Τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τηλεφωνίας, ασφαλιστικές εταιρίες, εκδοτικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, διαγνωστικά κέντρα αλλά και η Αττική Οδός και η ΣΤΑΣΥ, “εκρυβαν” επί χρόνια τα τετραγωνικά τους με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν ή να πληρώνουν ελάχιστα δημοτικά τέλη.
Όλοι αυτοί χρωστάνε πάνω από 9,6 εκατομμύρια ευρώ στον Δήμο Χαλανδρίου, καθώς αποκαλύφθηκε ότι έκρυβαν από 45 τμ έως 3994 τ.μ.!
Για πρώτη φορά στο Χαλάνδρι πραγματοποιήθηκε έλεγχος των τετραγωνικών που δηλώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και αποκαλύφθηκε ότι επί χρόνια και με την ανοχή ή την αδιαφορία των προηγούμενων διοικήσεων, δήλωναν ψευδή στοιχεία.
Βεβαιώθηκαν ήδη αναδρομικά δημοτικά τέλη ύψους περίπου 9,4 εκατομμυρίων ευρώ. Έως τώρα, ο Δήμος έχει εισπράξει πάνω από 1,13 εκ ευρώ από τις 30 επιχειρήσεις για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος.
Επιπλέον, στον Δήμο επιστράφηκαν 780.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ. Το ποσό αυτό είχε παρατύπως και παρανόμως πληρωθεί από τον δήμο προς την ΕΥΔΑΠ, στο παρελθόν, για ανύπαρκτα δημοτικά ρολόγια στο Πάτημα Χαλανδρίου. Ο δήμος πλήρωνε για χρόνια και ως τον Οκτώβριο του 2014,για δημοτικό δίκτυο νερού που είχε παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον από το 2007!!!.
Μείζον θέμα έχει προκαλέσει η δικαστική αντιπαράθεση με την Αττική Οδό η οποία αρνείται να πληρώσει τα πάνω απο 4,5 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει στον Δήμο Χαλανδρίου.
Το ζήτημα θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο από το ΣτΕ το οποίο παρενέβη “κατά παρέκκλιση” και με αιτιολογία ότι πρόκειται για “καινοφανές θέμα με μεγάλη σημασία, θέμα”, πήρε την υπόθεση από τα πολιτικά δικαστήρια, όπου δικαιώθηκε ο Δήμος
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κ. Ρούσσος στην V Ιουλίου 2018, “όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμος αποφάσισε να ερευνήσει σχετικά με τα δημοτικά τέλη και ανακάλυψε ότι πάνω από τριάντα επιχειρήσεις δήλωναν επί χρόνια ψευδή στοιχεία και έτσι πλήρωναν λιγότερα ή και καθόλου. “ Οι περισσότερες εταιρείες πλήρωσαν κανονικά χωρίς πρόβλημα. Μόνο με τη ΣΤΑΣΥ και την Αττική Οδό υπήρξαν προβλήματα” αναφέρει ο Δήμαρχος.
“ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ”
Ειδικότερα για την περίπτωση της Αττικής Οδού, ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι “η εταιρεία ήταν εξ αρχής επιθετική και κάθετα αρνητική να πληρώσει τα οφειλόμενα και διαχειρίστηκε την υπόθεση με απειλές και εκβιασμούς.
Το θέμα πήγε δικαστικά με το Πρωτοδικείο να δικαιώνει τον Δήμο. Στη συνέχεια η Αττική Οδός προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία και έχασε και διατάχθηκε κατάσχεση των λογαριασμών της. Η εταιρεία απάντησε με αίτημα ανακοπής επί του κατασχετηρίου. Κάπου εκεί, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χαλανδρίου, παρενέβη το ΣτΕ το οποίο πήρε την υπόθεση, μπλοκάροντας παράλληλα την δυνατότητα του Δήμου να εισπράξει.
“Αυτό ειναι νομικά παράδοξο. Δεν προβλέπεται από καμία δικονομική διάταξη” λέει ο κ. Ρούσσος ο οποίος μάλιστα αναφέρει ότι “μας είχαν προειδοποιήσει άλλωστε ότι το θέμα θα το καθαρίσει το ΣτΕ”.
ΣΤΑΣΥ
Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με την ΣΤΑΣΥ, την εταιρεία που διαχειρίζεται την λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών και του Μετρό, η οποία χρωστάει δημοτικά τέλη 700.000 ευρώ, για το αμαξοστάσιο στην “Δουκίσης Πλακεντίας”. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, αρχικώς η εταιρεία δήλωσε πρόθεση να προβεί σε συμβιβασμό, εν τέλει πήγε το θέμα δικαστικά με το δικαστήριο να προχωρά σε ένα ακόμα παράδοξο. Αντί να ζητήσει από την ΣΤΑΣΥ να αποδείξει την έκταση του αμαξοστασίου της στη Δουκίσσης Πλακεντίας, το ζήτησε από τον Δήμο ο οποίος και κατέθεσε όλα τα έγγραφα που ζητήθηκαν. Το θέμα θα εκδικαστεί τον Οκτώβριο σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη του 2013. Ο Δήμος ζητάει και τα οφειλόμενα των ετών 2011-2012. Για αυτά, το θέμα θα εκδικαστεί το 2019.
ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτικές αναταράξεις στην γαλάζια παράταξη του Δήμου που “κυβέρνησε” ως το 2014 , προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις μεγάλες εταιρείες που για χρόνια δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη. Τα στοιχειά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ψήφισης του οικονομικού απολογισμού του Δήμου για το περασμένο έτος, ο οποίος καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, ηχηρή ήταν η διαφοροποίηση της Μαρίας Λοτσάρη, εκ των κορυφαίων στελεχών της παράταξης του πρώην Δημάρχου κ. Κουράση, η οποία, κόντρα στη “γραμμή”, ψήφισε λευκό, κάτι που ερμηνεύτηκε πολιτικά ως στήριξη προς την δημοτική αρχή. Ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά που η κα Λοτσάρη, διαφοροποιείται της γραμμής της παράταξης της. Η πρώτη ήταν όταν αρνήθηκε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018.
O Δήμαρχος Σίμος Ρούσσος είχε σχολιάσει τότε ότι “είναι κατανοητό για την παράταξη του κ. Κουράση να καταψηφίσει τον απολογισμό και να μη θέλει τον έλεγχο των οικονομικά ισχυρών”, χαρακτηρίζοντας την διαφοροποίηση της κας Λοτσάρη ως πράξη “κοινής λογικής” και “συνείδησης ενεργού πολίτη”. Στηλίτευσε ακόμη την άρνηση μέρους της αριστεράς να στηρίξει τον έλεγχο και τόνισε χαρακτηριστικά ότι “όσοι ευνοήθηκαν από τις πολιτικές της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι το πάρτι σε βάρος των δημοτών έλαβε τέλος. Η αναδιοργάνωση και ο έλεγχος των οικονομικών και νομικών υπηρεσιών, ο τερματισμός της πολιτικής ανοχής και των πελατειακών εξυπηρετήσεων στους οικονομικά ισχυρούς φέρνουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα που επιτρέπουν στο Χαλάνδρι να μειώνει για τρίτη χρονιά τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες και τις μικρές επιχειρήσεις, διατηρώντας και βελτιώνοντας τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας προς τούς πολίτες”.