Γιατί ο πρωταθλητής της ανακύκλωσης «κατεβαίνει» στο Χαλάνδρι
Υποψήφιος με τον Σίμο Ρούσσο, ο Αλέξης Μαυραγάνης
Από τα Βριλήσσια στο Χαλάνδρι. Τόπο κατοικίας και επαγγελματικής του δραστηριότητας. Έπειτα από εννιά χρόνια στη θέση του Αντιδημάρχου με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, ο Αλέξης Μαυραγάνης, συνεχίζει την αυτοδιοικητική του πορεία δίπλα στον Σίμο Ρούσσο και τον συνδυασμό «Αντίσταση για τους πολίτες του Χαλανδρίου».
Στο βιογραφικό του φιγουράρουν σημαντικές επιτυχίες. Όπως:
- Η πρωτιά στην Ανακύκλωση. Το πρόγραμμα που σχεδίασε και εφάρμοσε, είχε ως αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται σήμερα το 30% των απορριμμάτων των Βριλησσίων.
- Εισήγαγε το βραβευμένο, καινοτόμο πρόγραμμα «Ανακύκλωση στο σπίτι». Έκανε περισσότερα από 700 νοικοκυριά και καταστήματα (αναμένεται να φτάσουν τα 1000 μέχρι το τέλος του χρόνου) στα Βριλήσσια να κάνουν, αυτό που είναι καθημερινότητα στην Ευρώπη: Διαλογή στο σπίτι και να τα δίνουν στον Δήμο με συχνά ραντεβού πόρτα-πόρτα και με ψηφιακό σύστημα ταυτοποίησης και ζύγισης που οδήγησε σε εξατομικευμένη μείωση 10% των δημοτικών τελών των συμμετεχόντων πολιτών.
- Συνετέλεσε δραστικά στον σχεδιασμό για το πέρασμα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Τεκμηρίωσε και οργάνωσε τη μελέτη εγκατάστασης των διπλάσιων από το προβλεπόμενο φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων που κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η εφαρμογή της οποίας χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους του ΥΠΕΝ.
- Επέμεινε και πέτυχε η σύμβαση συνεργασίας δημόσιου ιδιωτικού για την αλλαγή του οδοφωτισμού με λαμπτήρες “led” να έχει ολοκληρωθεί στην 5ετία, αντί της αρχικής και κοστοβόρας πρόβλεψης 20ετούς παραμονής του αναδόχου του διαγωνισμού.
- Εφάρμοσε ένα πρότυπο πρόγραμμα φροντίδας ζώων συντροφιάς καταφέρνοντας να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων, υλοποιώντας πολιτικές ταυτοποίησης και εμβολιασμών, αλλά και προωθώντας τις υιοθεσίες, σε αγαστή συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, εντός και εκτός των ορίων του δήμου, από όλη την Ελλάδα.
Πέρα από αυτά, ο Αλ. Μαυραγάνης έχει σημαντική πορεία και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, συμμετέχοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της, με σημαντικές παρεμβάσεις που καθόρισαν τη στάση της Ένωσης, σε κρίσιμα ζητήματα όπως, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της σύγχρονης και αποτελεσματικής διαχείρισης απορριμμάτων, υπόθεση στην οποία οργάνωσε συνολικά την αποδόμηση και αποκάλυψη των ατοπημάτων της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και εργολαβικών συμφερόντων των σκουπιδιών, αλλά κι η διαμόρφωση της θέση της ΚΕΔΕ ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού.
Γιατί Χαλάνδρι;
Αυτό είναι το μείζον ερώτημα πίσω από μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος απαντά:
«Το Χαλάνδρι είναι τόπος επαγγελματικής δραστηριότητας και κατοικίας μου. Κι αποφάσισα να συμπράξω με μια δυνατή ομάδα, με αυτοδιοικητικό πρόσημο, που μας ενώνουν κοινοί στόχοι και φιλοσοφία. Στα Βριλήσσια που έχει μοιραστεί μεγάλο μέρος της ζωής μου, οι εξελίξεις στη διοικούσα παράταξη οδήγησαν σε νέα πρόσωπα που θέλουν να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα και «συνταγές» από αυτό που ίσχυε και έκρινα ότι είχε έρθει η ώρα ολοκλήρωσης αυτού του κύκλου. Συνεχίζω από νέες αφετηρίες και νέα πεδία, σε νέους στόχους και νέες αποστολές, που αισθάνομαι ότι με εκφράζουν στις σημερινές συνθήκες, ότι με εμπνέουν να δουλέψω για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Στο Χαλάνδρι, με τον Σίμο Ρούσσο και την ομάδα μας, αισθάνομαι σπίτι μου και θα πετύχουμε μαζί, πολλά περισσότερα».