ΠεριβάλλονΝέα

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο σήμερα 22 Σεπτεμβρίου

Breathe Life – μια παγκόσμια εκστρατεία για καθαρό αέρα

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου, πόλεις σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ενθαρρύνοντας τους αυτοκινητιστές να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους για μια μέρα. Η εκδήλωση υπογραμμίζει τα πολυάριθμα οφέλη για τους πολίτες από την ελεύθερη κυκλοφορία αυτοκινήτων—συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της προώθησης του περπατήματος και της ποδηλασίας σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.

Το Mobility Week τονίζει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο μπορεί να είναι μια εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι πόλεις μας, και να ακούγονται χωρίς αυτοκίνητo 365 ημέρες το χρόνο.

Εν τω μεταξύ, κάθε χρόνο από τις 16 έως τις Σεπτεμβρίου, οι ευρωπαϊκές πόλεις επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους για καθαρές και βιώσιμες αστικές μεταφορές κατά τη διάρκεια της #MobilityWeek.

Οι εκπομπές των οχημάτων είναι μία από τις κύριες πηγές ρύπανσης του αέρα 

Οι μέρες χωρίς αυτοκίνητο είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις πόλεις να συνειδητοποιήσουν πόσο η ρύπανση επηρεάζει τη ζωή μας. Οι εκπομπές των οχημάτων είναι μία από τις κύριες πηγές ρύπανσης του αέρα, ιδιαίτερα στις πόλεις. Μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε περίπου 4 εκ. θανάτους το 2016 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι μεταφορές είναι επίσης η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εκπομπών από ορυκτά καύσιμα, με την μεγαλύτερη συμβολή στην κλιματική αλλαγή.

Οι εκπομπές ρύπων των οχημάτων είναι αποτέλεσμα της κακής ποιότητας καυσίμου και της αδύναμης ρύθμισης των οχημάτων σε όλο τον κόσμο.

Η σύμπραξη για καθαρά καύσιμα και οχήματα ξεκίνησε από τον Τομέα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ για να υποστηρίξει τις χώρες να αντιμετωπίσουν την αστική ατμοσφαιρική ρύπανση μέσω της υιοθέτησης καθαρότερων καυσίμων και πιο αποτελεσματικών τεχνολογιών και προτύπων οχημάτων. Αναγνωρίζεται για την επιτυχή υποστήριξη των χωρών στη σταδιακή κατάργηση της βενζίνης με μόλυβδο.

Τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης αυτοκινήτου είναι ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, η πρώτη «journée sans voiture» (ημέρα χωρίς αυτοκίνητο) στο Παρίσι της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και διαπιστώθηκε ότι μείωσε τις εκπομπές καυσαερίων κατά 40%.

Οι οδηγοί πρέπει να μάθουν να μοιράζονται το δρόμο

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον υποστηρίζει τις κυβερνήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες να επενδύσουν σε υποδομές για πεζούς και ποδήλατα. Το Πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ιδέα ότι όλοι ξεκινούν και τελειώνουν τις μετακινήσεις τους ως πεζοί, και στις πόλεις, μερικοί άνθρωποι μετακινούνται σχεδόν αποκλειστικά με το περπάτημα ή το ποδήλατο. Ωστόσο, οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον χώρο του δρόμου για αυτοκίνητα.

Breathe Life – μια παγκόσμια εκστρατεία για καθαρό αέρα

Πολλές από τις πόλεις που διοργανώνουν ημέρες χωρίς αυτοκίνητο συμμετέχουν επίσης στην εκστρατεία #BreatheLife.

Όπως και η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, η καμπάνια Breathe Life τονίζει τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι ως κοινότητες ή άτομα για να σταματήσουν την καύση απορριμμάτων, να προωθήσουν τους χώρους πρασίνου και το περπάτημα ή το ποδήλατο που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Show More

Related Articles

Back to top button