρι οι δυο τους ταξίδευαν μαζί. Το περσινό όμως καλοκαίρι, για πρώτη φορά δεν τον συνόδεψε εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν (Αναστασία Παντούση) που επωμίστηκε τον ρόλο που κατείχε εκείνη μονοπωλιακά ως τότε. Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι όμως ο Σεμπάστιαν πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν η σοκαρισμένη Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα γύρω από τον θάνατό του, η κυρία Βέναμπλ αρνείται να την πιστέψει και προσπαθεί να πείσει, να δωροδοκήσει ουσιαστικά, τον διακεκριμένο νευροχειρουργό Τζον Κούκροβιτς (Δημήτρης Τσίκλης) να την χαρακτηρίσει φρενοβλαβή και να της κάνει λοβοτομή.

Ο γιατρός δείχνοντας ψυχραιμία, σύνεση και ανωτερότητα, χωρίς να επηρεάζεται από το χρηματικό δέλεαρ και τους εκβιασμούς της κυρίας Βέναμπλ, προσπαθεί να κατανοήσει τη θέση της Κάθριν. Η κοπέλα θα ακουμπήσει πάνω του και θα τον εμπιστευτεί, ενώ εκείνος θα βυθιστεί αργά μέσα στον σκιερό και μυστηριώδη κόσμο που περιβάλλει την οικογένεια Βέναμπλ. Τι συνέβη στην πραγματικότητα εκείνο καλοκαίρι? Ποιο μυστικό κρυβόταν;

Η Φιλαρέτη Κομνημού με το μοναδικό ταλέντο της, για ακόμα μια φορά θα μας συγκινήσει. Εισβάλλοντας κυριολεκτικά στο ρόλο, αποδίδει με τελειότητα τη ψυχοσύνθεση αλλά και την προσωπικότητα της κυρίας Βέναμπλ. Μιας γυναίκας αυταρχικής, δυναμικής. Γυναίκας νάρκισσος που θρηνεί με κάθε τρόπο τον χαμό του γιου της, του ποιητή Σεμπάστιαν. Που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον προστατέψει, να τον προφυλάξει, από το καλά κρυμμένο μυστικό του. Με μια ερμηνεία που καθηλώνει και παροτρύνει το βλέμμα του θεατή να στρέφεται συνεχώς πάνω της. Μια ερμηνεία, που από τα πρώτα λεπτά σε κάνει να ανατριχιάσεις. Μια ερμηνεία διαμάντι, που και μετά το τέλος της παράστασης, θαρρώ πως την «κουβαλάς» μαζί σου. Ακόμα και όταν δεν μιλά επί σκηνής, η εκφραστικότητά της σε μαγεύει. Σαν η σιωπή, να αποκτά υπόσταση. Σαν η σιωπή να πρωταγωνιστεί. Η ερμηνεία της, δικαιολογημένα για ακόμα μια φορά κλέβει το χειροκρότημά μας.

Η Αναστασία Παντούση, δυναμική και συγχρόνως εύθραυστη επί σκηνής, ενσαρκώνει με τελειότητα τον ρόλο της ως Κάθριν. Ένας ρόλος απαιτητικός. Γεμάτος εντάσεις αλλά και έντονη συγκίνηση. Ξετυλίγει με μοναδικό τρόπο το ταλέντο της, θυμίζοντας ηρωίδα αρχαίου δράματος. Έντονη, πηγαία, ειλικρινής και αληθινή, μας εντυπωσιάζει με την ερμηνεία της. Μας συγκινεί με την αλήθεια της. Αλλά και μας πείθει πως η αλήθεια αντιδρά πάντα στο σκοτάδι. Και το φως νικά πάντα το ψεύδος. Από όπου κι αν προέρχεται. Η ερμηνεία της καθηλωτική.

Ο Δημήτρης Τσίκλης ως γιατρός Κούκροβιτς ή «sugar», ενσαρκώνει με αρμονία τον ρόλο του. Κερδίζοντας φυσικά την άριστη κριτική μας. Την άριστη κριτική μας κερδίζει και ο Πάρις Λεόντιος στο ρόλο του Τζόρτζ, του αδερφού, που κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αρπάξει αυτό που πιστεύει πως του…ανήκει.

Η Λίλλυ Μελεμέ ως κα Χόλι, κερδίζει επάξια το χειροκρότημά μας, καθώς ενσαρκώνει με ακρίβεια τον ρόλο της. Έναν ρόλο δύσκολο που απαιτεί, με τη δική του σειρά, μια μοναδική μαεστρία.

Φυσικά η σκηνοθετική επιμέλεια της κυρίας Μελεμέ εντυπωσιάζει, κερδίζοντας το στοίχημα. Καθώς δημιουργεί το τέλειο αποτέλεσμα, αγκαλιάζοντας ουσιαστικά την απαιτητική γραφή του συγγραφέα, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα μοναδικής αισθητικής και ποιότητας.

Εντυπωσιακά τα σκηνικά της κυρίας Μικαέλας Λιακατά. Αλλά και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου.

Μια παράσταση που αδιαμφησβήτητα αξίζει να δείτε.

Διανομή:
– Kυρία Βέναμπλ: Φιλαρέτη Κομνηνού
– Κάθριν: Aναστασία Παντούση
– Γιατρός Τζoν Κούκροβιτς: Δημήτρης Τσίκλης
– Κυρία Χόλι: Λίλλυ Μελέμε
– Τζορτζ: Πάρης Λεόντιος
Συντελεστές:
– Συγγραφέας: Τένεσι Ουίλιαμς
– Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επιμέλεια: Λίλλυ Μελεμέ
– Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
– Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
– Σκηνικά: Μικαέλα Λιακατά
– Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα
– Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
– Βοηθός Σκηνοθέτη: Λίνα Οικονόμου
– Βοηθός Σκηνογράφου: Ξένια Κουβέλα
– Βοηθός Ενδυματολόγου: Ίριδα Μυρσίνη Σιδέρη
– Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
– Γραφιστική Επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)
– Επιμέλεια Μαλλιά / Μακιγιάζ: Εύα Τόμπρου / Le Boudoir
– Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης
Προβολή/Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: Happy Productions
Παραστάσεις: Δευτέρα 20:00, Τρίτη 21:00, Παρασκευή 19:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:30
Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα
ΝΕΟΣ Ακάδημος: Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17, Μετρό Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 0080900 & 210 3625119
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.more.com/theater/ksafnika-persi-to-kalokairi

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Δευτέρα-Τρίτη-Παρασκευή : Γενική είσοδος 16 ευρώ
Σάββατο -Κυριακή-Γιορτές-Αργίες
ΖώνηΑ: 22 ευρώ
Ζώνη Β: 18 ευρώ
Ζώνη: Γ: 16 ευρώ
Άνεργοι-Πολύτεκνοι-Νέοι έως 25 χρονών: 16 ευρώ
Ατέλειες: 13 ευρώ (κάθε Δευτέρα-Τρίτη)
Show More

Related Articles

Back to top button