Απόψεις

Μη μας ζητήσετε να ξανασώσουμε τις Τράπεζες!

Αν ζούσαμε σε μια σοβαρή χώρα, θα μπορούσαμε να δεχτούμε, ίσως, το κυνικό επιχείρημα ότι «έτσι λειτουργεί η οικονομία» και «όποιος δεν πληρώνει, να πάει να μείνει στο ενοίκιο».

Αλλά εδώ η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε φαρ ουέστ, όπου οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν και οι ευάλωτοι είναι τα μόνα θύματα.

Οι τράπεζες έχουν αναχρηματοδοτηθεί τρεις φορές χρεώνοντας για τρεις γενιές τον ελληνικό λαό, χωρίς να πειραχτούν τα golden boys, και μεταβίβασαν το 80% των δανείων σε funds, πολλά από τα οποία είναι θυγατρικά τους με διοικήσεις τα ίδια τραπεζικά στελέχη, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.

Ξεφορτώνουν σε αυτά τα funds, ακόμα και δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά και αναγκάζουν τους δανειολήπτες σε νέες ρυθμίσεις, προσπαθώντας να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι.

Την ίδια στιγμή, προχωρούν σε κούρεμα χρεών πάρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από δάνεια σε εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες και καναλάρχες και την όποια χασούρα, την καλύπτουν από τους υπόλοιπους δανειολήπτες που τους εξοντώνουν κυριολεκτικά ενώ οι διοικήσεις και οι μέτοχοι, αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Παράλληλα, χρεώνουν εξωπραγματικές προμήθειες που είναι από τις ακριβότερες της Ευρώπης, για ψύλλου πήδημα, ακόμα και για συναλλαγές στην ίδια τράπεζα, ενώ η γραφειοκρατία που τους διακρίνει, θα έκανε ακόμα και τους ανατολικογερμανούς να ζηλέψουν.

Βάλτε σε όλα αυτά την τεράστια αύξηση των επιτοκίων ενώ αρνούνται πεισματικά να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, παρά τον πληθωρισμό. Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει τέτοια χαώδης απόκλιση μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και καταθέσεων.

Χώρια που άρχισαν να κλείνουν υποκαταστήματα και ΑΤΜ, ειδικά στην επαρχία για να μειώσουν κι άλλο τα κόστη τους.

Οι τράπεζες σαφώς και είναι απαραίτητες για την λειτουργία της οικονομίας και θα πρέπει να στηριχθούν.

Το ερώτημα όμως είναι εάν οι τράπεζες έχουν εκπληρώσει τον πραγματικό τους ρόλο για την οικονομία ή απλώς μιλάμε για μια τεράστια μπίζνα που έχει στηθεί στις πλάτες ενός λαού που έχει γονατίσει και βλέπει συνεχώς το εισόδημα του να μειώνεται.

Δεν γίνεται οι τράπεζες να ισοπεδώσουν την κοινωνία.

 

Ειδικά τώρα που όλοι περιμένουν και νέα έκρηξη κόκκινων δανείων, ειδικά τώρα που έχουμε νέα ενεργειακή και οικονομική κρίση, πρέπει να ληφθούν και να επιβληθούν αποφάσεις που θα διασώσουν την κοινωνία μας από την κατάρρευση και τη φτώχια. Μόνο μη μας ζητήσετε να ξανασώσουμε τις Τράπεζες!

Show More

Related Articles

Back to top button