Αγία ΠαρασκευήΠεριβάλλον

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΕΡΑΙΩΝ

Συνολικά 42 κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το κέντρο της Αγίας Παρασκευής κι άλλες 56 από το κέντρο του Χαλανδρίου. Πάνω από 120 σε όλο το Χαλάνδρι με τους κατοίκους και τον Δήμου να προχωρούν σε κινητοποιήσεις σε συνέχεια των αντίστοιχων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην Αγία Παρασκευή.

Βρίσκονται παντού και συνήθως είναι καλά κρυμμένες για να μην προκαλούν τις αντιδράσεις των κατοίκων. Εντοπίζονται σε ταράτσες και δώματα πολυκατοικιών, σε καμουφλαρισμένους θερμοσίφωνες, πίσω από διαφημιστικές πινακίδες και μέσα σε καμπαναριά, δίπλα σε σπίτια, σχολεία και νηπιαγωγεία.
Διευκολύνουν την ζωή μας, αλλά οι περισσότερες ηλεκτροδοτούνται παράνομα μέσω επεκτάσεων εσωτερικών ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων από γειτονικές συνήθως ιδιοκτησίες, ενώ τοποθετούνται χωρίς έγκριση της πολεοδομικής υπηρεσίες, ή καθ’ υπέρβασή της και νομιμοποιούνται εκ των υστέρων μέσα από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις του νόμου περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων.
Πρόκειται για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες μεγάλη μερίδα των πολιτών τις βλέπει ως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Κάποιοι άλλοι διαφωνούν και επιχειρούν να καθησυχάσουν. Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση είναι αμφιλεγόμενη.
Ο κανόνας είναι πάντως ότι οι κεραίες, “φυτεύονται” από τις εταιρείες, χωρίς συνήθως να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, στο πλαίσιο ενός άκρατου ανταγωνισμού προκειμένου να πετύχουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ίντερνετ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών και υπολογιστών.
Όσο πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, τόσο περισσότερες είναι οι κεραίες. Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σε ακτίνα μόλις ενός χιλιομέτρου από την κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, υπάρχουν αυτή τη στιγμή εγκατεστημένες 42 κεραίες ενώ σε όλη τη πόλη, ξεπερνούν τις 90. Κι αυτές είναι μόνο οι νόμιμα καταγεγραμμένες. Άγνωστος είναι ο αριθμός όσων δεν έχουν δηλωθεί.
Ακόμη περισσότερες κεραίες υπάρχουν στο Χαλάνδρι, όπου σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την κεντρική πλατεία της πόλης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 56 κεραίες κινητής τηλεφωνίας και πάνω από 120 στο σύνολο της έκτασης της πόλης. Ακόμα, 32 κεραίες βρίσκονται ένα χιλιόμετρο ακτινικά της πλατείας Αναλήψεως στα Βριλήσσια, άλλες 43 κεραίες βρίσκονται τοποθετημένες σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τον σταθμό του Μετρό στον Χολαργό κι άλλες 31, εντός αντίστοιχης ακτίνας από το κέντρο των Μελισσίων.
Οι περισσότερες εξ αυτών είναι χαρακτηρισμένες ως κεραίες χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης και εξαιρούνται από έλεγχο και αδειοδότηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο νόμος που ρυθμίζει τα θέματα κεραιών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως ατελής και χρίζει αναγκαίων βελτιώσεων και αποσαφηνίσεων. Πριν από ένα χρόνο ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε σε βροχή καταγγελιών και ζήτησε με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις.
“ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ή ΟΧΙ;”
Το ενδεχόμενο των αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία από την υπερέκθεση στην ακτινοβολία απασχολεί τη διεθνή ιατρική κοινότητα, εδώ και πολλά χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δέχεται από το 2011 ότι είναι “πιθανόν καρκινογόνες”.
Πρόσφατη μελέτη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία κατατέθηκε πέρσι στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι επιδράσεις στην υγεία, από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο, για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης. Επίσης άμεσες επιπτώσεις με το μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών».
Πάντως, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διατυπώνει μια άλλη άποψη: “Η ακτινοβολία διαχωρίζεται σε ιονίζουσα και μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μεταφέρει σχετικά μικρή ενέργεια και δεν συνδέεται με κινδύνους για την υγεία σε αντίθεση με την ιονίζουσα ακτινοβολία”.
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ
Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου πάντως και συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κάτω Χαλανδρίου Ενάντια στις Κεραίες, οργανώνουν, σε συνεργασία με τον Δήμο, κινητοποίηση στις 5 Ιουνίου με αίτημα την απομάκρυνση των 120 κεραιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή διάσπαρτες σε όλη τη πόλη.
Πριν από λίγο καιρό, αντίστοιχες κινητοποιήσεις οδήγησαν σε δικαστικές μάχες που δικαίωσαν τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής οι οποίοι με τη στήριξη του Δήμου, πέτυχαν να υποχρεώσουν την Cosmote να κατεβάσει την κεραία που είχε τοποθετήσει στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε τρία σχολεία.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button