ΚόσμοςΕιδήσεις

Οργάνωση Save the Children: “Αποκεφαλίζονται παιδιά στη Μοζαμβίκη”

Παιδιά από την ηλικία των 11 ετών αποκεφαλίστηκαν στην επαρχία της Μοζαμβίκης, Κάμπο Ντελγκάντο, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, καθώς η εξέγερση στην χώρα συνεχίζει να εκτοπίζει χιλιάδες κατοίκους.

 

Όπως αναφέρει το Save the Children, μίλησε πρόσφατα σε εκτοπισμένες οικογένειες που ανέφεραν τρομακτικές σκηνές δολοφονίας και θλίψης για την απώλεια των αγαπημένων τους.

Μία μητέρα, η Έλσα, 28 ετών, μίλησε για το μεγαλύτερο παιδί της, τον 12χρονο Φιλίπε (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), που αποκεφαλίστηκε κοντά στο σημείο όπου κρυβόταν με τα άλλα τρία της παιδιά.

«Εκείνο το βράδυ επιτέθηκαν στο χωριό μας και κάηκαν σπίτια. Όταν ξεκίνησαν όλα, ήμουν στο σπίτι με τα τέσσερα παιδιά μου. Προσπαθήσαμε να δραπετεύσουμε στο δάσος, αλλά πήραν τον μεγαλύτερο γιο μου και τον αποκεφάλισαν. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γιατί θα μας σκότωναν και εμάς» είπε.

Η 29χρονη Αμέλια αναζήτησε καταφύγιο στο σπίτι του αδερφού της με τα τρία της παιδιά. Το τέταρτο παιδί της ήταν 11 ετών όταν δολοφονήθηκε από ένοπλους άνδρες. Η ίδια λέει ότι πνίγεται από τον πόνο επειδή δεν είχε την ευκαιρία να αποχαιρετήσει τον γιο της ή να του προσφέρει μία σωστή ταφή.

«Αφού δολοφονήθηκε ο 11χρονος γιος μου, καταλάβαμε ότι δεν ήταν πλέον ασφαλές να μείνουμε στο χωριό μου. Φύγαμε για το σπίτι του πατέρα μου σε άλλο χωριό, αλλά λίγες μέρες αργότερα άρχισαν και εκεί οι επιθέσεις. Εγώ, ο πατέρας μου και τα παιδιά μου, περάσαμε πέντε μέρες τρώγοντας πράσινες μπανάνες και πίνοντας νερό μπανάνας μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε εδώ» θυμάται.

Ο Chance Briggs, Διευθυντής Save the Children στη Μοζαμβίκη, είπε πως οι «Οι αναφορές επιθέσεων σε παιδιά έπληξαν τον πυρήνα μας. Το προσωπικό μας έκλαψε όταν άκουσε τις ιστορίες της ταλαιπωρίας, που αφηγήθηκαν οι μητέρες, που βρέθηκαν σε camp. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει και οι εκτοπισμένες οικογένειες πρέπει να υποστηριχθούν καθώς αναρρώνουν από το τραύμα».

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την ασιτία ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης στην περιοχή, αναφέρει η οργάνωση.

«Ενώ ο κόσμος επικεντρώνεται στον κορωνοϊό, η κρίση του Κάμπο Ντελγκάδο διογκώθηκε αλλά παραβλέφθηκε έντονα. Απαιτείται απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά αρκετοί δωρητές δεν έχουν δώσει προτεραιότητα για όσους έχουν χάσει τα πάντα, ακόμη και τα παιδιά τους» συνέχισε.

«Είναι κρίσιμο, όλα τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά δεν είναι ποτέ στόχοι. Πρέπει να σέβονται τους διεθνείς νόμους περί ανθρωπιστικών δικαιωμάτων και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των τυχαίων ζημιών στους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των διακρίσεων και των δυσανάλογων επιθέσεων εναντίον παιδιών» αναφέρει σε δήλωσή του το Save the Children.

Σχεδόν 670.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους ήδη στη Μοζαμβίκη λόγω της σύγκρουσης στο Κάμπο Ντελγκάδο.

Ο αριθμός είναι σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερος, σύμφωνα με την οργάνωση, από εκείνον που αναφέρθηκε πριν από ένα χρόνο.

Τουλάχιστον 2.614 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά την σύγκρουση συμπεριλαμβανομένων 1.312 άμαχων πολιτών. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά τους τελευταίους 12 μήνες, με τις επιθέσεις να κλιμακώνονται στα χωριά.

Το Save the Children δηλώνει εξοργισμένο και βαθύτατα λυπημένο από τις αναφορές ότι τα παιδιά γίνονται στόχοι σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια, και τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται υπό όλες τις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου και των ένοπλων συγκρούσεων. Για τα παιδιά που μπορεί να είδαν να δολοφονούνται τα αδέλφια τους, τα δεινά θα μπορούσαν να διαρκέσουν για χρόνια. Πολλά μπορεί να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη ή ακόμη και σημάδια διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD)» αναφέρει μεταξύ άλλων η οργάνωση.

Το Save the Children ανταποκρίνεται στις επείγουσες ανάγκες τόσο των παιδιών που έχουν εκτοπιστεί από συγκρούσεις όσο και των οικογενειών τους στην περιοχή. Η ανταπόκριση του οργανισμού έχει φτάσει σε πάνω από 70.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 50.000 παιδιών, με εκπαίδευση, προστασία των παιδιών, υγεία (συμπεριλαμβανομένων των μέτρων COVID-19) κ.λπ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περισσότερα από 50 άτομα αποκεφαλίστηκαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Κάμπο Ντελγκάδο.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, δεκάδες ακόμη αποκεφαλίστηκαν ή σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε χωριά.

Ανθρωπιστικές ομάδες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επίσης παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων, βασανιστηρίων και δολοφονιών, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών.

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης ζήτησε διεθνή βοήθεια για την εξάλειψη της εξέγερσης.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Μαπούτο δήλωσαν ότι το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό θα περάσει δύο μήνες για να εκπαιδεύσει στρατιώτες στη Μοζαμβίκη, καθώς και να παρέχει «ιατρικό και επικοινωνιακό εξοπλισμό».

«Η πολιτική προστασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συμμετοχή της κοινότητας είναι κεντρικά σημεία στη συνεργασία των ΗΠΑ και είναι κρίσιμα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Μοζαμβίκη», ανέφερε δήλωση της πρεσβείας.

Πηγή: Lifo.gr (Με πληροφορίες του BBC/Save The Children)

Show More

Related Articles

Back to top button