ΠολιτισμόςΒιβλίοΨυχαγωγία

“Ντόνα Τάρτ: Η μυστική ιστορία”- σήμερα από τη Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ

Σήμερα το απόγευμα, οι βιβλιόφιλοι δίνουν και πάλι ραντεβού στον Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, από τις 18.30 ως τις 20.30, για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά τη διάρκεια του μήνα που πέρασε. Η παρέα των αναγνωστών θα έχει και πάλι την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για τον μήνα ΣεπτέμβριοΗ μυστική ιστορία

Το 1992 η Αμερικανίδα Ντόνα Ταρτ (γενν. 1963) προκάλεσε αίσθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν έκανε το συγγραφικό ντεμπούτο της με τη Μυστική ιστορία, ένα από τα σπουδαιότερα έργα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, που την καθιέρωσε ως σημαντική εκπρόσωπο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ιδιοφυής μυθιστοριογράφος με έξοχη αφηγηματική γραφή και πλούσια γλώσσα, η Ταρτ συμπεριλήφθηκε το 2014 από το περιοδικό Τime στους «100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους» της χρονιάς. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το λογοτεχνικό βραβείο WH Smith (2003) και με Πούλιτζερ Μυθοπλασίας (2014). Εκτός από τη Μυστική ιστορία, που έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, έχει γράψει άλλα δύο βραβευμένα μυθιστορήματα, τον Μικρό φίλο και την Καρδερίνα, καθώς και αρκετά διηγήματα.

Διεθνές μπεστ σέλερ με αναφορές στα φοιτητικά χρόνια της Ταρτ και εμφανείς επιρροές από τον Νίτσε αλλά και τους έλληνες κλασικούς, Η μυστική ιστορία χαρακτηρίστηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Independent «βιβλίο ζωής» με «άψογο ρυθμό» και «γοητευτικούς χαρακτήρες», ενώ οι New York Times έγραψαν ότι η συγγραφέας «κατορθώνει να συνδυάσει μελοδραματικά και αλλόκοτα γεγονότα […] κάνοντάς τα να φαντάζουν απολύτως αληθοφανή».

Τη Μυστική ιστορία αφηγείται ο Ρίτσαρντ Παπέν, που πηγαίνει να σπουδάσει Αρχαία Ελληνικά σε ένα κολέγιο της Αμερικανικής ελίτ στη Νέα Αγγλία. Γίνεται δεκτός από μια κλειστή ομάδα φοιτητών κλασικών σπουδών που μελετούν τον κόσμο της γνώσης –από τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς μέχρι τους σύγχρονους στοχαστές–, συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε μυστικιστικές τελετές και σε παράξενα παιχνίδια εξουσίας. Όμως, πίσω από την περιπλάνηση των νεαρών εκκεντρικών σπουδαστών στα μονοπάτια της διανόησης, κρύβεται ένα έγκλημα, το οποίο θα αποκαλυφθεί σύντομα στον Παπέν από τους συμφοιτητές του. Οι σχέσεις της ομάδας κρέμονται πια από μια κλωστή: απειλές, εκβιασμοί, εξομολογήσεις, συγκαλύψεις, αυτοκτονίες, δολοφονίες, προδοσίες… Ποια η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ηθικό και στο ανήθικο; Άραγε ο πρωταγωνιστής είναι θύμα εξαπάτησης ή συνένοχος στον φόνο;

Ο Πάνος Τσίρος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εν συνεχεία, στην Αγγλία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία, ασχολούμενος με το Tractatus Logico–Philosophicus του Ludwig Wittgenstein. Εργάζεται, επί σειρά ετών, στη μέση εκπαίδευση. Το 2007 κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Γαβριηλίδη η συλλογή διηγημάτων του Φέρτε μου το κεφάλι της Μαρίας Κένσορα, ενώ το 2013 απ’ τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος η συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Δεν είν’ έτσι; Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη η τρίτη συλλογή διηγημάτων του με τον τίτλο Η μοναξιά των σκύλων. Έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά.

Δευτέρα 28/09 | 18.30-20.30
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για ενήλικες
Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Την  Παρασκευή 04/09 στις 12.00 άνοιξαν οι προεγγραφές για το διάστημα 28/09 – 04/10

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους συμμετέχοντες.

 

Συντονιστής: Πάνος Τσίρος, συγγραφέας

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

 

Πληροφορίες για την ασφάλεια των συμμετεχόντων:

  • Οι συμμετέχοντες/ουσες συστήνεται να φορούν μη ιατρική μάσκα, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό και να τηρούν τις αποστάσεις με βάση τα οδηγίες και τη σήμανση.
  • Η απόρριψη ΜΑΠ μιας χρήσεως (γάντια, μάσκα, κ.τλ.) θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη χρήση τους στους κίτρινους κάδους.
  • Η χρήση αντικειμένων κοινής χρήσεως (μολύβια, στυλό, χαρτιά, βιβλία, κτλ.) θα πρέπει να αποφεύγεται.
  • Προτείνεται, επίσης, οι συμμετέχοντες/ουσες να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Show More

Related Articles

Back to top button